KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Stručni dio +Tehničke specifikacije materijala +

Sistematizacija ravnih krovova

Slika 1: Sistematizacija ravnih krovova

Podjela ravnih krovova definira se na više načina. Prema tipu podkonstrukcije, prema vrsti zaključnog izolacijskog sloja ili prema načinu pričvršćivanja ugrađenih slojeva. U praksi se ravni krovovi dijele prema građevinsko fizikalnim svojstvima cjelokupne gotove konstrukcije ravnog krova.

Prema tome, tri su osnovna tipa ravnog krova:

 • topao krov
 • ventilirani krov
 • obrnuti krov

Tablica prikazuje najčešće projektirane sustave s obzirom na vrstu nosive konstrukcije:

Slika 2: Sistematizacija ravnih krovova

Režimi u građevinsko-fizikalnom smislu različiti su od krova do krova jer ih uvjetuju položaj parne brane i položaj krovne hidroizolacijske folije koju u određenim slučajevima može zamijeniti i krovni profilirani lim, ako takvo rješenje dopuštaju nagibi krovnih površina.

I Topli ravni krovovi

Slika 3: Sistematizacija ravnih krovova
Topao ravni krov je odgovarajuće rješenje tamo gdje želimo čim lakši krov, ali i brzu i ekonomičnu ugradnju

Topli ravni krovovi su s razvojem montažne gradnje lakih konstrukcija preuzele primat u segmentu ravnih krovova. U pravilu se izvode na nosivim konstrukcijama iz visoko profiliranog lima, a često i na betonskoj podlozi. Svakako su topli ravni krovovi odgovarajuće rješenje kad želimo imati što lakši krov te brzu i ekonomičnu izvedbu.

Slika 4: Sistematizacija ravnih krovova

Topli ravni krovovi najčešće su neposredno mehanički pričvršćeni na nosivu konstrukciju no slojevi mogu biti i međusobno lijepljeni. Pri većim debljinama toplinske izolacije ponekad je potrebno odlučiti se i za posredno mehaničko učvršćivanje u više slojeva s upotrebom dodatnih sekundarnih nosivih letvi za pričvršćivanje krovne membrane. Mehanički pričvršćivači koji krovnu membranu i toplinsku izolaciju fiksiraju u podlogu, probadaju parnubranu i time smanjuju njenu nepropusnost.

Posljedica toga je prodor određene količine zasićene vlage iz unutrašnjosti objekta kroz sloj toplinske izolacije prema van, te se ta vlaga mora isušiti pri prolazu kroz sloj toplinske izolacije. Zaostajanje vlage u toplinskoj izolaciji slabi njena toplinsko izolacijska svojstva.

Najprimjereniji režim isušivanja vlage, u skladu s tim svakako nude suvremene krovne membrane od raznih umjetnih materijala poput:

 • EPDM
 • PVC
 • PIB
 • ECB
 • TPO

To su jednoslojne, lagane i zračne membrane, koje su u pravilu točkasto učvršćene što omogućava odgovarajući režim za isušivanje vlage iz paroizjednačavajućeg sloja tik pod membranom.

II Ventilirani ravni krovovi

Slika 5: Sistematizacija ravnih krovova
Ventilirani ravni krov primjeren je za krovne konstrukcije s većim nagibima.

Ventilirani ravni krovovi su po sastavu odnosno redoslijedu slojeva srodni toplim ravnim krovovima s tim što je ovdje između toplinske izolacije i krovne membrane još i ventilacijski sloj. U tom sloju mora se osigurati odgovarajući protok zraka, što ima za posljedicu da ventilirani krovovi moraju imati određeni nagib. U praksi to znači približno 8° nagiba krovne plohe ili više.

