MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

DOMUSplus d.o.o.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

Slika 1: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

Ako ste vlasnik višeetažnog stambenog i poslovnog prostora zacijelo ćete željeti uskladiti stubište, kao glavnu poveznicu donjih i gornjih prostorija, vlastitim potrebama i nekom već zadanom stilu uređenja. Osim jasne osnovne funkcionalnosti i svoje vrlo važne estetske komponente, stubišta se sve više koriste i kao prostor idealan za pohranjivanje stvari koje ne stanu u ormare smještene u drugim prostorijama. Donosimo nekoliko takvih primjera stubišta koja sve više dobivaju na popularnosti kod nas i u inozemstvu.

Stubište kao ormar

U sve većem broju stanova i kuća, a posebno onima manje kvadrature, stubišni ormari postaju nezamjenjivim dijelom interijera – riječ je o prostoru ispod kraka stubišta koji se obično zatvara klasičnim vratašcima najčešće izrađenim od iste vrste drva kao i stubište. Ipak, danas su sve popularnija i drugačija, još praktičnija rješenja u vidu izvlačnih polica/manjih ormarića na kotačiće, čije su sve fronte vizualno izjednačene, a mogu se izraditi od drva, ogledala otpornih na udarce ili kombinaciji drva sa mutnim staklom u željenoj boji. Takav vid stubišnog ormara omogućava maksimalnu iskoristivost prostora uz minimalan napor – kako se spremišni prostor izvlači, zaboravite na nepotrebna uvlačenja i saginjanja, kao i ugradnju dodatnih rasvjetnih tijela u ovaj dio prostora.

Slika 2: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

Druga varijanta su stubišta čija svaka stepenica “glumi” ladicu koja se može izvlačiti sa strane ili pak frontalno. Ovakva rješenja su idealna za uvijek potreban dodatni prostor za cipele, ali i za spise, časopise i druge predmete.

Za manje prostore savjetuju se spiralna drvena ili željezna stubišta, čiji se dio može iskoristiti na način da se postave dodatne viseće police u istoj boji/materijalu kao i samo stubište.

Slika 3: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari Slika 4: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

Slika 5: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari Slika 6: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

Ostali načini korištenja stubišta

Tzv. odmorišta obično smještena ispod prozora na podestu između dva kraka danas su nepravedno zapostavljen način korištenja ovog dijela prostora – postavljanjem klupice ili pretvaranjem maske nižih radijatora u udobne sjedalice presvučene u neku klasičnu bogatu ili “otkačenu” tkaninu, učinit će prostor vrlo “retro” obojanim atraktivnim mjestom za odmor i opuštanje, naročito ako se ispred sjedećeg prostora postave deblje, neprozirne zavjese koje uvijek jamče intimu.

Stubišta mogu biti i u potpunosti skrivena u neki dio namještaja – primjerice, sve više su u trendu prozračne četvrtaste police, čije su gornje plohe zapravo gazišta. Ovakvo rješenje za police/stubište može se koristiti i kao pregrada.

Slika 7: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari Slika 8: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

U užim hodnicima u koji su smještene knjige i zapravo na neki način čine kućnu “biblioteku”, dizajneri su osmislili originalan i vrlo funkcionalan oblik stubišta – knjige smještene na police zapravo čine rukohvate, a same stepenice su napravljene na način da se svako gazište nalazi na zasebnoj razini. U razvijanju ovog koncepta dizajneri su otišli i korak dalje – gazišta ovakvo zamišljenih stubišta mogu biti četvrtasta i obla, ili pak linija skateboarda. Ma koliko se pokazala atraktivnima, ovakva stubišta ne preporučamo za obitelji s malom djecom ili osobe u zrelijim godinama.

Stubišta su više od pukog načina premošćivanja puta iz jedne etaže u drugu, ona su i vrlo bitan estetski element.

Slika 9: Stubišta - dodatni prostor za pohranu stvari

Dodatni savjeti

  • Dobra rasvjeta iznimno je važna na metalnim, betonskim te drvenim stubištima! Ona će ne samo dati osjećaj sigurnosti već i doista spriječiti moguće nezgode nažalost nerijetke na ovom dijelu stambenog ili poslovnog prostora.
  • Bez obzira koliko se stubišta bez ograda mogu činiti estetski privlačnijima, ipak savjetujemo da sigurnost bude na prvom mjestu i da se svakako pokuša pronaći način za postavljanje adekvatnih rukohvata.
  • Unošenje osjećaja topline, ali i glasno udaranje koraka uspješno se rješava postavljanjem tzv. tepih-staza od bilo kojeg prirodnog ili sintetičkog materijala. Izbjegavajte predugačke staze koje vire preko ruba stepenica iz sigurnosnih razloga. Također, svakako ih je poželjno dodatno fiksirati na same stepenice.

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Savjeti za uređenje stubišta

Vezane aplikacije