AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

AKCIJSKE CIJENE KAMINA U F.I.C.-u

Novo radno vrijeme od 8.00 do 20.00 sati

Stručni dio +Tehničke specifikacije materijala +

Izolacija potkrovlja / kosih krovova kamenom i staklenom vunom KNAUF INSULATION

Izolacija potkrovlja / kosih krovova

Izolirani krov je ušteđen novac!

Ispravna izolacija štedi i štiti

Toplinska izolacija mjera je sanacije s najvećim potencijalom uštede energije. Preko krova, fasade, poda na tlu i/ili podruma nedovoljno izolirane ili uopće neizolirane kuće gubi se preko 70% energije. Površine krova u tom imaju najveće učešće – preko nedovoljno izoliranog krova gubi se do 30% topline iz unutrašnjosti zgrade prema van. To znači da je trećina energije upotrijebljene za grijanje prostorija izgubljena. Prema tome je i trećina troškova za grijanje plaćena bez potrebe! Optimalna izolacija krova ostaje stoga najveći potencijal za uštedu energije. Knauf Insulation nudi primjeren sustav izolacije za svaku građevinu – i naravno za sve moguće varijante izolacije krova – bilo da se radi o sanaciji, bilo da se radi o novogradnji.

Sanacija ili novogradnja – izoliranje krova prema aktualnim energetskim standardima

Krovovi starijih kuća često su vrlo loše izolirani – u najgorem slučaju oni su i bez ikakve izolacije. Sanacija takvih krovova veoma je složena – nijedan krov ne sliči nekom drugom. Ovisno o stanju krova i/ili planirane mjere sanacije u unutrašnjosti potkrovlja može se raditi postupak izoliranja izvana (kod novog pokrova) ili izoliranje iznutra. U oba slučaja treba se pridržavati zakonskih propisa o uštedi energije (Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (N.N. 110/08), Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada (N.N. 113/08)). Od travnja 2010. na snazi su nove pooštrene smjernice.

Nove se kuće moraju graditi s izolacijskim sustavima, koji također odgovaraju aktualnim energetskim standardima, jer su iskoristivost energije i komfor stanovanja danas najvažniji zahtjevi koji se postavljaju na kuće za stanovanje.

Važne vrijednosti za izoliranje krova:

U-vrijednost:

 • U-vrijednost opisuje koja se količina topline gubi po 1 m2 krova kod pada (razlike) temperature od 1oC (1 K).
 • Kao glavno pravilo vrijedi: što je manja U-vrijednost, to je bolja toplinska izolacija.
 • Kuće sa suvremenom izolacijom krova imaju U-vrijednost od 0,20 (W/m2K) ili još nižu.

Pomak faze φ i snižavanje temperaturne amplitude

 • Dobrom toplinskom izolacijom krovne konstrukcije drastično se smanjuje utjecaj visoke vanjske temperature.

Toplinska zaštita ljeti i zimi

Optimalna stambena klima pod krovom

Krovovi su izloženi jakim klimatskim promjenama: sunce, vjetar, kiša, tuča, snijeg. Za ugodnu i zdravu klimu u prostorijama neizostavna je ispravna izolacija krova.

Zaštita od hladnoće zimi

U zimi u tavanskim prostorijama može biti vrlo neugodno, ukoliko toplinska izolacija nije dostatna. Ispravna toplinska izolacija u kombinaciji sa zračnim slojem brine se, da kod niskih vanjskih temperatura toplina ne izlazi, nego ostaje u unutrašnjosti prostorije.

Zaštita od prekomjernog zagrijavanja u ljetnom periodu

Ispravna toplinska izolacija brine se za to, da se tavanske prostorije kod visokih vanjskih temperatura previše ne zagrijavaju. Zbog sveobuhvatnih obloga s visokim kapacitetom pohranjivanja topline, ukupna se ljetna toplinska zaštita manifestira na najbolji mogući način.

Izoliranje kao prilog zdravom stanovanju

Na površini neizolirane vanjske površine zrak se brzo hladi i raste relativna vlaga zraka, a time i rizik stvaranja plijesni i gljivica! Stručna ugradnja izolacijskih materijala značajno smanjuje tu opasnost i tako daje veliki prilog zdravom stanovanju.

Tehnički propis o racionalnoj upotrebi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (N.N.110/08)

Stambena potkrovlja u velikoj mjeri određuju količinu godišnje potrebne toplinske energije za grijanje po jedinici ploštine korisne površine zgrade Q Hnd (kWh/m2) koja se kod stambenih zgrada grijanih na temperaturu 1 8°C, ovisno o faktoru oblika zgrade mora kretati u okvirnim granicama između 51,31 i 95,01 kWh/m2.

