SEZONA OBNOVE KROVIŠTA

SEZONA OBNOVE KROVIŠTA

Krenuli su proljetni radovi

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Drvene kuće

Slika 1: Drvene kuće

Starinske drvene kuće danas su popularnije kao idealne vikendice za odmor, ali i kao investicija. Kao nekretnine koje se nalaze u kontinentalnim dijelovima zemlje, one se svojim vanjskim izgledom idealno stapaju s okolišem – ovaj princip trebao bi se očitovati i u njihovom unutarnjem uređenju, stoga savjetujemo da interijer uredite u tradicionalnom rustikalnom ili nordijskom (skandinavskom) stilu.

Rustikalan stil uređenja

Prilikom uređenja, svakako obratite pažnju na nekoliko elemenata – rustika odiše intimom i toplinom seoske idile, stoga zaboravite na jednostavne i ravne linije suvremenog namještaja! Materijali koji se koriste u ovakvim prostorima moraju biti prirodni (namještaj i sav tekstil), idealno od drva kakvog nalazimo u prirodnom okolišu (bukva, hrast, javor, jelovina…). Podovi u svim prostorijama (idealno i u kupaonici i toaletu) trebali bi biti pokriveni grubljim drvenim daskama širih dimenzija, koje se potom mogu ili lakirati (vidi se ljepota prirodnih godova) ili obojiti debljim 'nesavršenim' namazom smeđe ili zelene boje. I općenito govoreći, boje koje će prevladavati u ovakvim prostorima su sve nijanse smeđe i zelene u kombinaciji s crvenom, narančastom i žutom.

Slika 2: Drvene kuće Slika 3: Drvene kuće

Namještaj je masivan (ipak, u kuhinji je dozvoljen i laganiji) i jednostavan, izrađen od nelakiranog, grubog drva, što doprinosi osjećaju topline i ljepote netaknute prirode. U rustikalnim prostorima će kao dodatni element za odlaganje stvari najbolje izgledati starinske drvene škrinje. Od tekstila predlažemo vunu i pamuk, a od motiva jednobojni, floralni ili karirani uzorak. Nemojte zaboraviti da je jedan od tradicionalnih motiva naše rustike motiv srca – on se može naći na zavjesama, izrezbaren u kuhinjske drvene kredence ili stolice, tepisima, posteljini… i uvijek će dobro izgledati u ovakvim prostorima! Na masivnoj sofi i foteljama neka su uvijek nađu dekorativni jastučići i prebačena složena dekica (od vune ili pamuka, ovisno o godišnjem dobu). Stolnjaci i tabletići su idealno izrađeni od grubog lanenog, tzv. seljačkog platna s vunenim dekorom. U sobama će lijepo izgledati i štikani bijeli pamučni tabletići.

Prostor nemojte nikako pretrpavati većom količinom namještaja – usredotočite se radije na nekoliko masivnijih komada u rustikalnom stilu. Rustikalni prostori dobro izgledaju i ako jedan dio namještaja oslikate nekim floralnim motivom.

Zavjese su obavezne – dok će u kuhinji lijepo izgledati kraće s donjim čipkastim obrubom, u sobama se odlučite za jednobojne, karirane ili floralne gušće zavjese (idealno da prate dezen sofe, fotelja, prekrivača na krevetu). Takve zavjese koje svojom težinom padaju do poda ne samo da će dodatno 'smekšati' prostor, već će i tijekom zime čuvati toplinu!

Tepisi su poželjni u baš svim prostorijama, bilo da je riječ o malim ili velikim, jednobojnim ili s nekim dezenom, ali obavezno moraju biti od prirodnih materijala (vuna, pamuk).

Od dekora svakako koristite originale ili replike starinskih petrolejskih lampi, keramičke tanjure s rustikalnim motivima na zidove, a u kuhinji kao dekor koristite dio svoje smočnice (staklenke sa zimnicom), lance paprike, lonci i avani od mjedi, stara željezna glačala, keramiku oslikanu cvijećem ili voćem i sl. Kao povratak originalnom, idiličnom životu na selu, predlažemo da razmislite o tome da na kuhinjski zid stavite i one toliko prepoznatljive pamučne krpe s rimovanim naslovima koji obično aludiraju na kuharske sposobnosti domaćice. Na ormarima u spavaćoj sobi i drugdje po pokućstvu poželjno je kao dekor staviti jabuke, dunje, limune i sl.

Nordijski stil uređenja

Ako imate modernu drvenu kuću kosog krova (tzv. alpsku kuću), predlažemo da razmislite o nordijskom ili skandinavskom stilu. Glavne značajke ovog stila su također prirodno drvo (na podove i namještaj se nerijetko nanose tanki, gotovo prozirni slojevi boje) i prirodni tekstili. Drvom se mogu oblagati i zidovi (vrlo često i samo dio do sredine zida), a drvo koje se u pravilu koristi u ovom stilu su sva svijetla drva (jelovina, bukva). Boje koje se koriste u nordijskom stilu nastaju kao izravan odgovor na oštru klimu u kojoj se najveći dio godine ne može uživati blagodatima sunca i topline – stoga tople boje interijera 'razbijaju' hladnoću prirodnog okoliša (vrlo su učestale žuta, mliječno bijela, sve nijanse terakote, a posebno zastupljena boja je varijanta svijetlo plave, ukratko, boja sunca, oblaka, zemlje i neba). Općenito govoreći, dopuštene su i sve ostale nježne pastele. Sve što je teško i tamno, apsolutno je zabranjeno! Interijer mora prije svega biti prozračan i svijetao!

Slika 4: Drvene kuće Slika 5: Drvene kuće Slika 6: Drvene kuće

Namještaj neka bude što je moguće jednostavnijih ravnih linija i lagan, s mogućim laganim zaobljenjima. Općenito, jedna od glavnih karakteristika ovog stila je jednostavnost, funkcionalnost i ekonomičnost u dekoru – za unošenje topline doma služe tople boje (kojima se mogu obojiti i stropovi). Česta je upotreba sofa koje podsjećaju na klupe s jastucima, kao i općenito drvenih klupica. Pamuk i grublje laneno platno vjerni su pratioci ovog stila, a pored jednobojnog tekstila koristi se i prugasti te karirani(oba često od samo dvije boje).

Ako odlučite koristiti rasvjetna tijela izrađena od željeza, sigurno nećete pogriješiti. Kako je jednostavnost i što manje detalja, budite oprezni s dekorativnim elementima – predlažemo da razmislite o vijencu od suhog cvijeća u dnevnoj sobi, pamučnim ili vunenim tepisima na pruge ili nježnog floralnog uzorka, ogledala drvenih ili željeznih okvira jednostavnih ravnih linija, srebrni ili željezni svijećnjaci.

Savjeti

 1. Kod uređenja drvenih kuća, inspiraciju ponajprije crpite iz tradicije i prirodnog okoliša!
 2. Obavezna je upotreba prirodnih materijala!
 3. Nemojte miješati stilove (posebno se ne preporuča suvremeni minimalistički namještaj). Sve prostorije uredite u rustikalnom ili nordijskom stilu, uključujući i kuhinju, ma koliko vam se funkcionalnije činile one moderne!
 4. U nordijskom stilu obavezno nastojite imati svijetle drvene podove!

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Savjeti za namještaj kod uređenja interijera
 2. Savjeti za uređenje kompletnih interijera

Vezane aplikacije