TARKETT - ZNANJE I PODRŠKA ZA PROFESIONALCE

TARKETT - ZNANJE I PODRŠKA ZA PROFESIONALCE

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Stručni dio +Tehničke specifikacije materijala +

Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Slika 1: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

OPĆE INFORMACIJE

Prvo se postavljaju obložni elementi poput nadvoja, ugaonih elemenata, klupčica, itd. a zatim se plohe između oblažu zidnim kamenom ili opekom. Obloge ugrađujete tako, da u konačnici obloženi zid izgleda vjerodostojan onome koji je sazidan pravim kamenom / opekom. Pokušajte kod ugradnje ugaonih elemenata obratiti pažnju da na jednoj plohi postavljate naizmjence širu pa užu stranicu ugaonog elementa, kako bi u konačnici ugrađene obloge izgledale realistično, odnosno da ugao zida izgleda kao da je sazidan pravim kamenom tj. opekom.

POSTAVLJANJE obložnih elemenata

Ugradnja: Ugaoni elementi

Ugaoni elementi mogu biti kombinirani sa Orsol zidnim oblogama(kamen ili opeka) ili se mogu postaviti pojedinačno kao ukras na ožbukani zid. Nanesite mort ljepilo na zid i na kutne obloge pomoću nazubljene gladilice. Postavite elemente jedan po jedan, jedan iznad drugog izmjenjujući stranu zida na kojoj se nalazi duži dio elementa i odstranite eventualno zarobljeni zrak pomičući ga lijevo-desno prilikom lijepljenja na podlogu. Ostavite razmak od 0,5 cm pomoću klinova.

Ugradnja: Nadvoji

Dolaze u različitim dužinama ovisno o tipu nadvoja. Nadvoji moraju biti 10-20 cm duži od završne širine otvora iznad kojeg se postavljaju. Prema potrebi možete spojiti nadvoje različitih dimenzija ili zaglavni kamen. Ovi elementi imaju raznovrsnu uporabu: mogu se koristiti kao prag ili okvir za vrata i prozor, kao prozorske klupčice, kao obloge za stepenice ili u vrtu…

Ako postavljate i Ugaone elemente, postavite ih prije nadvoja. Prije nego li pristupite lijepljenju, nadvoj morate prilagoditi otvoru. Nakon što ste ga iskrojili i isprobali da nadvoj dobro naliježe na mjesto gdje ćete ga ugraditi, pripremite i potpornje koje ćete staviti ispod nadvoja nakon što ga zalijepite. Ljepilo nanesite na zid i na nadvoj nazubljenom lopaticom. Postavite nadvoj i odstranite zarobljeni zrak pomičući ga lijevo-desno prilikom lijepljenja. Osigurajte potporu za nadvoj tijekom slijedeća 24 sata nakon što ste ga zalijepili.

Ugradnja: Pragovi za vrata / Klupčice za prozore

Orsolove prozorske klupčice i pragovi za vrata su proizvodi atestirani za uporabu u novogradnji ili kod renoviranja.

Novogradnja:

Urežite 5-10cm u zidani okvir sa obje strane otvora kako bi klupčica bila šira od stvarnog otvora. Provjerite da je donji rub prozorskog otvora u potpuno horizontalnom položaju i na njega nanesite 2-3 cm Orsol mort ljepila. Postavite klupčicu na mort, provjeravajući da je u horizontalnom položaju. Ispunite praznine okolo utora u zidu. Uzdignuti rubovi na krajevima klupčice, sada ukopani u zid, osiguravaju potpunu zaštitu pružajući izolaciju od kapilarne vlage.

Renoviranje:

Pripremite podlogu tako da je potpuno ravna, bez izbočina. Izrežite klupčicu tako da savršeno odgovara postojećem otvoru Ako ste primorani odrezati uzdignute rubove, tada zabrtvite spoj poliuretanskim ljepilom.

Ugradnja: elementi drvo – COLOMBAGE

‘Colombage‘ elementi dolaze u dužinama od 1,2 metra. Možete postaviti elemente jedan iza drugog i tako postići veće dužine ili jedan do drugog i tako dobiti veću širinu. Bez obzira da li ćete koristiti dekorativne obloge (kamen ili opeku) ili ćete ožbukati plohu između ovih obloga iz opusa drvo COLOMBAGE, one se uvijek moraju ugraditi prve.

Nanesite mort ljepilo na zid i na obloge pomoću nazubljene lopatice. Postavite elemente jedan po jedan i odstranite eventualno zarobljeni zrak pomičući ih lijevo-desno i gore-dolje. Premažite kistom cijelu površinu ‘Colombage’ elemenata slojem blijedo-sive patine ili patine boje hrasta. Kada se taj završni sloj osušio, zaštitite elemente zaštitnom pik trakom prije fugiranja.

POSTAVLJANJE obloga iz opusa KAMEN i OPEKA

Ugradnja: kamen MANOIR i CAUSSE

Prvo sortirajte obloge prema njihovoj visini. U jednu grupu izdvojite obloge koje su do 10-tak cm visine (male), u drugu visine 10 do 15 cm (srednje), u treću obloge od oko 20-tak cm (velike) i u četvrtu izdvojite sasvim male obloge(sitni kamenčići tzv. “škalja”) kojima ćete ispunjavati rupe. Označite horizontalnu liniju na svakih 30-tak cm po visini zida. Kod lijepljenja, nanesite Orsol mort ljepilo i na zid i na obloge pomoću nazubljene gladilice.

Slika 2: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Postavljajte kamene obloge horizontalno u redovima, slažući kamenje istih veličina u jedan red ostavljajući razmak između kamenja od 0,5 do 2 cm. Izbacite zarobljeni zrak ispod svakog kamena tako što ćete ga malo pomicati lijevo-desno dok obloga dobro ne prilegne uz podlogu.

Kada krenete na novi red pazite da se razmaci između kamenja (fuge) u susjednim redovima ne poklapaju. Mijenjajte veličinu kamena od jednog reda do drugog (veliki, srednji, manji) iako možete postaviti i dva ista reda jedan za drugim. Da izbjegnete previše horizontalnih fuga, u sredini reda promijenite veličinu kamene obloge. Na primjer, počnite postavljati jedan red sa oblogama veličine 10 cm, zatim promijenite na one od 15 cm (razliku možete ispraviti u slijedećem redu).

Ako je ostala neka veća praznina između obloga ispunite je kamenom iz grupe najmanjih obloga. Nakon što prođe 24 sata od lijepljenja, možete započeti ispunjavanjem mortom slobodnog prostora među postavljenim oblogama, odnosno – fugiranjem. Kao što smo već prije naveli, Orsol ima gotovu mort mješavinu za fugiranje – bež i oker boje, a fugirati možete pomoću Orsol vreće za fugiranje kao što je prikazano na slici.

Slika 3: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Kada mort fuga postane suha odstranite višak mekom žičanom četkom ili gleterom i tvrdom četkom od čekinja.

Slika 4: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Za vanjsko postavljanje upotrijebite Vodoodbojni premaz – Hydrofuge kako bi postigli najbolju zaštitu.

Slika 5: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

I to je to, posao je završen!

Ugradnja: kamen BRECY

Kamene obloge BRECY dolaze u paketima od po 3 komada, 30 cm visine te od 50 do 60 cm dužine. Dužine obloga su različite kako se fuge iz jednog reda ne bi poklopile točno sa sredinom obloge iz idućeg reda. Postavite obloge horizontalno, ostavljajući pri tome 0,5 cm prostora između obloga (pomoću klinova) i odstranite zarobljeni zrak ispod obloge pomičući kamen lijevo-desno te gore-dolje.