Ta potrošnja direktno utječe i na kvalitetu u pogledu toplinske zaštite na razini čitavog objekta, a ujedno u velikoj mjeri određuje pripadnost energetskom razredu zgrade.

Najbolja protupožarna i akustična zaštita

Sigurnost u slučajevima kad stvari postanu ozbiljne

Kad izbije vatra, krovna joj je konstrukcija posebno podložna. Stoga se na izolacijske materijale, osim mnogih drugih zathjeva, postavlja i visoki stupanj zaštite u pogledu protupožarstva. Izolacijski materijali od staklene i kamene mineralne vune Knauf Insulation imaju protupožarnu klasu A1, što znači da su negorivi. Visoka točka taljenja materijala iz kamene vune od preko 1000 oC nudi najbolju sigurnost u slučaju požara.

Važne vrijednosti za protupožarnu zaštitu:

Protupožarna klasa

Građevinski materijali po svojem su ponašanju u požaru podijeljeni u različite klase: HRN EN 13501-1 Klasifikacija građevinskih materijala i vrsta građevina prema ponašanju u požaru, npr. A1 znači negorivo. DIN 4102-1

Ponašanje građevinskih materijala i dijelova ugrada, npr. B2.

Klasa požarne otpornosti

Opisuje trajanje otpora požaru u minutama, npr. zid F-30 u slučaju požara mora izložen najvećim opterećenjima izdržati minimalno 30 minuta. Dokaz pripadnosti dijela građevine u pojedinačnu protupožarnu klasu radi se u požarnim pokusima. Krovna konstrukcija protupožarne klase F 30-B postiže se s točno ovakvim poretkom materijala: crijep, Knauf Insulation filc za kose krovove UNIFIT 035 > 160 mm, poprečni presjek greda > 80/160 mm sa svjetlim razmakom greda < 900 mm i s dvostrukom oblogom od vatrootpornih gipskartonskih ploča od strane prostorije.

Mir i odmor, čak i u potkrovlju

Avionska buka, vlakovi ili buka s gradilišta: ukoliko ne možemo utjecati na te faktore, komfor stanovanja jako je ugrožen. S ispravnom izolacijom buka ostaje pred vratima, jer odlična svojstva Knauf Insulation izolacijskih materijala nude najbolju moguću akustičnu zaštitu.

Važne vrijednosti za akustičnu zaštitu:

R-vrijednost:

Označava svojstva akustičnosti dijela građevine, odn. akustične zaštite između prostorija.

Zvučna zaštita dijelova građevine

Rw daje mjeru zvučne izolacije bez prenošenja preko greda u decibelima.

Zvučna zaštita između prostorija

Kod R w u obzir se uzima i prijenos preko greda (npr. sa stropova). Krovna konstrukcija (letvice 30/50 mm) s Knauf gipskartonskim pločama (18 mm) kao oblogom s donje strane, te Knauf Insulation filcom za kose krovove UNIFIT 035 > 160 mm daje minimalno vrijednost zvučne izolacije R od 45-48 dB.

Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada

Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada iskaznica je obavezna za sve zgrade. Ona daje podatke o energetskoj potrošnji zgrade i trebala bi pomoći da se procijene mogući troškovi za toplinu i energiju.

Energetska učinkovitost zgrada značajan je pokazatelj toplinsko-izolacijske kvalitete vanjske ovojnice zgrade. Čim je viši ovaj stupanj kvalitete, time je i viša energetska učinkovitost objekta, a uz manje financiranje održavanja ovog objekta s gledišta grijanja.

Grafički pokazatelj energetske učinkovitosti zgrade je tzv. energetski razred zgrade prema potrošnji energije.

Energetski razred klasificira zgrade u osam kategorija A+, A, B, C, D, E, F, G, od veoma štedljivih (pasivnih A+) sve do izrazito neekonomičnih (G). Za odgovarajuće se smatraju zgrade u kategorijama A, B i C.

Ciljevi eneregetske iskaznice:

 • učiniti “vidljivom” energetsku potrebu kuća i stanova
 • stvoriti usporedivost i transparentnost na tržištu nekretnina
 • pokazati potencijale uštede energije
 • dati impulse za investicije u energetske sanacije zgrada

Energetski certifikat izdaje se

 • za cijelu zgradu
 • za zgradu s više zona – izdaje se za dijelove zgrade
 • za postojeće zgrade koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing – može se izdati i za dio zgrade koji čini samostalnu uporabnu cjelinu kao što je naprimjer ured, stan ili sl.

