KALKULATOR MATERIJALA ZA KROV

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

TUŠ KABINE I PARAVANI

TUŠ KABINE I PARAVANI

Moderno uređenje kupaonice

Dječje sobe – svijet iz bajke

Slika 1: Dječje sobe – svijet iz bajke

Svakome od nas je potreban prostor koji možemo nazvati svojim, makar se radilo samo o malenom kutku u jednosobnom stanu. Isto se odnosi i na najmlađe članove obitelji, za čiji je rast i razvoj od velike važnosti imati vlastiti kutak – mira, veselja i sigurnosti.

Prilikom planiranja dizajna dječjih soba, prvo treba razmišljati o funkcionalnosti – svakodnevnim aktivnostima djeteta i namještaju te dodacima koji će pomoći u obavljanju tih aktivnosti, kao i učiniti ih što ugodnijima. Zatim slijedi, također vrlo važna, estetika prostora – boje i oblici koji će svemu dati notu fantazije.

Prostoriju većih dimenzija bi trebalo podijeliti na „zone“ za različite aktivnosti – spavanje, igranje, druženje s prijateljima, učenje – a u slučaju da dvoje ili više djece koriste istu sobu, bilo bi dobro da svako dijete bude „vlasnik“ svog kutka za čiju će urednost biti zaduženo.

Slika 2: Dječje sobe – svijet iz bajke Slika 3: Dječje sobe – svijet iz bajke

Prilikom odabira namještaja, tkanina, boja ili tapeta za zidove – potrebno je imati na umu da će sve površine u dječjem carstvu biti višestruko „ukrašene“ komadićima hrane, kapljicama (u najboljem slučaju) pića, crtežima itd., stoga su najprikladniji oni materijali koje je lako očistiti, primjerice perive boje za zidove. Također, podovi obloženi kvalitetnim parketom su preporučljivi za sobu malenog djeteta, a kasnije ih možete nadopuniti veselim tepisima i podnim prostirkama, usklađenima s dekorativnom shemom sobe. Kako djeca odrastaju, mijenjaju se njihove potrebe i aktivnosti, a te promjene bi trebala slijediti i sama oprema sobe. Zbog toga je na tržištu moguće naći sve više multifunkcionalnih komada namještaja, koji se, uz minimalne zahvate, prilagođavaju dobi djeteta.

Slika 4: Dječje sobe – svijet iz bajke

Vrlo je važna i sigurnost. Bitno je obratiti pažnju na izloženost svih električnih instalacija, rasvjetnih i grijaćih tijela dječjem dodiru, kao i na smještaj te mogućnost otvaranja prozora. Kad su mlađa djeca u pitanju, stolna i podna rasvjetna tijela bi lako mogla postati predmet igre, stoga se preporučuje da stropna (opća ili/i usmjerena svjetlost) te zidna rasvjetna tijela budu glavni izvori umjetnog osvjetljenja. Također, poželjno je kombinirati nekoliko različitih izvora svjetlosti, kako bi paljenjem i gašenjem istih prilagodili osvjetljenje trenutnim potrebama i aktivnostima djeteta (igra = jače osvjetljenje, odmor = slabije osvjetljenje). Tu su i regulatori svjetla, pomoću kojih se jačina svjetlosti jednostavno smanjuje i povećava. Preporučuje se da zavjese na prozorima budu izvan dosega djeteta.

Namještaj ne bi smio biti izrađen od lako lomljivih materijala poput stakla, a preporučljivo je da oštri rubovi stolova, ormara, kreveta – ustupe mjesto zaobljenima. Adekvatna oprema je potrebna i za spremanje igračaka, slikovnica itd. Omiljene djetetove predmete izložite na policama, dok se preostale može nakon igre „spremiti na spavanje“ u ladice ispod kreveta, ormare, košare, ukrasne kutije od kartona, plastike ili drva…

Slika 5: Dječje sobe – svijet iz bajke Slika 6: Dječje sobe – svijet iz bajke

Boje u dječjim sobama bi trebale biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Primarne boje (plava, žuta, crvena) uz dodatak zelene – uvijek su dobrodošle, a zanimljivo izgledaju i žuto-zelena, ljubičasto-zelena, crveno-bijela, narančasto-smeđa, plavo-bijela, kao i brojne druge kombinacije. Šareni uzorci na zidovima i stropu (junaci iz crtića, mjesec i zvijezde, ribice i podmorski svijet, nebo i oblaci, razigrane životinje), idealna su podloga za razigrane dječje aktivnosti.

Maštovite zidne tapete ili oslikani zidovi, usklađeni bojom i desenom sa zavjesama, podnim prostirkama, pokrivačima i jastucima, pretvorit će dječju sobu u mjesto iz bajke. Sve navedeno je moguće lako zamijeniti te na taj način, nakon nekog vremena, osvježiti sobu. Prozorska stakla je moguće učiniti šarenijima (oslikavanje, naljepnice), a samim prolaskom sunčeve svjetlosti kroz staklo, te boje i oblici će biti „preneseni“ na zidove, pod i namještaj.

Poželjno je da djeca sudjeluju u kreiranju svog kutka. Pitajte ih za mišljenje, oni najbolje znaju koji su crtani likovi „in“, a koji „out“. Zajedno izradite šablone od kartona, koje ćete upotrijebiti pri oslikavanju zidova. Djeca su, na kraju krajeva, najdarovitiji dizajneri – jednako kao što je veliki broj odraslih umjetnika i kreativaca još uvijek u kontaktu sa svojom znatiželjnom i razigranom „dječjom stranom“.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15
 • Fotogalerija: Slika 16
 • Fotogalerija: Slika 17
 • Fotogalerija: Slika 18
 • Fotogalerija: Slika 19
 • Fotogalerija: Slika 20

Fotografije: www.facebook.com/InteriorDesignCroatiaByDut

Autor

Danica Maričić, BA Econ, a.d’i. (www.ARCHI-LIVING.com)

Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora". (Više)

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Boje u dizajnu interijera i eksterijera
 2. Hrvatski dizajn
 3. Promocija dizajna

Vezane aplikacije