Postavljanje ploča na nosače

Zbog posebne orijentacije vlakana u jezgri i na površinskim slojevima OSB ima osobitu značajku: snaga savijanja i krutost na savijanje (modul elastičnosti) ploča su otprilike 2,5 puta veći na glavnoj osi (ravna os) u usporedbi sa sporednom osi.

Za jednostavnu identifikaciju glavna os predstavlja duljinu ploče, a sporedna os određena je širinom ploče.

  • Za podne i krovne obloge preko nosača ploče se moraju montirati s duljim rubovima na potpornjima i s kraćim rubovima na nosačima.
  • Križne nosače potrebno je izbjegavati. Da bi se to postiglo, ploče moraju biti razmaknute najmanje 40 cm u susjednim redovima.
  • Za zidne obloge maksimalna krutost postiže se kada su ploče vertikalno montirane.
  • Da bi se izbjegao dodatan rad, dodatna vodoravna učvršćivanja i prekomjeran otpad, EGGER monterima preporučuje odabir najprikladnije veličine ploče iz programa sa skladišta

Lijepljenje
Prikladni su poliuretan trajne elastičnosti ili ljepila na bazi silana (na primjer u slučaju dvoslojnog plivajućeg poda). Pjeskarene ploče su dakako prikladnije za lijepljenje.

Ako se radi s nepjeskarenim pločama, obavezno je lagano izbrusiti površinu prije primjene veziva kako bi se povećala adhezija ljepila. U svim slučajevima bazne ploče moraju biti ravne, čvrste i suhe, bez ulja, prašine i prljavštine.

Žbukanje
Ako se OSB ploče rabe za oblaganje vanjskih zidova, vanjski primijenjen sustav nenosive termičke izolacije (ETICS) može se dodatno primijeniti kako bi se poboljšala sveukupna termička učinkovitost.

Poštujući pravila fizike gradnje preporučujemo uporabu fasadne žbuke izrađene od izolacijskih proizvoda za propuštanje pare (kamena vuna ili izolacijske drvene protupožarne ploče) ili fasade od drvenih dasaka s prozračivanjem.

Bojanje
Dugačka i tanka drvena vlakna na površinskom sloju “oplemenjuju” ploče a zidnim ili podnim površinama daju topao, rustikalni izgled prirodnog drva.

Za poboljšani izgled i površine bez prašine EGGER preporučuje uporabu pjeskarenih pero i utor ploča i nanošenje 2-3 tanka sloja temeljne boje prije bojanja.

Temeljna i pokrovna boja moraju se bazirati na mineralnim ili sintetičkim uljima. Uporabu boja na bazi vode potrebno je izbjegavati. Ovisno o željenom efektu mogu se rabiti prozirni i lakovi za drvo s pigmentima.

Prilikom montiranja pero i utor ploča imajte na umu sljedeće:
  • Za povećanu krutost poda i sprječavanje nastajanja pukotina svi rubovi moraju biti zalijepljeni trajno elastičnim PVAC ili ljepilom baziranim na poliuretanu iz klase vezivanja D3 ili D4, prije montaže.
  • Skrućivanje ljepila nastupa za otprilike 24 sata pod stalnim pritiskom koji osiguravaju klinovi ili remeni na obodu prostorije.


lijepljenje pero i utor ploča

Širenje

Razmaci

Za sigurnu montažu bez poteškoća rubovima OSB ploča mora se tijekom uporabe omogućiti slobodno širenje i skupljanje. Nepoštivanje prije navedenog može uzrokovati uvijanje ploča i zvukove škripanja koje proizvodi smanjena snaga spojki.

