O povijesti zanosne Korčule još i danas govore gradske zidine, gotička i renesansna arhitektura, priče o legendarnom svjetskom putniku Marku Polu, viteška igra Moreška u kojoj se Bijeli i Crni kralj bore za ljubav djevojke Bule, kao i brojna kulturna blaga koja osvajaju na prvi pogled. Ovaj „brušeni dragulj" – kako su Korčulu nazivali u 15. st., krase i romantični krajolici, te opjevano modro more.

Grad Korčula je, prije svega, poznat kao mjesto u kojem je rođen slavni putopisac Marko Polo. Ovog „prvog Europljanina", mnogi smatraju uzorom, upravo zbog njegove odvažnosti, maštovitosti i znatiželjnosti. Kuća u kojoj je rođen omiljena je atrakcija brojnih turista, kao i sjedište „Međunarodnog centra Marka Pola".

Štoviše, 13. st., ujedno i stoljeće poznatog putnika, smatra se začetkom procvata Korčule. Tri stoljeća kasnije ovaj grad-tvrđava je na vrhuncu razvoja čemu pridonosi i utjecaj Venecije.

Katedrala Sv. Marka svakako je središte kulturne baštine. Pokraj nje se nalazi Biskupska palača sa bogatom zbirkom znamenitosti. U blizini je i najstarija sačuvana crkva u gradu – crkva Sv. Petra iz 11. st., kao i Crkva Gospojina iz 15. st., renesansno djelo domaćih majstora. Muzej grada smješten je unutar renesansne palače Gabrielis i nudi uvid u nekadašnje životne stilove Korčulana.

Među „prizore sa razglednica" potrebno je ubrojiti i neoklasicističko stepenište na ulazu u utvrđeni grad, izgrađeno početkom prošlog stoljeća kada je dio starih zidina ustupio mjesto novom ulazu u grad. Naime, u to razdoblje smješten je začetak turizma kao i pojava prvog hotela nazvanog, naravno, „Korčula". Od tada do danas, Korčula se pozicionirala na turističkoj karti kao jedna od najatraktivnijih destinacija.

Nekadašnja „Korkyra melaina" dobila je to ime od grčkih naseljenika budući da spada među najšumovitije otoke jadranskog područja. Crnika, alepski bor, pinija, maslina, lovor – samo su neke od brojnih biljnih vrsta koje krase ovaj zeleni otok. Mediteranski krajolici obiluju aromatičnim biljem, pa tako i u šetnji Korčulom možete naići na kadulju, ružmarin, lavandu i smilj.

Što se tiče aroma, istaknimo i one kulinarske. Sastojak zdrave mediteranske prehrane svakako je riba spremljena „na brudet", a kako bi vam boravak na Korčuli bio što slađi, tu su i „cukarini". Dobar tek!

Fotogalerija (25)

Image
Danica Maričić
 

Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora".

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi