DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA

DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA "POKAŽITE SNAGU UZ HOVAL"

HOVAL d.o.o.

PREFA FASADNI I KROVNI SUSTAVI

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do 28.02.2019 ili do isteka zaliha!

Niskoenergetska kuća

Slika 1: Niskoenergetska kuća

Za kupnju stana ili kuće danas se odlučuje vrlo malo investitora. Prilike u gospodarstvu nisu naklonjene većim investicijama pojedinaca, a isto tako i cijena posuđenog novca vrlo je visoka. Neki se unatoč tomu odlučuju za investiciju u nekretninu zbog različitih razloga (npr. stambeni problem), jer na raspolaganju imaju građevinsko zemljište.

Ponovo se postavlja pitanje kakvu kuću izgraditi? Ako su zahtjevi pasivne kuće preveliki, preporučujemo da se investitori odluče za niskoenergetske kuće. Samo one uz relativno malu investiciju osiguravaju velike uštede. Pogledamo li glavne razlike između pasivne i niskoenergetske kuće, utvrdit ćemo da su razlike vidljive već u temelju. Pasivna kuća gotovo uvijek zahtijeva podnu ploču pod kojom je smještena toplinska izolacija. Kod niskoenergetskih kuća često se upotrebljavaju pojasni temelji koji su toplinski zaštićeni s vanjske strane. Kod takvog načina gradnje temelja potrebno je uzimati u obzir i linijske toplinske mostove koji se pojavljuju prilikom dodira zidova i temelja. Sljedeće je odstupanje niskoenergetske kuće u toplinskoj provodljivosti, pri čemu se za pasivnu kuću zahtijeva da za pojedine elemente vanjskih konstrukcijskih sklopova ima U vrijednost ≤ 0,15 W/m2K.

Da bi se nisko-energetska kuća najbolje približila pasivnoj kući, predlažemo investitorima da upotrebljavaju kvalitetnu toplinsku izolaciju (URSA SF 35, URSA SF 40, URSA FDP 2, URSA FDP 3/V, URSA TSP, URSA TERRA 80P, URSA XPS N-III-L) u odgovarajuće debelim slojevima da bi osigurali U vrijednost ≈ 0,15 W/m2K. Pritom je važno da je objekt izgrađen zrakonepropusno (n50 ≈ 0,6 h-1) te da objekt gotovo nema toplinskih mostova.

Svu stolariju treba ugraditi prema RAL sustavu koji osigurava dugotrajnu zrakonepropusnost kod doticaja okvira prozora i nosivih konstrukcija. Među ostalim, takva ugradnja osigurava dugoročnu zrakonepropusnost i postojanost toplinsko-izolacijske smjese što je u slučaju klasičnog brtvljenja (samo upotrebom poliuretanskih pjena) nije moguće osigurati.

Zbog zrako-nepropusnosti objekta potrebno ga je češće prozračivati. Klasičnim prozračivanjem nastaju veliki gubici topline, zato preporučujemo upotrebu rekuperatora primjerenih dimenzija koji će osiguravati uvijek svjež i primjereno topao zrak u prostoru. Rekuperator nam u prostor upuhuje djelomično zagrijan zrak koji je toplinu uzeo zraku iz stambenog prostora koji se ohlađen ispuhuje iz kuće. S rekuperatorom se smanjuju troškovi grijanja u usporedbi s klasičnim otvaranjem prozora.

Svima koji će započeti gradnju novog ili adaptaciju postojećeg objekta savjetujemo da upotrijebe kvalitetnu toplinsku izolaciju URSA i to za:

  • kose krovove: URSA SF 35, URSA SF 40, URSA DF 40;
  • izolaciju potkrovlja polaganjem na podlogu: URSA DF 40;
  • fasade: URSA FDP 1, URSA FDP 2, URSA FDP 2/Vk, URSA FDP 2/Vf, URSA FDP 3/Vf, URSA TERRA 80P;
  • pregradne zidove: URSA TWF 1, URSA TWP 1, URSA TERRA 80P;
  • podnu izolaciju stambenih objekata: URSA TSP;
  • fasadni podložak: URSA XPS N-III-PZ-L,
  • podrumske zidove: URSA XPS N-III-L.

URSA ZAGREB d.o.o.

Tel: 01/ 65 26 386

Fax: 01/ 60 11 456

www.ursa.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Prodaja na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH, Bugarske, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije.

Vezani članci

Vezane rubrike

  1. Članci i savjeti

Vezane teme

  1. Niskoenergetska gradnja

Vezane aplikacije