Slika 6: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Nakon što prođe 24 sata od lijepljenja, možete započeti ispunjavanjem mortom slobodnog prostora među postavljenim oblogama, odnosno – fugiranjem. Kao što smo već prije naveli, Orsol ima gotovu mort mješavinu za fugiranje – bež i oker boje, a fugirati možete pomoću Orsol vreće za fugiranje kao što je prikazano na slici.

Slika 7: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Kada mort fuga postane suha odstranite višak mekom žičanom četkom ili gleterom i tvrdom četkom od čekinja.

Slika 8: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Za vanjsko postavljanje upotrijebite Vodoodbojni premaz – ‘Hydrofuge’ kako bi postigli najbolju zaštitu.

Slika 9: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

I to je to, posao je završen!

Ugradnja: opeka Brique/ Briquette

Ove kamene obloge se mogu koristiti na različite načine. Možete ih postavljati horizontalno kao da je zid sazidan iz opeke ili možete raspustiti maštu i kreirati različite oblike na zidu, podu ili stropu. Nanesite Orsol mort ljepilo na zid i na obloge pomoću nazubljene lopatice. Postavite obloge jednu po jednu, ostavljajući razmak od 0 do 2 cm i odstranite zarobljeni zrak pomičući oblogu lijevo-desno. Nanesite Orsol mort ljepilo i na zid i na obloge nazubljenom gladilicom.

Slika 10: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Nakon što prođe 24 sata od lijepljenja, možete započeti ispunjavanjem Orsol mortom za fugiranje slobodnog prostora među postavljenim oblogama tj. fugiranjem. Fugirati možete pomoću Orsol vreće za fugiranje kao što je prikazano na slici.

Slika 11: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Kada mort fuga postane suha odstranite višak mekom žičanom četkom ili gleterom i tvrdom četkom od čekinja.

Slika 12: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

Za vanjsko postavljanje upotrijebite Vodoodbojni premaz – ‘Hydrofuge’ kako bi postigli najbolju zaštitu.

Slika 13: Postavljanje zidnih obloga (kamen i opeka)

I to je to, posao je završen!

Izvor: TERRA SOL d.o.o.

TERRA SOL d.o.o.

terra-sol.hr

Beton decoratif kao ukras svakog interijera (Youtube video by Dom na kvadrat (www.dom2.hr))

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Prodaja materijala, edukacija primjene i mogućnost izrade cijelog projekta na području cijele Hrvatske i navedenih zemalja.

Vezane vrste materijala

 1. Fasade
 2. Kamen i kameni materijali

Ostale vrste materijala

 1. Aditivi
 2. Beton
 3. Betonski proizvodi
 4. Brtvila
 5. Čelične konstrukcije
 6. Cijevi i cijevni sustavi
 7. Dimnjaci
 8. Dizala i platforme
 9. Drvena građa
 10. Drvobetonski proizvodi
 11. Fuge
 12. Geosintetici
 13. Gips ploče i pribor, suha gradnja
 14. Građevna limarija
 15. Grijanje
 16. Hale
 17. Hidroizolacija
 18. Hlađenje
 19. Hortikultura
 20. Impregnacije
 21. Kontejneri
 22. Krovovi i krovni pokrovi
 23. Kupaonske instalacije
 24. Ljepila
 25. Montažne kuće
 26. Mortovi, špricevi i mase
 27. Obrada zraka
 28. Ogradni sustavi
 29. Oplate
 30. Opskrba vodom i odvodnja, vodoinstalacije
 31. Plinske instalacije i plinovodi
 32. Podovi
 33. Premazi
 34. Pročišćivači otpadnih voda
 35. Protupožarna izolacija
 36. Rasvjeta
 37. Solarni sustavi
 38. Specijalni betoni
 39. Staklena opeka
 40. Stropovi
 41. Stupovi
 42. Toplinska izolacija
 43. Travne rešetke
 44. Ventilacija
 45. Zaštita izolacije
 46. Zaštita od insekata i prašine
 47. Zaštita od sunca i pogleda
 48. Žbuke
 49. Zvučna izolacija