KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

Upute korak po korak!

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Pretvorena jedna kuća u dvojni objekt - kako napraviti parcelaciju ili etažiranje?

Živim u kući, koju sam naslijedila nakon očeve smrti. Kuća je prije rata bila jedna cjelina, površine 16×10 metara i dijelila se na pet jednakih dijelova… Nakon rata, a oslobođenjem i obnovom našeg mjesta na istim starim temeljima izgrađena je kuća koja je fizički (prezidama) odvojena i sada ima 4 dvosobna stana (2 u podrumu i 2 na prvoj etaži…). Moj suvlasnički dio iznosi 1/5, ali je to u naravi stan od 80 m2, 8×10 m… Nekoliko sam puta molila suvlasnike da pristanu na parcelaciju ili etažiranje, još jedna strana koja ima 1/5 suvlasničkog dijela pristaje, ali ova druga, koja ima 3/5 ne pristaje… Ja smatram da je ovdje pogriješilo Ministarstvo za obnovu koje je na istim temeljima napravilo dvije kuće, išla su dva ugovora o izgradnji i obnovi kuće, jedan je na jednog vlasnika, a drugi na drugog, koji je na prevaru dobio obnovu i sad ga država RH i tuži i spor vode već 10 godina.

U nekoliko navrata sam molila nadležno Ministarstvo da to odrade do kraja, naprave parcelaciju ili etažiranje, jer su napravili dvije kuće na jednom temelju, fizički ih odvojili, svi priključci (voda, struja, plin) i ulazi posebno (postoje i 2 kolna ulaza), ali je u gruntovnom ostalo kao i prije, podijeljeno na 5/5. Ja bih snosila troškove. Molim Vas uputite me gdje da krenem, jer navodno ne postoji ni građevinska dozvola. Ne znam na koji način se obnova kuće uspjela napraviti bez građevinske…

Odgovor

Ako je država radila obnovu onda moraju postojati dokumenti vezani za navedeno projekti i građevinska dozvola. Ukoliko je građevinska izdana za jednu kuću, a napravljene dvije na istim temeljima i to se mora pokušati legalizirati kroz postojeće dokumente. Sada zakon to traži prije bilo kakvog pokušaja etažiranja.

Potragu za papirima počnite u lokalnoj upravi za obnovu a onda pokušajte, ako ne ide, u centralnoj upravi u Zagrebu. Sada je novi zakon o gradnji omogućio lakšu legalizaciju takvih postojećih kuća s posebnim aspektom na području od posebne državne skrbi. Bilo bi dobro da se kuća upiše u katastar i gruntovnicu u postojećim dimenzijama jer nema etažiranja bez upisa u zemljišne knjige.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA

Tel: 01/ 38 37 497
091/ 20 11 283

Fax: 01/ 36 49 980

KONTAKT OSOBA

mr. Zlatko Omerhodžić, dipl. ing. građ.

www.graditeljski-vjestak.com

Svi članci iz rubrike

  1. Etažiranje
  2. Bespravna gradnja