ZA PLOČE S RAVNIM RUBOVIMA
  • Osigurajte najmanje 3 mm razmaka za širenje između susjednih ploča na sva četiri ruba svake ploče.
  • Za zidne obloge osigurajte minimalni razmak od 25 mm do poda na dnu ploča.
  • Za plivajuće podove potrebno je osigurati kompenzacijski razmak od 15 mm na obodu prostorije između poda i zidova.
  • U slučaju oblaganja OSB pločama, površina većih od 10 m, potrebno je osigurati razmak širenja trajne elastičnosti od 10-15 mm u svakom

ZA PERO I UTOR PLOČE
  • Za razliku od ploča s ravnim rubovima kojima je prilikom montaže potreban razmak za širenje, ploče formata pera i utora već imaju razmak od 1 mm ugrađen u profil ruba.
  • Uporaba pero i utor OSB ploča ne osigurava samo savršeno ravnu površinu pri montaži (koja je naročito važna za oblaganje podova tankim završnim slojevima ili za krovne obloge od šindre), već uporaba dodatnih vodoravnih učvršćivanja (bez nosača) rubova u slučaju takvih ploča više nije potrebna!

Važno:
Prilikom izgradnje vanjskih zidova i krovova u zatvorenim difuzijskim sustavima (oblaganje OSB pločama na obje strane kostura od drvenih greda) montirajte dodatnu parnu branu (plastična folija) s unutarnje strane i zabrtvite sve spojeve OSB ploča trakama za brtvljenje kako biste izbjegli protok vlažnog zraka konvekcijom!

Jednostavna obrada – rezanje, bušenje i pričvršćivanje

OSB ploče mogu se rezati i bušiti pomoću klasičnih ručnih električnih alata. Za brzo i precizno rezanje izričito se preporučuju stolne kružne pile. Bušenje je potrebno provoditi sa svrdlima namijenjenim za bušenje drva.

OSB ploče mogu se fiksirati na potpornje pomoću svih vrsta spojeva za drvo: čavala, vijaka za drvo i metalnih spojnica. Zbog visoke snage smicanja ploča koje je rezultat posebne distribucije vlakana, spojni elementi mogu se primijeniti čak i blizu rubova ploča bez opasnosti od lomljenja ili izvlačenja.

Za brzo sastavljanje preporučujemo uporabu pneumatskih pištolja za čavle i metalne spojnice. Fiksiranje vijcima za drvo također je moguće ali je vremenski manje učinkovito.

ČAVLI
  • Uporabite spiralne, prstenaste ili čavle s utorima. Izbjegavajte uporabu glatkih stolarskih čavala.
  • Uporabite čavle minimalnog promjera 3 mm.
  • Minimalna duljina čavla mora iznositi 2,5 puta debljine ploče, ali ne manje od 50 mm.
VIJCI ZA DRVO
  • Uporabite vijke za drvo s upuštenom glavom.
  • Minimalni promjer vijka mora biti 4,2 mm.
  • Minimalna duljina vijka mora iznositi 2,5 puta debljine ploče, ali ne manje od 45 mm.
METALNE SPOJNICE
  • Uporabite metalne spojnice minimalnog profila 1,53 mm, duljine 50 mm i širine 11 mm.
  • Zabijte spojnice u ploču pod nagibom od minimalno 30° u odnosu na površinu ploče.
  • Spojnice postavljajte na međusobnoj minimalnoj udaljenosti od 30 mm.
PREGLED PREDNOSTI
  • Jasna i brza obrada bez posebnih alata
  • Suha i čista obrada koja skraćuje vrijeme montaže

Što izdvaja EGGER oSB 3?

Naša ploča je ravna i otporna s vrhunskim mehaničkim svojstvima i dimenzionalnom stabilnosti. Njezina glavna funkcija je strukturna primjena (strukturna obloga poda, krova i zida), ali ona sadrži i funkciju parne brane te za zrak nepropusni sloj ako se rabi u vanjskim komponentama kuća s kosturom od drvenih greda.

EGGER OSB 3 je strukturna drvena ploča projektirana za izvedbu u raznovrsnim strukturnim i industrijskim primjenama.

UŽIVAJTE U IZVEDBI UPORABOM EGGER OSB 3

Više

Izvor: EGGER katalog, ustupio FAMY d.o.o.

FAMY d.o.o.
FAMY d.o.o.
Internet adresa

Djelujemo na području cijele Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi