Tehnički list - Samozacjeljujuća, migrirajuća hidroizolacija CERESIT CR 90 Crystaliser


Kristalizirajući vodonepropusni sloj za građevine i konstruktivne elemente

OSOBINE

  • Vodonepropusnost ostvarena kristalizacijom
  • Otporan na pozitivan i negativan vodeni pritisak
  • Brtvi uske pukotine u betonskoj strukturi do 0,4 mm
  • Korištenje u sistemu s brtvenom trakom
  • Paropropusan
  • Otporan na smrzavanje
  • Ekonomična primjena
  • Može se nanositi četkom ili lopaticom

PODRUČJE PRIMJENE

Ceresit CR 90 služi za vodonepropusnost i vlagootpornost nedeformiranih mineralnih podloga. Ceresit CR 90 ima dvostruku namjenu – stvara vodonepropusni sloj na površini podloge i dodatno za vrijeme konstruktivne eksploatacije, stvara kristale u porama podloge. Soli netopive u vodi prodiru u kapilarnu strukturu betona, gdje – kroz kontakt s vodom – postupno tvore kristale. Taj proces stvaranja kristala s vremenom vodi do potpunog zatvaranja kapilarnih pukotina, koje u konačnici sprečavaju prodiranje vode u beton, u oba smjera.

S toga, kristalizaciju možemo vidjeti kao dodatnu zaštitu podloge, u slučaju lokalnog oštećenja ili pukotina površinskog sloja uzrokovanih statičnim opterećenjima. Ceresit CR 90 može se koristiti za vodonepropusnost balkona, temelja, podzemnih dijelova građevina, uključujući i podrumske zidove, kanalizacije, sistema pročišćivanja voda, vodene spremnike (uključujući i spremnike za pitku vodu), dubine vode do 15 m, spremnike vode za gašenje požara i manje monolitne bazene do 20 m².

1. Vodonepropusni sloj
Brtveni sloj nanesen na površinu betonske podloge, stvara vodonepropusni sloj, te ojačava strukturu betona. Nakon što je jednom nanesen CR 90 Crystaliser stvara nepropusan sloj otporan na vodu.

2. Proces kristalizacije – učinkovita barijera od prodiranja vode
Proces kristalizacije usklađen je s potrebama poroznih i kapilarnih površina betona. Kristalizirajući proizvodi sadrže posebne mineralne komponente – uključujući i soli – koje prodiru u kapilarne pore betona gdje ostvaruju proces kristalizacije, nerastopivu, strukturu sličnu vlaknima. Ona postupno raste sve dok ne zatvori kapilare, te zaustavi prodiranje vode u oba smjera. Kristali postaju sastavni dio betona i prodiru duboko u podlogu. Čak i kada je površina djelomično oštećena, to neće utjecati na kvalitetu vodonepropusnosti sloja.

3. Samozacjeljivanje pukotina
Proces kristalizacije nastavlja se dugo nakon nanošenja sloja. Ukoliko se u sloju pojavi lom ili pukotina do 0.4 mm širine, one će se same zacijeliti. Ovo omogućuje dodatnu zaštitu građevina od mehaničkih oštećenja uzorkovanih nastajanjem statičkih pukotina.

CR 90 koristi se za vodonepropusnost betona i armiranog betona, zidova od opeke s ispunjenim fugama i mineralne žbuke. Može se nanijeti s pozitivne (do 15 m), kao i s negativne (do 5 m), strane pritiska vode. Ceresit CR 90 koristi se u sistemu s brtvenom trakom Ceresit CL 52, na spojevima između zidova i podova, te radnih i diletacijskih fuga. Kao alternativa, moguće je i upotrijebiti trake od filca kao dodatnu armaturu vodonepropusnog sloja. U slučaju mogućih mehaničkih opterećenja kao što je opterećenje hodanjem, sloj mora biti zaštićen npr. polaganjem neke podne obloge ili žbuke bez sadržaja gipsa, ili polaganjem pločica uz pomoć Ceresit CM ljepila.

Kod struktura koje „rade“ potrebna je primjena fleksibilnih proizvoda, kao što su: CR 166, CL 50, CL 51. Za blokiranje istjecanja vode, potrebno je nanijeti brzovežući cement Ceresit CX 1 i CX 5. Dodatno, Ceresit CR 166 trebalo bi primijeniti za brtvljenje terasa i površina sa sistemima za podno grijanje. Ceresit CR 90 je klasificiran i prikladan za vodonepropusnost, te lagana, srednja i teška opterećenja vlagom.

PRIPREMA PODLOGE

CR 90 prianja na sve nosive, čvrste i čiste površine, bez tvari koje mogu uzrokovati odvajanje (masti, bitumen, prašina):

  • Beton minimalne klase C 12/15 (stariji od 3 mjeseca)
  • Mineralne žbuke (cementne, cementno-vapnene), debljine >10 mm i cementne estrihe (čvrstoće >12 MPa, starije od 28 dana)
  • Zidovi od opeke sa zapunjenim fugama i čvrstoće >6 MPa (stariji od 3 mjeseca).

