KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

Upute korak po korak!

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Vikendice / Kuće za odmor

Slika 1: Vikendice / Kuće za odmor

Dolaskom toplog vremena svi počinju razmišljati o odmoru, a vlasnici ili budući vlasnici o uređivanju i održavanju svojih kuća za odmor.

Svaka kuća, bez obzira na podneblje i tip građe, zahtijeva dosta rada i truda uloženog na uređenje i održavanje kako bi vam ambijent i okoliš bili ugodni za odmor i razonodu.

Materijali i građa kuća za odmor razlikuju se ovisno o podneblju u kojem se nalaze. Kuće za odmor na kontinentu i u gorskim predjelima često kao građu koriste drvo, bilo da je kuća kompletno izrađena od drvene građe ili je drvo korišteno pretežno u interijeru. Osim što je ugodno u ambijentu i najzdravije kao građevni materijal, održavanje takve kuće zahtijeva nešto više truda. Drvo koje je izloženo atmosferilijama, traži da ga svake, ili barem svake druge godine, premažete zaštitnim sredstvima, kojima ćete mu produžiti vijek trajanja. Isto se odnosi na slučaj da u interijeru imate pravi brodski pod, koji daje izvrstan i efektan dojam i odličan je za boravak, ali zahtijeva vašu pažnju i premazivanje i tretiranje zaštitnim uljima svakih par godina.

Kod kuća koje se nalaze na moru, koriste se češće materijali tipa kamena i keramike, koji su manje zahtjevni za održavanje, a prikladniji su podneblju. S druge strane, drvene škure i stolariju također ćete morati održavati svake godine. Ako je vaša fasada žbukana, zbog utjecaja morske soli, brže će se uništiti i zahtijevati obnovu češće nego neka kuća na kontinentu. Metalni dijelovi kuće će zbog soli inzistirati da ih ponovo prebojate barem svake druge godine, kako ne bi jače korodirali i zahtijevali potpunu zamjenu.

Okoliš je također stavka kojoj ćete morati posvetiti dosta vremena svake godine, ne želite li da se vaš raj za odmor pretvori u neurednu šikaru.

Kod unutarnjeg uređenja kuća za odmor većina se najčešće suoči s malim budžetom. Rijetko tko si može priuštiti kompletno opremanje vikendice sa sasvim novim namještajem, a to je prava prilika da otpustite svoju kreativnost. Kako se vaša kuća za odmor ne bi pretvorila u skladište neželjenog i starog namještaja, najbolje je napraviti kombinaciju novog namještaja sa starim i dragim komadima koje ste naslijedili ili dobili i kojima ćete obnovom dati novi sjaj.

Slika 2: Vikendice / Kuće za odmor

Ako ste dovoljno vješti, možete stare komode i ormariće obnoviti i napraviti od njih namještaj za kuhinju ili kupaonicu. To učinite npr. tako da ih jednostavno prelakirate i promijenite boju i dotrajale dijelove te tako stvorite novi komad namještaja. Uvijek je zahvalno pokušati naći u svojoj okolini nešto specifično i lokalno za iskoristiti u vašem interijeru. Npr. možete od starog debla izraditi stolić ili stolice ili kombinacijom starog mlinskog kamena i staklene ploče napraviti novi stol za blagovaonicu. Staru stolicu koju je netko odbacio, obnovite, poličite, a ako ih skupite nekoliko različitih,dobit ćete novu, zanimljivu i unikatnu blagovaonicu.

Na primjeru vikendice mladog para vidjet ćete kako se s malim budžetom i puno kreativnosti može dobiti ugodan i lijep novi prostor.

Za izradu dnevnog boravka korištene su obične euro palete. Njihovim međusobnim slaganjem napravljena je baza za kutnu garnituru. Sjedeći jastuci su izrađeni od debele spužve te presvučeni materijalom. Za naslone su napravljeni jastučići i nepravilno raspoređeni te je dobivena jeftina i ugodna kutna garnitura. Stolić za dnevni boravak je izrađen slaganjem i spajanjem paleta. Dodani su i kotačići, pa je stol jednostavan za premještanje. Za bolji rezultat možete dodati staklo na vrh.

Slika 3: Vikendice / Kuće za odmor

Od iste sirovine napravljeno je i podnožje za krevet, a novac koji bi dali za kupovni okvir kreveta uložen je u kvalitetniji madrac.

Paletama možete izraditi i zidne police, vješalice (ovdje su na ulazu) ili kao u ovom slučaju okvir i stalak za projekcijsko platno koje stoji u dnevnom boravku umjesto televizije. Ispod okvira platna smjestila se stara bakina komoda kojoj je uz malo truda dan novi sjaj.

U ovoj kući je svoje mjesto pronašla i stara singerica, čiji su metalni i drveni dijelovi prelakirani te je dobivena zanimljiva i jedinstvena komoda u ulaznom prostoru.

Kašete za voće mogu vam poslužiti za izradu polica ili noćnih ormarića. Palete možete samo prelakirati bezbojnim lakom ili ih obojati u željenu boju.

SAVJETI:

  • Razmislite što od starih komada namještaja možete iskoristiti i obnoviti a novac koji ste uštedjeli na taj način uložite u neki posebni luksuz koji želite u svojoj kući za odmor, kao npr. sauna kod našeg gore spomenutog para.
  • Drvenariju obnovite svake ili barem svake druge godine
  • Bravariju je također poželjno zaštiti svakih par godina, posebice ako je riječ o objektu na moru
  • Nemojte zaboraviti okoliš vaše kuće – sadnjom i održavanjem postojećeg raslinja stvorite ugodni dnevni boravak u prirodi

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Savjeti za namještaj kod uređenja interijera
  2. Savjeti za uređenje kompletnih interijera

Vezane aplikacije