KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Stručni dio +Tehničke specifikacije materijala +

Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Slika 1: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Toplina od sunca: Besplatna energija

Sigurno je jedno: Sunce nam ne šalje račun za utrošenu energiju. Solarna energija je dakle besplatna. I djelotvorna – iako na našim geografskim prostorima često vremenske prilike nisu za to prikladne. Solarni sustavi Viessmann sa učinkovitim kolektorima i usklađenim sistemskim komponenta, štede u prosjeku godišnje 50 do 60% na energiji utrošenoj za zagrijavanje pitke vode. U ljetnim mjesecima solarna energija je dovoljna čak za potpuno zagrijavanje pitke vode. Na taj se način osjetno smanjuju troškovi za ulje ili plin, a vi ste neovisni od fosilnih energenata.

Solarni kolektori su prikladni ne samo za zagrijavanje pitke vode, nego dodatno i za zagrijavanje ogrjevne vode. U prijelazno godišnje doba na taj način solarni sustav može podržavati i grijanje prostora.Time se dodatno smanjuje potrošnja ulja i plina.

Grijanje koje štiti okoliš

I po pitanju ekološke prihvatljivosti Viessmann solarni sustavi su na strani sunca: U prosjeku se u obiteljskoj kući godišnje proizvodi tri četvrtine tone manje ugljičnog dioksida (CO2).

U svakom pogledu sigurno u budućnosti

Solarni sustavi Viessmann odlikuju se visokom pogonskom sigurnošću i dugim vijekom korištenja. Nije čudo: Vitosol solarni kolektori izrađeni su od materijala otpornih na koroziju i na ultraljubičaste zrake.To potvrđuju Ispitivanja kvalitete prema ispitnoj normi EN 12975. Istodobno to potvrđuje i visoki toplinski učin.

Konstrukcija uređaja prilagođena reciklaži

Svi Viessmann proizvodi su tako konstruirani da su prilagođeni reciklaži. Zajamčena je jednostavna demontaža i odvajanje dijelova prema vrsti materijala.

Slika 2: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Za obiteljsku kuću solarna energija pokriva do 60% energije potrebne za zagrijavanje pitke vode.

Vitosol 200-F – Pločasti kolektori – učinkoviti, dugotrajni i još lakši za montažu

Slika 3: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Slika 4: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci
Pločasti kolektori se isporučuju u svim RAL bojama

Za zagrijavanje pitke vode i podršku sustavu grijanja

Pločasti kolektor Vitosol 200-F nenadmašan je svojom visokom kvalitetom, trajnom pogonskom sigurnošću i visokim stupnjem djelovanja. Posebno je prikladan za zagrijavanje pitke vode. Visoka energetska učinkovitost postiže se primjenom specijalnog antirefleksnog stakla koje lako propušta svjetlo. Bakreni apsorber prevučen visokoselektivnim slojem, zahvaljujući antirefleksnom staklu posebno djelotvorno koristi intenzivno sunčevo zračenje.

Trajno nepropusni

Kućište Vitosol 200-F sastoji se aluminijskog okvira savijenog po čitavom opsegu kolektora. Brtvljenje stakla izvedeno je bešavno, sa savitljivim brtvenim materijalom otpornim na ultraljubičaste zrake.

Privlačan dizajn, individualni izbor boja

Vitosol 200-F možete integrirati u krovni pokrov. Rubna oplata (može se dobiti kao pribor) jamči harmonični prijelaz između površine kolektora i krova. Po želji se mogu isporučiti okviri posebnih boja.

Jednostavna montaža

Vitosol 200-F posebno su jednostavni za montažu. Ugrađene cijevi polaznog i povratnog voda omogućavaju jednostavnu i sigurnu montažu i većih polja kolektora. Do 12 solarnih kolektora može se spojiti paralelno.

Prilagođeni svim potrebama

Sa površinom apsorbera od 2,30 m2, pločasti kolektori Vitosol 200-F mogu se optimalno prilagoditi dotičnim potrebama energije. Kolektori su primjenjivi okomito i vodoravno.

