KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Je li moguće prodati dio obiteljske kuće ako nije etažirana? Je li moguće etažirati kuću ako svi suvlasnici nisu suglasni?

Živimo u obiteljskoj kući, koja ima dva stana sa zasebnim ulazima, tj. u prizemlju jedan stan, (gdje živimo mi, tj.četveročlana obitelj), na katu drugi stan, (gdje živi šesteročlana obitelj) i neuređeno potkrovlje. Kuća ima dva ulaza, čak iz dvije ulice – znači potpuno odvojeno.

Sve režije su zajedničke i plaćaju se po pola. Kuću je napravio svekar, koja je prvotno bila prizemnica s potkrovljem, (uredni papiri), a kasnije je podignut još jedan kat, potkrovlje pomaknuto za kat više, te taj dio nema riješene građevinske papire.

Nakon smrti svekra, kuća je podijeljena na tri jednaka djela ostavinskom raspravom, (dva brata koja žive sa obiteljima u kući i sestra koja ne živi u kući, te želi svoj dio darovati jednom bratu). Obzirom da su odnosi između braće sasvim narušeni, željeli bismo prodati prizemlje kuće i kupiti drugu nekretninu.

Moje pitanje je; Na koji način možemo prodati prizemlje kuće, obzirom da osoba koja živi na katu ne želi legalizirati kat, kako bismo napravili etažiranje kuće. Da li mi možemo pokrenuti kakav spor bez njegova pristanka, obzirom da bi nakon darivanja bili 2/3 vlasnici.

Kakav je postupak, kolika je otprilike cijena, tijek trajanja postupka, da li sudski vještak radi takve stvari. Što nam je činiti?

Odgovor

Prodaja dijela kuće ne može se prodati bez etažiranja. To znači da se kuća dijeli na etažne cjeline (najčešće stanove) koji se posebno knjiže i kao takvi prodaju. Etažiranje se provodi na način da se SVI SUVLASNICI SLAŽU. Ako se suvlasnici ne slažu onda istog treba tužiti da njegov pristanak zamjeni sudska presuda. Tek tada kada imate sve te suglasnosti onda možete razgovarati o cijeni etažiranja i drugim poslovima.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA

Tel: 01/ 38 37 497
091/ 20 11 283

Fax: 01/ 36 49 980

KONTAKT OSOBA

mr. Zlatko Omerhodžić, dipl. ing. građ.

www.graditeljski-vjestak.com

Svi članci iz rubrike

  1. Etažiranje
  2. Vlasništvo, suvlasništvo