UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Kako urediti blagdanski stol?

Slika 1: Kako urediti blagdanski stol?

Dobro uređen blagdanski stol jednako je važan dio blagdanskih svečanosti kao i ostatak dekoracija u svakom domu. Donosimo zato nekoliko ideja kako osmisliti svečani stol u kojem će jednako uživati vaši ukućani i gosti.

Osmišljavanje dekora

Prije ukrašavanja stola, uzmite u obzir nekoliko elemenata: kolorit i materijale koje ste koristili za dekor božićnog drvca, stil posuđa i jedaćeg pribora te tekstilne dodatke (ubrusi, stolnjaci i nadstolnjaci). Kako bi blagdanski stol odisao svečanošću, svakako se pobrinite da se dio stola ostavi praznim za svijećnjake i dodatni dekor kao što su posude/vaze za cvijeće, štapiće cimeta i sl.

Za lakši odabir dekora, preporučamo da izaberete jednu temu. Za ovogodišnje svečanosti, predlažemo nekoliko ideja

Tema 'srce' – osim što će se odlično uklopiti u sve varijante kontinentalne rustike, srca će dodatno utopliti i klasično uređene prostore. Ako se odlučite za ovu temu, izaberite osnovni kolorit: osim u tradicionalnoj crvenoj, mogu se naći i u drugim bojama (zelena, žuta, zlatna…). Ako vam je najdraža crvena varijanta, predlažemo da na bijeli ili crveni, jednobojni stolnjak postavite bijelo, crveno ili tamno zeleno posuđe. U obzir dolazi i posuđe s već upečenim motivom srca. Od kolaž papira izrežite srce koje ćete smjestiti na svaki tanjur prije početka večere, ili ispod jedaćeg pribora s desne strane. Ostatak rustikalnog dekora neka bude prozirna staklena ili keramička vaza u koju ćete smjestiti imelu s bijelim ili božikovinu s crvenim bobicama. Oko ubrusa zamotajte tanju tekstilnu trakicu s motivom srca. U rustici će lijepo izgledati i ako imena gostiju napišete na pločice oblatni rastopljenom čokoladom (ako niste suviše sami vješti, možete zamoliti da to za vas učini lokalni slastičar). Motivi jednobojnih srca dobro će se u rustici uklopiti i s određenim kariranim dezenom koji se može naći na stolnjacima i platnenim ubrusima (oko kariranih ubrusa omotajte i svežite u mašnicu jednobojnu tekstilnu trakicu u jednoj od boja na ubrusu). Na kariranim stolnjacima lijepo će izgledati i jednobojni ubrusi.

Slika 2: Kako urediti blagdanski stol?

Tema 'raj' – ova tema idealna je za klasično uređene prostore. Posuđe je idealno bijelo ili sa srebrnim ili zlatnim detaljima. Od dekora predlažemo puno bijelog cvijeća u prozirnim vazama (ljiljani u kombinaciji s ružama) te srebrni ili zlatni svijećnjaci klasičnih oblika. Svijeće neka budu jednobojne, bijele, a uz svaki tanjur (ili na njega) postavite figurice anđela od papira (dobar je izbor u gotovo svim papirnicama). Ispred svakog tanjura na stolnjak nanesite zlatne ili srebrne šljokice (naći ćete ih ponovno u papirnicama u malim epruvetama) te ih nanesite na sljedeći način: u običnom kartonu izrežite neki motiv (ako ste vješti, idealno u obliku malog anđela) i smjestite ga na željeno mjesto. Nakon što ste na njega posuli šljokice, lagano ga uklonite, a motiv će ostati na stolnjaku. Alternativno, bijeli stolnjak prekrijte laganim srebrnim ili zlatnim nadstolnjakom (idealni su od organze) – za one posebno svečano raspoložene, predlažemo i uže bijelo-zlatne nadstolnjake od debljeg tekstila, koji se stavljaju s obje strane stola (ovakvi nadstolnjaci često na krajevima imaju i zlatne resice). Na tekstilne ubruse stavite okrugle srebrne ili zlatne 'držače', ili ih privežite trakicama svezanim u mašnicu bijele boje ili srebrnih/zlatnih tonova. Ispod tanjura obavezno stavite srebrne ili zlatne dekorativne 'podtanjure', čija je jedina funkcija da stol vizualno učine još svečanijim i primamljivijim – izvrstan izbor naći ćete u svim većim shopping centrima.

Slika 3: Kako urediti blagdanski stol?

Tema 'brončano doba' – za suvremeno uređene stanove u minimalističkom stilu predlažemo igre sa sljedećim koloritom: smeđa, bijela ili boja bijele kave te brončana. Na stolnjak boje čokolade stavite svjetlije moderno posuđe, četvrtastog oblika. U sredinu stola smjestite mjedeni lonac ili vazu brončanih tonova (neka lonac ili vaza budu ravnih linija, u obliku kocke, bez ikakvih ornamenata) u koju ćete smjestiti samo ukrasno zelenilo, bez cvijeća. Preko stolica možete prebacite laganu zlatnu organzu, a na elemente u okolnjem prostoru (komode, police) postavite mjedene, niže svijećnjake u obliku kocki. U njih smjestite svijeće srednje visine, smeđe ili brončane boje. Na svaki tanjur postavite svežnjić štapića cimeta, omotanog tankom zlatnom žicom.

Opći savjeti

 • Kao dodatni element na svečanom stolu, obilježite mjesto za svakog gosta. Na svako rustikalno srce izrezano od kolaža možete napisati ime gosta. U klasici imena napišite na manji komad bijelog papira srebrnim ili zlatnim flomasterom, te ih utaknite u mašnicu na tekstilnom ubrusu. U minimalistički uređenom stolu stavite papir s imenom gosta na žičicu kojom ste omotali štapiće cimeta.
 • Za što svečaniji dojam, koristite povišene dekorativne elemente: primjerice, u sredinu stavite jedan ili dva pladnja na stalku (stakleni, srebrni ili brončani) na koji ćete smjestiti raznovrsno voće.
 • Neutralni, jednobojni stolnjaci, a posebno oni bijele boje, omogućit će 'veće igre' s dekorativnim elementima!
 • Blagdansko je vrijeme pravo vrijeme da na stol postavite svoje najljepše posuđe! Isto vrijedi i za jedaći pribor – neka vam ne bude teško dati stari srebrni pribor na čišćenje za ovu priliku!
 • Uskladite stil posuđa i jedaćeg pribora s ostatkom dekora. Primjerice, nastojte ne miješati stari bakin servis sa suvremenim minimalističkim svijećnjacima, već s tim servisom radije iznesite klasične svijećnjake.
 • Blagdansko vrijeme je vjerojatno jedino vrijeme kada se ne bi trebalo voditi principom 'manje je više'. Okitite svijećnjake dekorativnim vjenčićima (prirodnim ili umjetnim) s bobicama, a oko svijeća omotajte srebrnu ili zlatnu žicu s perlicama!
 • Vodite računa da za svako piće koje će biti posluženo tijekom večere uz svaki tanjur budu i odgovarajuće čaše! U jednu od čaša za svakog gosta prije svečane večere stavite po jednu kuglicu kakva se nalazi na vašem božićnom drvcu…

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Dekoracije, ukrašavanje
 2. Savjeti za uređenje kuhinja i blagovaonica

Vezane aplikacije