Slika 5: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Pregled prednosti:

 • Vitosol 200-F: Učinkovit pločasti kolektor sa bakrenim aposorberom prevučen prevlakom visoke selektivnosti.
 • Privlačan dizajn kolektora, okvir u RAL 8019 boji (smeđoj), pločasti kolektori velike površine od Alu metalne površine. Na zahtjev se okvir može isporučiti i u drugim RAL-tonovima boje.
 • Izvedba bakrenog apsorbera, oblika meandera, sa ugrađenim sabirnim vodovima – do 12 kolektora se može spojiti paralelno.
 • Univerzalno primjenjivi za montažu na krov, integriranje u krovište i samostojeću montažu, mogu se montirati okomito i vodoravno.
 • Trajna nepropusnost i visoka stabilnost zahvaljujući po obodu savijenom Alu-okviru i bešavno izvedenoj pločastoj brtvi.
 • Stražnja stijena otporna na probijanje i koroziju.
 • Jednostavnost montaže Viessmann sustava pričvršćenja, sa statički ispitanim i na koroziju sigurnim dijelovima od nehrđajućeg čelika i aluminija – jedinstveno za sve Viessmann kolektore.
 • Brži i sigurniji priključak kolektora zahvaljujući utičnoj spojnici savitljive valovite cijevi od nehrđajućeg čelika.
 • CE-oznaka prema EN 12975 i certifikacija prema Solar

Slika 6: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Vitosol 200-TM – Visokoučinkoviti vakuumski cijevni kolektor s automatskim isključivanjem u ovisnosti o temepraturi ThermProtect

Slika 7: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Vakuumski cijevni kolektori Vitosol 200-TM posebno su koncipirani za ležeću montažu za velike instlacije na ravnim krovovima i za stambene zgrade.

A zakretljivim aprorberom za 45 stupnjeva bez zasjenjivanja može ih se zakrenuti prema suncu za ostvarivanje optimalnih prinosa.

Siguran rad zahvaljujući ThermProtectu

Nova tehnologija s automatskim isključivanjem temperature ThermProtect koja sprečava pregrijavanje kolektora u slučaju stagnirajuće potrošnje topline i velikog sunčevog zračenja. Zbog toga je Vitosol 200-TM prikladan i za zgrade koje se ne koriste tijekom cijele godine, dakle primjerice stambene zgrade za vrijeme odmora.

Maksimalni prijenos topline

Kolektor radi prema principu rada „heatpipe“ kod kojeg solarni medij ne prolazi izravno kroz cijevi. Umjesto toga medij nosača isparava u “heatpipeu” te toplinu ukapljivanjem predaje preko izmjenjivača topline solarnom mediju. Time je zajamčen optimalan prijenos topline i pojednostavljena montaža i održavanje.

Brza, jednostavna i sigurna montaža

Otvaranje sabirnog kućišta kod umetanja cijevi nije potrebno. Završne kapice u donjoj vodilici – koja je iste boje kao i kućište – sprečavaju moguće ispadanje cijevi. Heatpipe cijevi se zahvaljujući suhom povezivanju mogu zamijeniti brzo i jednostavno, i pri napunjenom sustavu.

Slika 8: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Pregled prednosti:

 • Visokoučinkoviti vakuumski cijevni kolektor koji radi po principu „heatpipe“s automatskim isključivanjem temperature ThermProtect za veliku sigurnost rada
 • Dugi životni vijek zahvaljujući temperaturno ovisnom isključivanju kod stagnacije ljeti
 • Zaštita od pregrijavanja pri dugotrajnom zračenju sunca
 • Suho povezivanje, tj. bez izravnog dodira između prijenosnog medija i solarnog medija tj. pojedinačna se cijev može zamijeniti i dok je sustav napunjen
 • Potrebne su manje ugradbene površine u odnosu na pločaste kolektore radi većeg stupnja iskoristivosti
 • Konstantni visoki učin bez rizika zaprljanja apsorbera
 • Povećano solarno pokrivanje, stoga su prikladni i za podršku grijanju
 • Konstruirano za ležeću montažu na ravne krovove i veće instalacije
 • Veći razmak cijevi doprinosi niskom zasjenjenju kod ležeće montaže na ravnim krovovima
 • Absorber zakretljiv do +/- 45 stupnjeva
 • Niski servisni troškovi radi duže trajnosti solarnih komponenti i pumpi zahvaljujući ThermProtect-u
 • Usporedno niža statička opterećenja zgrade zahvaljujući nižem opterećenju kod ležeće montaže

Vitosol 300-TM – Visokoučinkovito vakuumski cijevni kolektor koji zadovoljava najviše zahtjeve prema učinkovitosti i sigurnosti.

Slika 9: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Visokoučinkoviti kolektor Vitosol 300-TM je jedan od najučinkovitijih modela koji postoje na tržištu te je posebno prikladan za upotrebu na malom prostoru. Zahvaljujući individualnom usmjeravanju apsorbera za +/– 25 stupnjeva ovaj kolektor osigurava natprosječni prinos, i na manje povoljnim položajima s obzirom na sunčevo zračenje.

Ovaj se kolektor može koristiti fleksibilno te nije ovisan o položaju, a koncipiran je za upotrebu na obiteljskim kućama i manjim stambenim zgradama. Raspolaže s automatskim uređajem za isključivanje temperature ThermProtect koji se aktivira ako potrošnja topline stagnira tijekom dužeg vremenskog razdoblja s velikim sunčevim zračenjem.

Siguran rad zahvaljujući ThermProtectu

Kao za sad jedini kolektor na tržištu Vitosol 300-TM može se instalirati u položenom položaju (nagib cijevi maks. 3 stupnja) te osim toga raspolaže s automatskim isključivanjem temperature ThermProtect koji sprečava pregrijavanje kolektora u slučaju stagnirajuće potrošnje topline i velikog sunčevog zračenja. Zbog toga je Vitosol 300-TM prikladan i za zgrade koje se ne koriste tijekom cijele godine, dakle primjerice stambene zgrade za vrijeme odmora.

Maksimalni prijenos topline pomoću Duoteca

Kolektor radi prema principu rada „heatpipe“ kod kojeg solarni medij ne prolazi izravno kroz cijevi. Umjesto toga medij nosača isparava u “heatpipeu” te toplinu ukapljivanjem predaje preko izmjenjivača topline s dvije cijevi Duotec solarnom mediju. Time je zajamčen optimalan prijenos topline.

Natprosječno dugi vijek trajanja

Vitosol 300-TM koncipiran je za natprosječno dugi vijek trajanja. U tu se svrhu koriste visokokvalitetni materijali otporni na koroziju, kao npr. staklo, aluminij, bakar i oplemenjeni čelik. Apsorber je integriran u vakuumsku cijev, čime je zaštićen od atmosferskih utjecaja i onečišćenja, a time je osigurano i trajno visoka razina iskorištavanja energije.

Brza, jednostavna i sigurna montaža

Sustav montaže na krovu sa sidrima za rogove pojednostavljuju montažu kolektora. Kuke i prirubnice pričvršćuju se izravno za rogove te tako omogućuju da se kolektori savršeno prilagode dotičnom pokrovu. Za dodatnu uštedu vremena kod montaže služe i dvije montažne vodilice.

Kod sustava s više kolektora, tamno plavi pokrovi osiguravaju ujednačeni izgled kućišta kolektora i površine apsorbera. Završne kapice u donjoj vodilici – koja je iste boje kao i kućište – sprečavaju moguće ispadanje cijevi.

U slučaju servisa heatpipe cijevi se zahvaljujući suhom povezivanju mogu zamijeniti brzo i jednostavno, i pri napunjenom sustavu.

Slika 10: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Pregled prednosti:

 • Visokoučinkoviti vakuumski cijevni kolektor koji radi prema načelu „heatpipe“-s uređajem za isključivanje temperature ThermProtect za veliku sigurnost rada
 • Zaštita od pregrijavanja pri dugotrajnom zračenju sunca
 • Dugi životni vijek uslijed niskih stagnacijskih temperature i uređaja bez pare
 • Apsorberske površine s visokoselektivnim završnim slojem koje nisu osjetljive na onečišćenje integrirane su u vakuumske cijevi
 • Kondenzatori su radi učinkovitog prijenosa topline potpuno obavijeni izmjenjivačem topline s dvostrukim bakrenim cijevima Duotec.
 • Optimalno usmjeravanje prema suncu pomoću jednostavnog usmjeravanja apsorbera
 • Suho povezivanje, tj. bez izravnog dodira između medija nosača i solarnog medija tj. pojedinačna se cijev može zamijeniti i dok je sustav napunjen
 • Tamno plavo kućište kolektora i površine apsorbera osiguravaju jedinstven ukupni dojam
 • Visokoučinkovita toplinska izolacija kolektorskog kućišta minimizira toplinske gubitke
 • Jednostavna i brza montaža zahvaljujući Viessmannovim montažnim i spojnim sustavima

Sistemska tehnika – Komfor i ekonomičnost sa sustavom

Slika 11: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Kod Viessmanna je sve besprijekorno usklađeno

Viessmann nudi kompletni solarni toplinski program – za to optimalno usklađenu sistemsku tehniku u kojoj je sve besprijekorno usklađeno. Na taj način, preko usklađenog sustava postižete optimalni stupanj djelovanja i visoku sigurnost pogona i sve to možete dobiti na jednom mjestu. Od solarnih kolektora, posebno razvijenih spremnika tople vode za primjenu sa solarnim sustavima, solarne regulacije Vito-solic, pumpne stanice Solar-Divic-on za sigurniju hidrauliku i termičko osiguranje kod solarnih sustava, pa sve do uljno/plinskih kotlova u niskotemperaturnoj ili kondenzacijskoj tehnici.