Površine moraju biti glatke, upojne i porozne. Prljavština, postojeći slojevi slabe nosivosti, slojevi stare boje, vapnene žbuke i tvari koje mogu uzrokovati slabo prianjanje moraju biti pažljivo uklonjene. Korodirani spojevi moraju biti uklonjeni do dubine od 2 cm, te zapunjeni sa cementnom žbukom. Duboke rupe i neravnine podloge moraju biti sanirane cementnim mortom ili betonom. Rubovi moraju biti skošeni na otprilike 3 cm, dok kutovi moraju biti zaobljeni (cementnim mortom ili sa Ceresit CX 5 zamiješanim s pijeskom), na radijus od barem 4 cm.

CR 90 zahtijeva prethodno vlaženje podloge (špricanje; bez lokvica), prije nanošenja materijala.

PRIMJENA

Zamiješajte CR 90 u čistu, hladnu vodu i miješajte (uz pomoć miješalice), dok ne dobijete homogenu smjesu bez mjehurića:

  • za nanošenje četkom – upotrijebite 8 l vode za 25 kg CR 90
  • za nanošenje lopaticom – upotrijebite 6 l vode za 25 kg CR 90

Sloj se nanosi na vlažnu, ali ne i mokru podlogu. Prvi sloj CR 90 nanosi se križno uz pomoć četke, a drugi sloj četkom ili lopaticom. Drugi sloj nanosi se tek nakon što se prvi sloj stvrdnuo, no dok je još uvijek vlažan. Zaštite površinu od prebrzog sušenja. Po sloju se može hodati nakon 2 dana, međutim, čak niti nakon što se sloj u potpunosti stvrdnuo ne smije biti direktno izložen mehaničkim opterećenjima.

OBRATITE PAŽNJU

Ne miješajte proizvod s drugim materijalima, aditivima ili vezivima. Prije završetka primjene provjerite da li je postignuta potrebna debljina sloja CR 90. CR 90 upotrebljavajte samo u suhim uvjetima pri temperaturama od +5ºC do +25ºC. Dani podaci odnose se na temperaturu od +23ºC i relativnu vlažnost zraka od 55%. Obratite pažnju da u drugačijim klimatskim uvjetima stvrdnjavanje može biti brže ili sporije. CR 90 sadrži cement i u kontaktu s vodom reagira alkalno. Stoga zaštitite kožu i oči. Ako dođe do kontakta, detaljno isperite s vodom. U slučaju kontakta s očima potražite liječničku pomoć. Udio Kroma VI manji je od 2 ppm, za vrijeme roka trajanja proizvoda.

PREPORUKA

Svježe naneseni sloj držite u vlažnim uvjetima, barem 24 sata nakon nanošenja, npr. prskanjem vode ili vlaženjem sa četkom. Prilikom nanošenja u sunčanim uvjetima, odražavajte sloj vlažnim barem 3 dana, zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti. Zaštitite sloj od kiše barem 24 sata. Keramičke obloge mogu se najranije nanositi nakon 3 dana. Potpuno opterećenje s vodom moguće je tek nakon 5 dana.

Ceresit CR 90 otporan je na tvari s neutralnom i alkalnom reakcijom. Ovaj tehnički list određuje područje primjene materijala i preporučeni način izvođenja radova, međutim ne može zamijeniti profesionalnu primjenu od strane izvođača radova. U skladu sa gore navedenim podacima svi radovi trebaju biti izvršeni u skladu sa zakonom o građenju i pravilima o zaštiti na radu.

Proizvođač garantira kvalitetu proizvoda, no međutim nema utjecaj na uvjete i način rada u kojima se proizvod koristi. U slučaju nedoumica napravite pokusni test. Objavom ovog tehničkog lista, ostali tehnički listovi postaju nevažeći.

TEHNIČKI PODACI

  • Osnova: cement u kombinaciji s mineralnim punilima i aditivima
  • Gustoća praha: otprilike 1.35 kg/ dm³
  • Omjer miješanja:
    • nanošenje sa četkom: otprilike 8.0 l vode za 25 kg
    • nanošenje s lopaticom: otprilike 6.0 l vode za 25 kg
  • Temperatura primjene: od +5ºC do +25ºC
  • Vrijeme primjene: do 3 sata
  • Može se hodati: nakon 2 dana
  • Prianjanje: > 1.0 MPa
  • Preporučena potrošnja:
  • Primjena: Potrebna debljina CR 90 Potrošnja CR 90 (kg/ m²)
    • vlaga 2.0 mm otprilike 3.0
    • propusnost 2.5 mm otprilike 4.0
    • stupac vode do 15m 3.0 mm otprilike 5.0
    • maksimalna debljina 5.0 mm otprilike 8.0
  • Rok trajanja: Do 12 mjeseci od datuma proizvodnje ukoliko se skladišti na paletama, u suhim i hladnim uvjetima, u originalnim neoštećenim pakiranjima.
  • Veličina pakiranja: Papirnata vreća 25 kg

Izvor: HENKEL CROATIA d.o.o.

HENKEL CROATIA d.o.o.
HENKEL CROATIA d.o.o.
Dostava prema dogovoru s Vašim komercijalnim zastupnikom.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi