PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

Sve za dom

TUŠ KABINE I PARAVANI

TUŠ KABINE I PARAVANI

Moderno uređenje kupaonice

Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

Slika 1: Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

U spavaćim sobama, bez obzira da li je riječ o većoj ili manjoj kvadraturi, najvažnije je izabrati stil i namještaj koji će donijeti smirenost, opuštanje i dobar san. U spavaćim sobama obično dominira krevet, prema kojem se potom mogu usklađivati ostali komadi namještaja – ormar, komode, toaletni stolić, fotelje…

Za prostore manje kvadrature iznimno je važno paralelno osigurati dobar estetski dojam i maksimalnu iskoristivost prostora.

Vizualno povećanje prostora

Slika 2: Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

Malene spavaće sobe izgledat će vrlo dobro ako su cijele 'obučene' u jednoobrazni kolorit. Uz neizostavnu svijetlu neutralnu paletu za manje prostore (sve nijanse bijele boje), koju možete kombinirati sitnim detaljima tamne boje (primjerice, bijele zavjese s tanjim obrubom boje čokolade, tamno sivi jastučići na svijetlo sivoj ili prljavo bijeloj presvlaci), dobar početak dana garantirat će i sve pastelne boje (nježna zelena ili plava, koje pozivaju na smiren počinak i sugeriraju svježinu buđenja, svijetlo roza ili žuta…).Za manje prostore predlažemo da se tapetama s uzorkom obuče samo jedan zid, kako se ne bi zagušio prostor.

Slika 3: Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

Za prostore nižih stropova, predlažemo da razmotrite mogućnost ugradnje svijetlih vertikalnih platnenih žaluzina do donjeg ruba prozora (na taj način ostavit će se mjesta za neku užu komodu ili police) ili pak balkonskih vrata. Ovakvu varijantu ipak preporučamo samo za moderne prostore. Za klasično uređene prostore, zavjese mogu imati gotovo neprimjetan uzorak vertikalnih prugica, čime će se također pridonijeti dojmu viših zidova.

Namještaj za male spavaće sobe

Od ormara predlažemo ugradbene po mjeri, s kliznim vratima, jer štede prostor – takav ormar neka ujedno bude i najviši namještaj u sobi (savjetujemo da obavezno ima ugrađenu unutarnju rasvjetu!). Prednost ovakvih ormara je i ta što se prilagođavaju svakom prostoru (što je posebno važno za tavanske prostore!).

Slika 4: Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

Krevet neka bude niži, ali ipak dovoljno visok da se ispod njega mogu po potrebi pohraniti dekorativne kutije u koje ste stavili stvari koje nikako nisu stale u ormare ili komode (ovo rješenje preporučamo samo za iznimno male prostore). Ako nema mjesta za noćne ormariće, koristite zidne lampe za čitanje, postavljene sa svake strane uzglavlja (poželjne su one s mogućnošću reguliranja intenziteta svjetla).

Umjesto stolice ili fotelje, u manjim sobama će poslužiti i uže škrinje uz podnožje kreveta, s tapeciranim poklopcem (takve škrinje morale bi biti visine kreveta, nikako više ili niže!).

Slika 5: Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

Krevet i ormar su poželjni u svijetlim nijansama. Za sav namještaj i ostale predmete u prostoriji, preporučamo isključivo prirodne materijale.

Izbjegavajte sve elemente koji se mogu smjestiti u druge prostorije (npr. police za knjige, koje će i zasigurno nakupiti prašinu koja je problem u svima, a posebno manjim prostorima u kojima spavamo, košare za prljavo rublje…).

U malenim spavaćim sobama, uvijek vodite računa da estetika i funkcionalnost idu ruku pod ruku!

SAVJETI

  • U svim spavaćim sobama, a naročito onima manjih površina, najvažniji komadi namještaja su krevet i ormar – predlažemo da njima uvijek date prednost pred svim drugim vrstama namještaja (komodama, toaletnim stolićima, foteljama…). Iako se ormar može smjestiti u hodnik ili neku drugu prostoriju, svakako će se pokazati praktičnijim ako svako jutro imate svu vašu odjeću pri ruci!

Slika 6: Nekoliko savjeta za spavaće sobe malih kvadratura

  • U manjim spavaćim sobama svakako probajte obući radijatore (osim u slučaju tanjih i plosnatih u obliku ploča postavljenih na većoj visini zida) u drvenu ili masku od knaufa. Na taj način ćete dobiti dodatni prostor za odlaganje stvari. Ako je maska drvena, neka budu od istog drva kao i krevet.
  • Izbjegavajte krevete čije drvene konstrukcije imaju jače ispupčene vanjske rubove, koji uokviruju madrac, jer kradu prostor!
  • U malenim spavaćim sobama su poželjni jednobojni prekrivači za krevet, svijetlih tonova (sakrit će šarenu posteljinu, ali i doprinijeti osjećaju čistoće, urednosti i smirenosti prostora).
  • Svakako izbjegavajte dekorativne detalje većih dimenzija (slike, vaze, dekorativno bilje…).

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

www.mirjanamikulec.com

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Savjeti za uređenje spavaćih soba

Vezane aplikacije