Ispravno izvedene solarne instalacije sa međusobno usklađenim sistemskim komponentama, pokrivaju cca. 50 do 60% godišnjih potreba za energijom za zagrijavanje pitke vode obiteljskih kuća sa jednom ili dvije obitelji.

Spremnik PTV za zagrijavanje pitke vode u bivalentnom pogonu

Vitocell 100-U
300 litara sadržaja

Bivalentni spremnik PTV Vitocell 100-U kompletno je opremljen za brzo i jednostavno spajanje solarnih instalacija za pripremu PTV. Tijelo spremnika je Ceraprotect emajliranjem i dodatnom katodnom zaštitom, preko magnezijeve anode ili anode strane struje zaštićene od korozije. Pumpna grupa, spojne cijevi, armatura za punjenje, solarna regulacija, dva termometra spremnika, kao i odvajača zraka, ugrađeni su u kućištu koje se nalazi na tijelu spremnika.

Slika 12: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Vitocell 100-B
300, 400, 500 litara sadržaja

Vitocell 300-B
300, 500 litara sadržaja

Slika 13: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

U bivalentnim spremnicima PTV Vitocell 100-B i Vitocell 300-B, toplina solarnih kolektora se preko spirale predaje pitkoj vodi. Preko gornje spirale, pitka voda se prema potrebi dogrijava pomoću kotla. Tijelo spremnika Vitocell 100-B je Ceraprotect emajliranjem i dodatnom katodnom zaštitom zaštićeno od korozije preko magnezijeve ili anode strane struje. Vitocell 300-B izrađen je od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Površina je i ostaje homogena i time higijenska.

Međuspremnik ogrjevne vode Vitocell 100-E
200, 400, 750, 1000 litara sadržaja

Za akumuliranje ogrjevne vode, povezano sa solarnim sustavima, Viessmann nudi međuspremnik ogrjevne vode Vitocell 100-E. Posebno kod velikih instalacija,
time se spremnik tople vode može održati malim (higijena).

Meduspremnik ogrjevne vode s ugradenim solarnim izmjenjivačem topline Vitocell 140-E i 160-E
750 i 1000 litara sadržaja

Slika 14: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Vitocell 140-E/160-E su učinkoviti međuspremnici za spajanje solarnih instalacija na podršku sustava grijanja. Oba međuspremnika posjeduju veliki unutarnji solarni izmjenjivač topline. On omogućava djelotvoran prijenos solarne topline na ogrjevnu vodu. Vitocell 160-E raspolaže dodatno sustavom pun¬jenja u slojevima, koji se sastoji od zatvorenog solarnog izmjenjivača topline i uzlazne cijevi sa izlaznim otvorima na različitim visinama.

Multivalentni međuspremnik ogrjevne vode za solarnu podršku sustava grijanja Vitocell 340-M i 360-M
750, 1000 litara sadržaja

Slika 15: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Vitocell 340-M/360-M su multivalentni kombinirani spremnici koji su predviđeni za istodobni priključak više kotlova. Vitocell 360-M raspolaže dodatno sustavom punjenja u slojevima koji jamči temperaturno usmjerenu slojevitost solarne energije i zbog toga je solarno zagrijana pitka voda brzo na raspolaganju.

Vitosolic: Inteligentno korištenje energije

Posebno djelotvorno se solarna energija može iskoristiti ako Vito¬sol solarni kolektori rade zajedno sa Vitosolic sustavom korištenja energije.

Vitosolic solarna regulacija pokriva sve uobičajene primjene i upravlja odvojeno sa do četiri potrošača. Razmjena podataka se kod toga provodi preko KM-BUS, sa regulacijom Vitotronic vodenom vremenskim prilikama.

Vitosolic jamči da će toplina dobivena sa solarnim kolektorima biti što je moguće efektivnija za sva zagrijavanja pitke vode ili zagrijavanje vode u bazenima ili za podršku grijanja. Vitosolic kod toga komunicira s regulacijom kruga kotla i isključuje kotao čim će biti na raspolaganju dovoljno solarne topline. Time se rasterećuje kotao i snižavaju troškovi grijanja.

Vitosolic 100

 • Elektronička regulacija temperaturne razlike, prihvatljive cijene, za zagrijavanje pitke vode kod solarnih instalacija.
 • Jednostavno posluživanje odgovara Vitotronic načinu posluživanja.
 • Displej u dva retka daje informacije o trenutačnim temperaturama i radnim stanjima crpki. Male dimenzije kućišta.

