KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Putovanje kroz povijest stila

Slika 1: Putovanje kroz povijest stila

Profinjenost klasičnih stilova se uvijek iznova vraća u modu. Iako imaju dosta zajedničkih točaka, povijesni stilovi se međusobno znatno razlikuju. Jedna od osnovnih podjela je na aristokratske i građanske stilove.

U ranijim, aristokratskim periodima poput baroka ili rokokoa – jedan od načina iskazivanja moći bio je kroz uređivanje interijera u kojima je sve vrvilo od raskoši. Stoga, ako želite da vaš interijer podsjeća na luksuzno prebivalište aristokracije – preporučljivo je slijediti nekoliko smjernica.

Namještaj je, uglavnom, izrađen od drva, te oplemenjen rezbarijama, furnirima, intarzijama, pozlatama.

Najpopularnije vrste drva, u ranijim periodima, bile su orahovina, ebanovina, mahagonij, dok su svijetli interijeri rokokoa preferirali ružino i limunovo drvo, te egzotični palisander. Od početka 19. stoljeća se sve više koristi i bukovina. Od ostalih materijala potrebno je spomenuti mramor, koji se osim u obradi poda koristio i u izradi pokućstva. Stilski namještaj suvremene proizvodnje je dostupan u nekoliko varijanti – izrađen od punog drva oraha ili od bukovine obložene orahovim furnirom, a popularno je i drvo trešnje. Ručke na pokućstvu su izvorno bile izrađivane od pozlaćene bronce, dok je danas češća upotreba mesinga.

Slika 2: Putovanje kroz povijest stila Slika 3: Putovanje kroz povijest stila

Dekorativna shema se sastoji od skupocjenih tkanina poput brokata, baršuna, damasta, čipke – ukrašenih sitnijim i krupnijim dezenima, primjerice, cvjetnim i geometrijskim oblicima.

Zidove krase tapete i brojne štukature, mnoštvo slika, ogledala i atraktivnih detalja.

Od povijesnih razdoblja čije elemente nalazimo na stilskom namještaju današnjice – spomenimo i klasicizam, te Napoleonov empirski stil.

1815. godine, dolaskom bidermajera – prvog građanskog stila, interijer je postao znatno jednostavniji. Namještaj je simetričan, uglavnom bez ukrasa poput intarzija ili rezbarija, ali su prisutni neki dekorativni elementi iz prijašnjih epoha.

Multi-funkcionalnost i udobnost čine ga praktičnim u uređenju skučenijih interijera građanstva. Salonska garnitura, sastavljena od sofa, stola i stolaca, središnji je dio opreme prostora, a tu su i vitrina, te sekreter.

Bidermajer stil naglašava važnost salonske garniture, upravo zbog njene uloge u druženju pripadnika građanskog sloja. U današnje vrijeme salon postaje dnevna soba, ali njegova uloga se nije znatno promijenila. Garnitura za sjedenje tapecirana je najčešće tkaninama u nježnim pastelnim bojama, te cvjetnim i prugastim dezenima. Glavni materijal i dalje je drvo – naročito orah i trešnja.

Suvremeni interijeri su opremljeni pokućstvom koje uz povijesnu priču nudi i moderne elemente. Spomenimo popularni Shabby Chic stil.

Naime, izvorno se taj naziv odnosio na stari namještaj koji je bojen kako bi se sakrili znakovi vremena. Danas Shabby Chic označava nov i elegantan namještaj čija se površina obrađuje kako bi djelovao stariji nego što u stvarnosti jest. Namještaj na taj način dobiva povijesnu priču, a interijer podsjeća na raskoš aristokracije.

Slika 4: Putovanje kroz povijest stila Slika 5: Putovanje kroz povijest stila

Klasične linije čine pokućstvo profinjenim, a bijela (ne)boja mu daje lakoću. Neutralnost bjeline pokućstva osvježavaju vesele boje dodataka.

Elegantno posuđe i nadstolnjaci slijede ovu zanimljivu formulu, a šećer na kraju su i vaze prepune cvijeća. Veliki kristalni luster djeluje spektakularno, naročito u večernjim satima dok je okupan zrakama svjetlosti.

Sve u svemu, stilski namještaj u interijer unosi ljepotu tradicije, nadopunjenu suvremenim nijansama dizajna.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15
 • Fotogalerija: Slika 16
 • Fotogalerija: Slika 17
 • Fotogalerija: Slika 18
 • Fotogalerija: Slika 19
 • Fotogalerija: Slika 20

Fotografije: T.J. Elegans, Selva - Meblo, Stilles – Oprema A.L.T.

Autor

Danica Maričić, BA Econ, a.d’i. (www.ARCHI-LIVING.com)

Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora". (Više)

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Dizajn hotela
 2. Hrvatski dizajn
 3. Međunarodni stilovi dizajna
 4. Povijest dizajna

Vezane aplikacije