UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Uređenje suterena

Slika 1: Uređenje suterena

Prilikom unutarnjeg uređenja suterena valja obratiti pažnju na nekoliko važnih detalja koji će uvelike definirati budući izgled čitavog prostora. To je u prvom redu dobra toplinska i hidroizolacija podova i zidova, kao i dobro osmišljen i razrađen sustav centralne ventilacije.

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je djelomično ukopana u teren te najmanje jednim svojim pročeljem izvan terena, prvi i osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svjetlosti – stoga pri izboru prozora savjetujemo potražiti one s tanjim okvirima (bez obzira da li je riječ o drvenim, PVC ili aluminijskim).

S obzirom da se u suterenskim prostorima nerijetko može pojaviti problem vlage i plijesni, mogućnost dobrog provjetravanja je iznimno važna, stoga predlažem da prozori svakako imaju mogućnost otvaranja na kip, što se, za razliku od klasičnog otvaranja takvih nisko smještenih prozora, pokazuje i važnim sigurnosnim elementom. Osim obavezne dobre toplinske i zvučne izolacije, dobro rješenje za suteren su reflektirajuća i zatamnjena stakla prozora, za koje ne preporučam teške i tamne zavjese, već prozračne rollo varijante svijetlih tonova. Alternativno, mogu se koristiti i prozračne, tanje klasične zavjese, ali u tom slučaju predlažem da se koristi više tekstila kako bi se omogućilo njihovo gusto postavljanje (mnoštvo nabora).

Kako su svjetlost i osjećaj prozračnosti izuzetno važni čimbenici u svim suterenskim prostorima, predlažem da umjesto klasičnih, neprozirnih vrata radije odaberete vrata koja su u cijelosti ili djelomično staklena.

Slika 2: Uređenje suterena

S obzirom da su sutereni obično mračniji, predlažem da osnovni tonovi u takvom prostoru budu nijanse bijele boje, kombinirane s nježnijim pastelnim bojama koje će vizualno “utopliti i osvijetliti” prostorije. Također, neutralno obojen prostor će “oživjeti” uz pokoji detalj u žarkim, toplim bojama kao što su otvorena crvena ili narančasta. Drvene podne obloge kao i drveni udobni namještaj, također će dodatno kreirati osjećaj topline, naročito ako se na podovima nađe i nekoliko višebojnih debljih tepiha manjih ili srednjih dimenzija.

Uz svijetle zidove, dobro će izgledati bilo koja nijansa parketa, a savjetujemo da se prilikom postavljanja drvenih obloga u suterenima vodi računa o zaštitnim premazima protiv vlage. Također valja imati na umu da neke vrste drva, poput egzota kao što je tikovina, dobro podnose vlažnije prostore. Za suterenske stanove preporučaju se keramičke pločice sa specijalnim fugama kao i adekvatno postavljen donji hidroizolacijski sloj. Ako se odlučite za laminat, predlažemo da svakako prethodno provjerite da li sadržava sloj otporan na vlagu.

Slika 3: Uređenje suterena

Budući da suterenski prostori nisu mjesta s kojih će biti dobar pogled na okoliš, predlažem unijeti što je više moguće prirodnih elemenata, kao što je sobno bilje koje će dobro podnositi zasjenjene prostore (primjerice, bršljan) ili pak foto-tapetu s uzorkom šume, slike različitih pejzaža, zavjese ili presvlake sofa s motivima lišća ili cvijeća, fotografije (u okviru) s motivima prirode, vedrog neba s bijelim oblacima, i sl.

Jedan od najvažnijih elemenata uređenja suterenskih stanova je svakako rasvjeta. Predlažem da svaka prostorija ima centralno svjetlo jačeg intenziteta, ali i dodatna rasvjetna tijela – primjerice, dodatnu rasvjetu uz rubove stropova kao i manje svjetiljke čija svjetlost pada na određene predmete (npr. sliku, skulpturu…). Ambijentalna rasvjeta toplijih tonova utoplit će prostor i dati mu pravi osjećaj doma, za što će se dobrima pokazati samostojeće ili stolne lampe papirnatih ili tekstilnih oboda.

Opći savjeti:

 • Osim adekvatne toplinske i hidroizolacije podova i unutarnjih zidova, za suterenske stanove je iznimno važno i razmatranje dodatnog poboljšanja postojeće izolacije vanjskih zidova.
 • Nedovoljna količina prirodne svjetlosti čest je problem u većini suterenskih stanova – raspored prostorija prilagodite izvorima prirodne svjetlosti te one prostorije u kojima boravite najdulje vrijeme smjestite u najsvjetliji dio stana.
 • Uz rasvjetna tijela na stropovima, zidovima te samostojeće i stolne lampe, predlažem razmotriti i mogućnost podne rasvjete.
 • Uslijed mogućeg nedostatka prirodnog svjetla postoji mogućnost da će u nekim dijelovima stana lampe morati biti upaljene i tijekom dana – zbog uštede predlažem da za takve lampe koristite eko žarulje te da ne zaboravite postaviti prekidače uz svaki ulaz u tu prostoriju!

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Savjeti za uređenje kompletnih interijera

Vezane aplikacije