Slika 16: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci
Inteligentno korištenje energije Vitosolic 100/200

Vitosolic 200

 • Elektronička regulacija temperaturne razlike za do četiri potrošača, svaki s vlastitom razinom posluživanja.
 • Jednostavno posluživanje odgovara Vitotronic načinu posluživanja.
 • Visoki komfor posluživanja zahvaljujući 4-znamenkastom tekstualnom displeju s vođenjem preko menija.
 • za uobičajene primjene:
  • rad sa više spremnika
  • zagrijavanje bazena
  • podrška sustava grijanja
 • Veliki priključni prostor koji olakšava instaliranje.

Solar-Divicon Slika 17: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Kompaktna, kompletna, pouzdana: crpna stanica Solar-Divicon za sve hidraulične funkcije i termička osiguranja. Ovdje su kompaktno sažeti odgovarajući sigurnosni i funkcijski dijelovi.

Vitosol – stanuje na mnogim dobrima adresama

Sunce nije samo neiscrpni izvor energije – ono ne šalje račun za energiju. Nije čudo da se mnoga kućanstva i javne ustanove oslanjaju na ovaj inovativni, jeftini i ekološki prihvatljiv izvor energije. I na Vitosol. Jer, Viessmann solarni sustavi ujedinjuju ekologiju i ekonomiju u koncept energije siguran u budućnosti.

Slika 18: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Know-how za vašu energiju budućnosti

Viessmann nudi ne samo solarnu tehnologiju koja pokazuje smjer razvoja. Usluge Viessmanna obuhvaćaju i know-how, kako bi se ista efektivno iskoristila. Odgovarajuće kompetentne savjete možete dobiti od instalatera grijanja u vašem mjestu. Jer, on je uvijek upoznat s najnovijim stanjem tehnike, raznim uslugama ili npr. poticajnim programima. Odgovarajuća školovanja redovito organizira Viessmann akademija.

Slika 19: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Mnogo dobrih razloga za solarnu energiju. I za Viessmann

 • Solarna energija je ekološki prihvatljiva, čuva resurse energenata i smanjuje zagađenje okoliša.
 • Solarna instalacija je najdjelotvorniji i najjednostavniji oblik iskorištenja sunčeve energije. Ona štedi gotovi novac počevši od prvih sunčevih zraka.
 • Solarna toplina vas čini neovisnim od povišenja cijena energije za plin ili ulje.
 • Solarna instalacija doprinosi i povišenju vrijednosti kuće.
 • Suvremena solarna tehnika na krovu vidljivi je znak gospodarenja okolišem.
 • Iskorištenje ekološki prihvatljivih energija potiče država i isporučitelji energenata. Odgovarajuće upute možete dobiti na našoj internet adresi www.viessmann.com

Slika 20: Solarni sustavi pločasti i cijevni kolektori VITOSOL – tehnički podaci

Izvor: VIESSMANN HRVATSKA d.o.o.

VIESSMANN HRVATSKA d.o.o.

Tel: 01/ 65 93 650

Fax: 01/ 65 46 793

Pogledajte detaljne kontakte

www.viessmann.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.

Vezane vrste materijala

 1. Solarni sustavi

Ostale vrste materijala

 1. Aditivi
 2. Beton
 3. Betonski proizvodi
 4. Brtvila
 5. Čelične konstrukcije
 6. Cijevi i cijevni sustavi
 7. Dimnjaci
 8. Dizala i platforme
 9. Drvena građa
 10. Drvobetonski proizvodi
 11. Fasade
 12. Fuge
 13. Geosintetici
 14. Gips ploče i pribor, suha gradnja
 15. Građevna limarija
 16. Grijanje
 17. Hale
 18. Hidroizolacija
 19. Hlađenje
 20. Hortikultura
 21. Impregnacije
 22. Kamen i kameni materijali
 23. Kontejneri
 24. Krovovi i krovni pokrovi
 25. Kupaonske instalacije
 26. Ljepila
 27. Montažne kuće
 28. Mortovi, špricevi i mase
 29. Obrada zraka
 30. Ogradni sustavi
 31. Oplate
 32. Opskrba vodom i odvodnja, vodoinstalacije
 33. Plinske instalacije i plinovodi
 34. Podovi
 35. Premazi
 36. Pročišćivači otpadnih voda
 37. Protupožarna izolacija
 38. Rasvjeta
 39. Specijalni betoni
 40. Staklena opeka
 41. Stropovi
 42. Stupovi
 43. Toplinska izolacija
 44. Travne rešetke
 45. Ventilacija
 46. Zaštita izolacije
 47. Zaštita od insekata i prašine
 48. Zaštita od sunca i pogleda
 49. Žbuke
 50. Zvučna izolacija