SEZONA OBNOVE KROVIŠTA

SEZONA OBNOVE KROVIŠTA

Krenuli su proljetni radovi

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Garderobe

Slika 1: Garderobe

Pohrana predmeta, a ponajviše odjeće i obuće, zahtijeva prije svega dobru organizaciju. Nepospremljene stvari koje leže uokolo sigurno će poružniti svaki prostor, bez obzira koliko bio lijepo uređen, a o stanarima davati lošu sliku. Tu je i praktična strana, jer neorganizirane police i nedostatak planiranja gdje, što i kako staviti, dovest će do beskonačnih potraga za zagubljenim stvarima, čime se nepotrebno troši dragocjeno vrijeme. U svakoj prostoriji, uključujući i manje prostore poput predsoblja, hodnika i manjih kupaonica, uvijek treba voditi računa da se osigura adekvatan namještaj, ili neko drugo rješenje za pohranu stvari.

Stoga ćemo vam ponuditi neka od provjerenih rješenja koja ovaj problem svode na minimum, ili ga u potpunosti eliminiraju, a to su veći ormari ili zasebne garderobne prostorije. Ugradbeni ormari po mjeri jamče maksimalnu iskoristivost prostora, naročito ako su u varijanti s kliznim vratima. Specijalizirane tvrtke za izradu takvih ormara uz organizaciju i izradu polica i visećeg dijela ormara nude i iznimno korisne i praktične izvlačne košare, kao i izvlačne mehanizme za kravate i marame te remene.

Slika 2: Garderobe

Sve popularnije su i posebno dizajnirane prečkice za vješanje hlača i suknji. Također, u ponudi su i posebno izrađene prečkice-police za pohranu cipela, a kako su ugradbeni ormari obično od poda do stropa, naročito praktičnima pokazat će se izvlačni mehanizmi-rampe za spuštanje odjeće obješene na višim prečkama. Uz takva rješenja, koja nisu uvijek i najjeftinija, danas postoje i brojne druge mogućnosti kojima se ostvaruju značajnije financijske uštede.

Tako na primjer nekoliko poznatih proizvođača namještaja nudi već gotove metalne ili drvene police/konzole, veće ili manje nosivosti, ladice, kao i čitav niz ostale praktične opreme za pohranu odjeće i drugih predmeta. Alternativno, tu su i razne mogućnosti gotovih polica koje je moguće nabaviti u velikim specijaliziranim lancima. Ako ste značajnije uštedjeli na unutarnjoj opremi, višak možete utrošiti na vanjski izgled i izradu ormara luksuznijih linija i materijala. I veliki ormari, kao i prave garderobne prostorije, zahtijevaju adekvatnu rasvjetu, u njima je dostatno jedno središnje rasvjetno tijelo jačeg intenziteta. Kako spadaju u intiman prostor stana i skriveni su od pogleda, u pravilu ne zahtijevaju skupa rasvjetna tijela.

Slika 3: Garderobe

Garderobe je moguće napraviti na način da se ogradi jedan dio prostorije kliznim stijenama ili zidom od gipskartonskih ploča s kliznim ili klasičnim vratima (iz funkcionalnih razloga, to su najčešće spavaće sobe ili zasebna prostorija do kupaonice). Garderobe se opremaju na nekoliko načina, ovisno o njihovoj kvadraturi te broju i veličini polica, odnosno njihovom razmještaju: u jednoj liniji , u slovo L, u slovo O i slovo U. Organizacija polica u slovo U ili slovo O karakteristična je za veće, luksuzne garderobne prostorije, gdje će se nerijetko u središtu pronaći i tzv. garderobni otoci, koji su zapravo veće komode s dodatnim policama i ladicama (poput pultova kakve vidimo u velikim robnim kućama).

Danas su u trendu staklena vrata garderoba, naročito u suvremeno uređenim stanovima, kao i staklene garderobne police. Posebno su tražene varijante zatamnjenih stakala (tamno smeđa ili siva, ili pak zelena) koje stvaraju dojam prozračnosti i prostranosti, ali i uvelike udaraju dodatan pečat atmosferi suvremenosti. Međutim, kroz njih se ipak naziru konture odjeće i predmeta, što zahtijeva maksimalno pedantan pristup slaganja i spremanja odjeće, što se može pokazati nepotrebnim opterećenjem. Upravo je to i jedan od razloga zašto drvena vrata i police (kao i od laminata) i u moderno uređenim prostorima ostaju poželjnim pratiocem garderoba te pravim, vjernim čuvarima naše intime.

Slika 4: Garderobe

U većim, luksuznijim garderobama gdje se uz otvorene police nalaze i zatvorene ladice ili ormarići, često će se naći u varijanti raskošnog furnira, a kao dobra zaštita od pogubnog utjecaja insekata na odjeću obično se predlaže i pokoja vješalica od drva cedrovine.

Kako bi se unijela toplina i ne biste se presvlačili na hladnim podnim oblogama, poželjno je staviti i barem jedan manji tepih, sukladno stilu uređenja same garderobe. Tepisi koji se dobro uklapaju u skoro sve stilove su podatni mali vuneni ćilimi te bijela štavljena janjeća koža s toplom vunicom. Za presvlačenje čarapa i cipela, ili samo meditiranje u potrazi za savršenom odjevnom kombinacijom, u garderobama će se često naći i pokoja stolica, a ako ima dosta mjesta, i veća udobna fotelja.

Slika 5: Garderobe Slika 6: Garderobe

Za police koje sežu visoko do stropa, predlažem da razmotrite opciju ugradnje kliznih ljestvi koje se s jednog kraja ormara lagano premještaju na drugu, sukladno potrebi. U garderobama, čak i najraskošnijima, nije potreban gotovo nikakav dekor. U garderobe je uvijek dobro rasporediti dovoljne količine prirodnih ili industrijski proizvedenih sredstava protiv moljaca.

Dobro isplaniran i opremljen garderobni prostor može se pokazati vrijednim doprinosom u podizanju cijene vaše cijele nekretnine!

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Savjeti za namještaj kod uređenja interijera

Vezane aplikacije