MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

DOMUSplus d.o.o.

KALKULATOR MATERIJALA ZA KROV

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Život okružen voćkama

Slika 1: Život okružen voćkama Naselje pod nazivom “Körnle” uistinu je uzoran projekt zajednice koju čini 20.000 stanovnika, 20 km udaljeno od gradske jezgre Stuttgarta. Radi se o zemljištu koje su sačinjavali voćnjaci, vinogradi i livade, što uistinu nije bila olakotna okolnost u trenutku kada se pristupilo projektu izrade stambenog naselja.

Čak naprotiv: donošenje takve odluke pokrenulo je plimu svih mogućih zaštitara, ekologa i ljubitelja prirode sa svojim primjedbama i zahtjevima, a projekt je realiziran zahvaljujući dobroj volji i sklonosti kompromisu svih upletenih u ovu priču.

Od zemljišta veličine cca. 2,6 ha za gradnju objekata iskorištene su samo 2/3 površine na kojoj je smješteno oko 70 vrlo raznolikih stambenih jedinica. Na jednom mjestu našli su se arhitektonski i konstruktivno različiti objekti za jednu obitelj, dvojni objekti, kuće na tri etaže, prizemnice i sl. Drveni montažni objekti jednako su zastupljeni kao i moderne masivne kuće. Raznolikost je prisutna i u arhitektonskom izražaju bez obzira na činjenicu da je sva gradnja morala zadovoljiti najviše ekološke standarde; dosljedni energetski štedljivi objekti stoje uz bok trenutno vrlo modernim objektima ravnih krovova koji se protežu više u širinu nego visinu.

Da bi se izbjegla velika odstupanja u vanjskom obliku, postavljena su neka stroga pravila; npr. sve su fasade morale biti drvene, tonovi boja nisu smjeli odskakati od prirodnog okoliša (dakle, korišteni su uglavnom crveni i zeleni tonovi), ravni krovovi trebali su biti ozelenjeni, svaki objekt morao je sadržavati kišnicu i centralno smještenu garažu itd. Orijentacija svih objekata je linearna i prati strukturu zemljišta, a samo je svaki drugi red stabala smio biti porušen i time je izvorni oblik krajolika skoro u cijelosti sačuvan. Stanovanje usred voćnjaka nije ovdje utopija, nego stvarnost.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.

Tel: 01/ 33 57 221

Fax: 01/ 33 57 220

www.idejezamene.com

www.hausbau.hr

Pretplata i stari brojevi

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Ekologija u uređenju eksterijera
  2. Zanimljivosti

Vezane aplikacije