Slika 6: Sistematizacija ravnih krovova

Ventilirani krovovi su primjereno rješenje za razvedene krovne plohe raznih nagiba i oblika gdje je kao pokrovni materijal predviđen lim. Ako je lim ravan mora ispod sebe imati slijepu nosivu drvenu konstrukciju, a ukoliko se radi o profiliranom limu to nije potrebno jer se učvršćuje neposredno na odstojnik. Zračni kanal brine za odgovarajući način isušivanja vlage koja kroz nosiv konstrukciju i parnu branu prodire iz objekta prema van. Zračni kanal ujedno osigurava da se moguća kondenzirana vlaga koja nastaje pod pokrovnim limom ili na slijepoj krovnoj konstrukciji dovoljno brzo isuši. Dotok i odvod zraka iz kanala su pritom od ključnog značaja.

U sustavu ventiliranog ravnog krova toplinska izolacija nije izložena mehaničkom opterećenju zato se u tu svrhu često koristi kamena vuna srednje gustoće. Nikako se ne preporučuje upotreba paronepropusnih organskih izolacija jer ne osiguravaju odgovarajući protok zasićene vlage iz objekta prema van.

III Obrnuti ravni krovovi

Obrnuti ravni krovovi se najčešće izvode na masivnoj betonskoj podlozi. Teoretski je moguća izvedba na glatkoj podlozi od drvenih dasaka, ali ipak u praksi se drvene konstrukcije na ravnim krovovima ne koriste za krovove velike težine (nasute šljunkom).

Slika 7: Sistematizacija ravnih krovova

Na nosivu betonsku konstrukciju je neposredno položen hidroizolacijski sloj koji se može zavariti za konstrukciju, zalijepiti ili mehanički pričvrstiti. Pri izvedbi tog sloja izvode se i svi detalji odvodnjavanja krova. Preko hidroizolacijskog sloja se zatim polaže sloj toplinske izolacije. Izolacija se ne pričvršćuje mehanički jer bi se time oštetio vodonepropusni hidroizolacijski sloj, umjesto toga toplinska izolacija se opterećuje raznim materijalima.

Toplinska izolacija kod obrnutih krovova nije zaštićena od kiše, zato se za toplinsku izolaciju takvih krovova koriste materijali otporni na vlagu i sa zatvorenom staničnom strukturom.

Slika 8: Sistematizacija ravnih krovova
Obrnuti krov se najčešće primjenjuje na masivnim betonskim podlogama

ROCKWOOL proizvodi za protupožarnu, toplinsku i zvučnu izolaciju ravnog krova

Više:

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.

Tel: 052/ 85 85 00

Fax: 052/ 85 85 01

Pogledajte detaljne kontakte

www.rockwool.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Vezane vrste materijala

 1. Krovovi i krovni pokrovi
 2. Protupožarna izolacija
 3. Toplinska izolacija
 4. Zvučna izolacija

Ostale vrste materijala

 1. Aditivi
 2. Beton
 3. Betonski proizvodi
 4. Brtvila
 5. Čelične konstrukcije
 6. Cijevi i cijevni sustavi
 7. Dimnjaci
 8. Dizala i platforme
 9. Drvena građa
 10. Drvobetonski proizvodi
 11. Fasade
 12. Fuge
 13. Geosintetici
 14. Gips ploče i pribor, suha gradnja
 15. Građevna limarija
 16. Grijanje
 17. Hale
 18. Hidroizolacija
 19. Hlađenje
 20. Hortikultura
 21. Impregnacije
 22. Kamen i kameni materijali
 23. Kontejneri
 24. Kupaonske instalacije
 25. Ljepila
 26. Montažne kuće
 27. Mortovi, špricevi i mase
 28. Obrada zraka
 29. Ogradni sustavi
 30. Oplate
 31. Opskrba vodom i odvodnja, vodoinstalacije
 32. Plinske instalacije i plinovodi
 33. Podovi
 34. Premazi
 35. Pročišćivači otpadnih voda
 36. Rasvjeta
 37. Solarni sustavi
 38. Specijalni betoni
 39. Staklena opeka
 40. Stropovi
 41. Stupovi
 42. Travne rešetke
 43. Ventilacija
 44. Zaštita izolacije
 45. Zaštita od insekata i prašine
 46. Zaštita od sunca i pogleda
 47. Žbuke