DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA

DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA "POKAŽITE SNAGU UZ HOVAL"

HOVAL d.o.o.

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do 28.02.2019 ili do isteka zaliha!

Kako urediti blagdanski stol?

Slika 1: Kako urediti blagdanski stol?

Dobro uređen blagdanski stol jednako je važan dio blagdanskih svečanosti kao i ostatak dekoracija u svakom domu. Donosimo zato nekoliko ideja kako osmisliti svečani stol u kojem će jednako uživati vaši ukućani i gosti.

Osmišljavanje dekora

Prije ukrašavanja stola, uzmite u obzir nekoliko elemenata: kolorit i materijale koje ste koristili za dekor božićnog drvca, stil posuđa i jedaćeg pribora te tekstilne dodatke (ubrusi, stolnjaci i nadstolnjaci). Kako bi blagdanski stol odisao svečanošću, svakako se pobrinite da se dio stola ostavi praznim za svijećnjake i dodatni dekor kao što su posude/vaze za cvijeće, štapiće cimeta i sl.

Za lakši odabir dekora, preporučamo da izaberete jednu temu. Za ovogodišnje svečanosti, predlažemo nekoliko ideja

Tema 'srce' – osim što će se odlično uklopiti u sve varijante kontinentalne rustike, srca će dodatno utopliti i klasično uređene prostore. Ako se odlučite za ovu temu, izaberite osnovni kolorit: osim u tradicionalnoj crvenoj, mogu se naći i u drugim bojama (zelena, žuta, zlatna…). Ako vam je najdraža crvena varijanta, predlažemo da na bijeli ili crveni, jednobojni stolnjak postavite bijelo, crveno ili tamno zeleno posuđe. U obzir dolazi i posuđe s već upečenim motivom srca. Od kolaž papira izrežite srce koje ćete smjestiti na svaki tanjur prije početka večere, ili ispod jedaćeg pribora s desne strane. Ostatak rustikalnog dekora neka bude prozirna staklena ili keramička vaza u koju ćete smjestiti imelu s bijelim ili božikovinu s crvenim bobicama. Oko ubrusa zamotajte tanju tekstilnu trakicu s motivom srca. U rustici će lijepo izgledati i ako imena gostiju napišete na pločice oblatni rastopljenom čokoladom (ako niste suviše sami vješti, možete zamoliti da to za vas učini lokalni slastičar). Motivi jednobojnih srca dobro će se u rustici uklopiti i s određenim kariranim dezenom koji se može naći na stolnjacima i platnenim ubrusima (oko kariranih ubrusa omotajte i svežite u mašnicu jednobojnu tekstilnu trakicu u jednoj od boja na ubrusu). Na kariranim stolnjacima lijepo će izgledati i jednobojni ubrusi.

Slika 2: Kako urediti blagdanski stol?

Tema 'raj' – ova tema idealna je za klasično uređene prostore. Posuđe je idealno bijelo ili sa srebrnim ili zlatnim detaljima. Od dekora predlažemo puno bijelog cvijeća u prozirnim vazama (ljiljani u kombinaciji s ružama) te srebrni ili zlatni svijećnjaci klasičnih oblika. Svijeće neka budu jednobojne, bijele, a uz svaki tanjur (ili na njega) postavite figurice anđela od papira (dobar je izbor u gotovo svim papirnicama). Ispred svakog tanjura na stolnjak nanesite zlatne ili srebrne šljokice (naći ćete ih ponovno u papirnicama u malim epruvetama) te ih nanesite na sljedeći način: u običnom kartonu izrežite neki motiv (ako ste vješti, idealno u obliku malog anđela) i smjestite ga na željeno mjesto. Nakon što ste na njega posuli šljokice, lagano ga uklonite, a motiv će ostati na stolnjaku. Alternativno, bijeli stolnjak prekrijte laganim srebrnim ili zlatnim nadstolnjakom (idealni su od organze) – za one posebno svečano raspoložene, predlažemo i uže bijelo-zlatne nadstolnjake od debljeg tekstila, koji se stavljaju s obje strane stola (ovakvi nadstolnjaci često na krajevima imaju i zlatne resice). Na tekstilne ubruse stavite okrugle srebrne ili zlatne 'držače', ili ih privežite trakicama svezanim u mašnicu bijele boje ili srebrnih/zlatnih tonova. Ispod tanjura obavezno stavite srebrne ili zlatne dekorativne 'podtanjure', čija je jedina funkcija da stol vizualno učine još svečanijim i primamljivijim – izvrstan izbor naći ćete u svim većim shopping centrima.

Slika 3: Kako urediti blagdanski stol?

Tema 'brončano doba' – za suvremeno uređene stanove u minimalističkom stilu predlažemo igre sa sljedećim koloritom: smeđa, bijela ili boja bijele kave te brončana. Na stolnjak boje čokolade stavite svjetlije moderno posuđe, četvrtastog oblika. U sredinu stola smjestite mjedeni lonac ili vazu brončanih tonova (neka lonac ili vaza budu ravnih linija, u obliku kocke, bez ikakvih ornamenata) u koju ćete smjestiti samo ukrasno zelenilo, bez cvijeća. Preko stolica možete prebacite laganu zlatnu organzu, a na elemente u okolnjem prostoru (komode, police) postavite mjedene, niže svijećnjake u obliku kocki. U njih smjestite svijeće srednje visine, smeđe ili brončane boje. Na svaki tanjur postavite svežnjić štapića cimeta, omotanog tankom zlatnom žicom.

Opći savjeti

 • Kao dodatni element na svečanom stolu, obilježite mjesto za svakog gosta. Na svako rustikalno srce izrezano od kolaža možete napisati ime gosta. U klasici imena napišite na manji komad bijelog papira srebrnim ili zlatnim flomasterom, te ih utaknite u mašnicu na tekstilnom ubrusu. U minimalistički uređenom stolu stavite papir s imenom gosta na žičicu kojom ste omotali štapiće cimeta.
 • Za što svečaniji dojam, koristite povišene dekorativne elemente: primjerice, u sredinu stavite jedan ili dva pladnja na stalku (stakleni, srebrni ili brončani) na koji ćete smjestiti raznovrsno voće.
 • Neutralni, jednobojni stolnjaci, a posebno oni bijele boje, omogućit će 'veće igre' s dekorativnim elementima!
 • Blagdansko je vrijeme pravo vrijeme da na stol postavite svoje najljepše posuđe! Isto vrijedi i za jedaći pribor – neka vam ne bude teško dati stari srebrni pribor na čišćenje za ovu priliku!
 • Uskladite stil posuđa i jedaćeg pribora s ostatkom dekora. Primjerice, nastojte ne miješati stari bakin servis sa suvremenim minimalističkim svijećnjacima, već s tim servisom radije iznesite klasične svijećnjake.
 • Blagdansko vrijeme je vjerojatno jedino vrijeme kada se ne bi trebalo voditi principom 'manje je više'. Okitite svijećnjake dekorativnim vjenčićima (prirodnim ili umjetnim) s bobicama, a oko svijeća omotajte srebrnu ili zlatnu žicu s perlicama!
 • Vodite računa da za svako piće koje će biti posluženo tijekom večere uz svaki tanjur budu i odgovarajuće čaše! U jednu od čaša za svakog gosta prije svečane večere stavite po jednu kuglicu kakva se nalazi na vašem božićnom drvcu…

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

KONTAKT OSOBA

gđa Mirjana Mikulec

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Dekoracije, ukrašavanje
 2. Savjeti za uređenje kuhinja i blagovaonica

Vezane aplikacije