AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

VRHUNSKE KERAMIČKE PLOČICE PO TRAJNO DOBRIM CIJENAMA

Novo radno vrijeme od 8.00 do 20.00 sati

Stručni dio +Stručni savjetnik za graditeljstvo +Članci +

Tko je sudski vještak i što je njegov posao

Cilj ovog članka je objasniti tko je sudski vještak, što je predmet njegovog poslovanja i što su njegove ovlasti. Autor ovog članka je zapazio da često puta u praksi, postoji nerazumjevanje navedenog, kako među običnim ljudima tako i među stručnjacima, te da isti nisu dokraja upoznati sa djelatnostima i područjem djelovanja sudskog vještaka.

Isto tako, cilj je potaknuti razmišljanja u smjeru angažiranja sudskog vještaka za graditeljstvo ne samo onda kada je ta obveza nametnuta od nekog drugog. Ta prisila je uvijek u slučaju kada treća strana naloži njegov angažman, a to je banka koja traži hipoteku – mora se imati procjena nekretnine, sudski postupak – sud traži osiguranje dokaza, banka traži uknjiženu nekretninu – treba se provesti etažiranje itd. Djelatnost sudskog vještaka je daleko šira nego što se na prvi pogled čini. To proizlazi iz činjenice da se samim nazivom “sudski” asocira na nešto ili nekoga što treba samo ako se kojim slučajem nađemo na sudu.

Samo jedan od aspekata djelatnosti sudskog vještaka je suradnja sa sudom i angažman od strane suda. U svakom slučaju naziv “sudski” proizlazi iz institucije koja ga je imenovala i licencirala, a to je sud. Prednost angažiranja vještaka je komunikacija “licem u lice” gdje u jednoj osobi možete naći izvor informacija i savjeta za široki spektar pojedinih poddjelatnosti.

Stalni sudski vještak je fizička osoba koja je na temelju dosadašnjeg iskustva i savjesnosti odabrana od strane suda kao specijalista za pojedino područje. Kaže se još da je sudski vještak produžena ruka suda, gdje sud traži od vještaka stručno mišljenje kako bi ono bilo uzeto kao dokaz u nekom sporu. Vještačenje, koje tada vještak provodi, je stručni nalaz i mišljenje o nekom događaju ili pojavi, a vezano je za neku specijalnost (graditeljstvo, medicina, promet itd.). Takvi stručni elaborati mogu služiti kao dokaz na sudu, ali mogu služiti i za sve druge stručne potrebe.

Autor članka je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu sistematizirao poslovanje sudskog vještaka na slijedeća područja:

  • procjene nekretnina,
  • etažiranja nekretnina,
  • graditeljski troškovnici,
  • ostala vještačenja,
  • vještačka savjetovanja.

Autor: mr. Zlatko Omerhodžić, dipl.ing.građ.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA

Tel: 01/ 38 37 497
091/ 20 11 283

Fax: 01/ 36 49 980

KONTAKT OSOBA

mr. Zlatko Omerhodžić, dipl. ing. građ.

www.graditeljski-vjestak.com

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Sudski vještak