AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

KONFIGURATOR ZA KUPAONSKE I TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

VRHUNSKE KERAMIČKE PLOČICE PO TRAJNO DOBRIM CIJENAMA

Novo radno vrijeme od 8.00 do 20.00 sati

Lifestyle +Dizajn interijera by Mirjana Mikulec +

Manje kuhinje i blagovaonice

Prostorna ograničenja prilikom unutarnjeg uređenja u pravilu su jedan od najvećih izazova. Zadana su kvadratura i oblik prostorije konstante koje uvijek zahtjevaju maksimalne i bezkompromisne prilagodbe, što posebno dolazi do izražaja u uređenju stanova manjih i srednjih veličina (do 60 m2). U takvim stanovima su često prostorno spojene dvije prostorije – kuhinje i blagovaonice, koje zajedno čine jednu cjelinu.

Malene kuhinje

Svaka kuhinja mora biti prije svega biti funkcionalna. U malim prostorima iznimno je važna potpuna iskoristivost prostora, stoga savjetujemo da krenete od kuhinjskih elemenata i aparata. U malim kuhinjama, idealan smještaj kuhinjskih elemenata je samo uz zid (otoci, igre s aparatima na različitim mjestima i slično, nisu preporučljivi). Gornji elementi neka budu što viši, čak i do stropa (bez obzira što nije suviše prektično, penjanje ljestvicama će se pokazati manjim problemom od kroničnog nedostatka prostora za pohranu svih stvari koje će nam trebati u kuhinji!). Najbolja vratašca na elementima malih kuhinja su ona koja se otvaraju na tzv. klik-klak sistem. Za sve manje kuhinje svakako savjetujemo da što je moguće veći broj aparata držite na jednom mjestu – idealni su viši (i obično uži) ormari izrađeni po mjeri, u koje ćete smjestiti pećnicu i hladnjak, a po potrebi i mikrovalnu pećnicu. Svakako se savjetujte s majstorom koji takav ormar izrađuje po mjeri da se ostavi mjesta i za barem jednu policu rezerviranu za tepsije i slične kućne potrepštine.

Radne plohe su izuzetno važne – u malim kuhinjama savjetujemo da prostor za njih “žrtvujete” na način da umjesto velike perilice za suđe izaberete manju (do 42 cm), a sudoper ograničite na samo jedno krilo. U kuhinjama izrađenim po mjeri kao posebno praktično izdvajamo pomičnu plohu (izrađenu od debljeg stakla), koja se koja se ugrađuje iznad otvorenog dijela sudopera, a služi kao dodatna radna ploha). U malim kuhinjama je idealna radna ploha stolić na preklop, koji se može podići i zakvačiti za zid. Na prostoru se može dodatno zaštedjeti i ako umjesto velike nape tipa “dimnjak” ugradite manju, horizontalno postavljenu nad štednjak (u tom slučaju će se ostaviti dovoljno prostora za još jedan element za kuhinjske potrepštine iznad nape).

U manjim kuhinjama izaberite jednobojne pločice manjih dimenzija, a mozaik ili izbjegavajte ili koristite samo u tragovima.

Ako su kuhinja i blagovaonica povezane (isti prostor), razdijelite ih manjim šankom. Predlažemo da ga date izraditi od drva i istog materijala od kojeg su izrađeni i kuhinjski elementi – svakako se dogovorite s majstorom da se i u šank (bez obzira na debljinu) ugrade police kao dodatni prostor za pohranu stvari. Gornja ploha šanka može poslužiti kao bife (na pladanj stavite alkoholna pića, po potrebi i čaše), ili kao stol za brze obroke (šank neka stoga ne bude previsok, tako da možete uz njega koristiti stolice iz blagovaonice).

Malene blagovaonice

Za malene blagovaonice preporučamo laganu sjedeću garnituru (drvo, aluminij, plastika), po mogućnosti sa sklopivim stolicama. Predlažemo da izaberete stol manjih dimenzija, ali s mogučnošću rastezanja.

Kao alternativu (iako se ova solucija može nekima činiti suviše retro ili rustikalnom), savjetujemo da razmislite i o kutnoj garnituri. Kutne garniture svakako štede prostor, a s malo mašte mogu se uklopiti u svaki prostor. Ako izaberete kutnu garnituru jednostavnih linija (idealno svijetlo ili u bijelo obojeno drvo), uvijek se lako može izabrati tkanina različitih boja i dezena koja će najbolje “sjesti” u vaš prostor. Primjerice, ako je garnitura bijela, lijepo će izgledati tkanina koja osim bijele boje ima u sebi i elemente neke od boja koje nalazimo u kuhinji. Ipak, savjetujemo da tkanina ne bude jednobojna, jer će se na njoj puno više vidjeti svaka mrljica. Kutne garniture mogu imati i mogućnost podizanja sjedećeg dijela te na taj način mogu poslužiti i kao dodatno mjesto za odlaganje stvari.

U manjim blagovaonama nemojte stavljati velika rasvjetna tijela, već radije manjih dimenzija ali jačeg intenziteta.

OPĆI SAVJETI

  • Za male prostore birajte svijetli kolorit (zidovi, kuhinjski elementi, blagovaonski namještaj)!
  • U malenim prostorima izbjegavajte staklene stijene ormara, jer će stvoriti nepotrebno šarenilo (iznimka su zatamnjena stakla)!
  • Ako u manjoj kuhinji i blagovaonici nema dovoljno prirodnog svjetla, pobrinite se za dobru direktnu rasvjetu jačeg intenziteta.
  • Prilikom odabira kućanskih aparata, birajte one manjih dimenzija (bez obzira da li ćete ih smjestiti na kuhinjski element ili u njega pohraniti.
  • Izbjegavajte velike staklenke za kuhinjske začine – umjesto njih koristite stalke koji se mogu okretati – na taj način ćete ih imati sve na jednom mjestu, a nećete vam “ukrasti” toliko dragocjen prostor u manjim kuhinjama.
  • Minimalizirajte broj dekorativnih predmeta!

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

KONTAKT OSOBA

gđa Mirjana Mikulec

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Savjeti za uređenje kuhinja i blagovaonica

Vezane aplikacije