Rok važenja energetskog certifikata zgrade je 10 godina, a osiguranje istog je obveza investitora.

Kod zgrada javne namjene, prva stranica energetskog certifikata se mora izložiti na vidljivom mjestu objekta (kod ulaza u zgradu).

Nova generacija mineralne vune

Korak prema održivoj budućnosti

Konstantno investiranje u istraživanje i razvoj rezultiralo je revolucionarno novom tehnologijom veziva. Naši novi proizvodi od prirodne mineralne vune proizvedeni po ECOSE® Technology potvrđuju naše opredjeljenje za odgovoran i održiv proces proizvodnje i gradnje.

Superioran stupanj održivosti:

 • Proizvedeno od materijala koji se pojavljuju u prirodi i/ili se mogu reciklirati bez formaldehida, fenola i akrila
 • Poboljšava kvalitetu zraka u prostorijama (u usporedbi s Knauf Insulation tradicionalnom mineralnom vunom)
 • Manji postotak energije uključen u procesu proizvodnje Poboljšava opću održivost zgrada

Superiorno rukovanje:

 • Ugodnija / nježnija na dodir
 • Manje se praši
 • Neutralnog mirisa
 • Lako se reže
 • Prirodno smeđe boje
 • Nema dodataka umjetne boje ili pigmenta

Prednosti:

 • Štedi energiju
 • Visoka izolacijska učinkovitost za maksimalan toplinski ugođaj i udobnost
 • Negorivost za povećanu sigurnost
 • Superiorna akustička učinkovitost
 • Poboljšana trajnost

Ventilirani kosi krov – razmaknuta dasčana oplata

Ventilirani kosi krov – paropropusna i vodonepropusna folija

Ventilirani kosi krov – Termotop*

*Zastupa i prodaje Lesnina inženjering Zagreb d.o.o.

Ventilirani kosi krov – armirano-betonska ploča

*Zastupa i prodaje Lesnina inženjering Zagreb d.o.o.

Kosi krov – Termotop* – sanacija izvana

*Zastupa i prodaje Lesnina inženjering Zagreb d.o.o.

Kosi krov – sanacija iznutra

Potkrovlje – izolacija poda

Knauf Insulation mineralna vuna – tehničke karakteristike

Knauf Insulation LDS folije i trake – tehničke karakteristike

Više:

Izvor: KNAUF INSULATION d.o.o.

KNAUF INSULATION d.o.o.

Tel: 042/ 40 13 00

Fax: 042/ 61 10 30

Pogledajte detaljne kontakte

www.knaufinsulation.hr

www.izoliraj.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Gdje kupiti Knauf Insulation proizvode u Hrvatskoj

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.

Vezane vrste materijala

 1. Protupožarna izolacija
 2. Toplinska izolacija
 3. Zvučna izolacija

Ostale vrste materijala

 1. Aditivi
 2. Beton
 3. Betonski proizvodi
 4. Brtvila
 5. Čelične konstrukcije
 6. Cijevi i cijevni sustavi
 7. Dimnjaci
 8. Dizala i platforme
 9. Drvena građa
 10. Drvobetonski proizvodi
 11. Fasade
 12. Fuge
 13. Geosintetici
 14. Gips ploče i pribor, suha gradnja
 15. Građevna limarija
 16. Grijanje
 17. Hale
 18. Hidroizolacija
 19. Hlađenje
 20. Hortikultura
 21. Impregnacije
 22. Kamen i kameni materijali
 23. Kontejneri
 24. Krovovi i krovni pokrovi
 25. Kupaonske instalacije
 26. Ljepila
 27. Montažne kuće
 28. Mortovi, špricevi i mase
 29. Nosivi elementi
 30. Obrada zraka
 31. Ogradni sustavi
 32. Oplate
 33. Opskrba vodom i odvodnja, vodoinstalacije
 34. Paneli
 35. Pigmenti
 36. Plinske instalacije i plinovodi
 37. Podovi
 38. Premazi
 39. Pročišćivači otpadnih voda
 40. Rasvjeta
 41. Solarni sustavi
 42. Specijalni betoni
 43. Sredstva za pranje i čišćenje
 44. Staklena opeka
 45. Stropovi
 46. Stupovi
 47. Sustavi korištenja kišnice
 48. Travne rešetke
 49. Ventilacija
 50. Veziva
 51. Zaštita izolacije
 52. Zaštita od insekata i prašine
 53. Zaštita od sunca i pogleda
 54. Žbuke
 55. Zidovi za zaštitu od buke