KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA KROV

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Dom na rustikalan način

Slika 1: Dom na rustikalan način

Kod pravih ljubitelja rustikalnog uređenja vjerojatno ćemo pronaći elemente rustike i u njihovom domu dok će kod velike većine ovaj stil ipak pronaći mjesto isključivo u vikendicama za odmor gdje će se svojim vanjskim izgledom idealno stopiti s prirodnim okolišem.

Rustikalno uređen prostor traži prirodne, grubo obrađene materijale izrađen obično od nelakiranoga drva, što doprinosi osjećaju topline i ljepote netaknute prirode

Osnova rustikalnog stila je jednostavnost, kakvu nalazimo u prirodnim ambijentima daleko od vreve i stresa ubrzanog života u urbanim sredinama. Rustikalni stil inspiriran je prirodom, što je prije svega vidljivo u izboru boja i materijala koji dominiraju tako uređenim prostorima koji nude toplinu seoske idile.

Slika 2: Dom na rustikalan način
Foto: Požgaj grupa

Osnovni tonovi crpe inspiraciju iz okoliša: sve nijanse smeđe boje (zemlja), zelene (drveće i travnjaci) te boje cvijeća u vrtu (tamnocrvena, ljubičasta, plava, žuta, narančasta), a u rustikalno uređenom interijeru nema mjesta nikakvim žarkim fluorescentnim detaljima ili umjetnim materijalima.

Podovi su od drvenih dasaka ili su popločeni prirodnim pločicama (terakotom). Za drvene podove poželjno je da daske imaju dosta godova i “prirodnih pogrešaka”, koji zrače iskonskom sirovošću i jednostavnošću. Takvi se podovi uglavnom ne lakiraju, no zbog lakšeg održavanja mogu se grubo obojiti zelenom ili smeđom bojom.

Zidovi su bijeli ili u bojama okoliša (bež, zelena, smeđa), a poželjne su kombinacije boja na zidovima.

Namještaj ima jednostavne oblike ravnih linija, a izrađuje se od grubog, sirovog drva. Rustikalni stil podnosi i masivan namještaj (npr. drveni hrastov ormar u spavaćoj sobi) i laganiji (npr. kuhinjski kredenc, stolovi i stolice za ručavanje), izrađen od bilo koje vrste drva (jelovina, trešnja, hrast, kesten). Namještaj se uglavnom ostavlja u svom izvornom prirodnom obliku, bez naknadnih lakiranja drva.

Slika 3: Dom na rustikalan način
Foto: Mini moderns

Tekstili su prirodni (vuna, pamuk, juta) te mogu varirati od jednobojnih do kariranih ili uzoraka sa cvjetnim motivima. Za boju tekstila važno je da korespondira s ostatkom prostora (primjerice, ako je jedan od zidova obojen u čokoladnosmeđu, ta boja bi se trebala naći makar u tragovima i na tekstilu sofe ili fotelja). Takav sklad boja najbolje se postiže tako da na samom početku rustikalnog uređenja prostora odaberete jednu “tematsku” boju, na koju poslije samo nadograđujete ostale elemente interijera. Na sofu i fotelje poželjno je staviti jastučiće. Površine namještaja (posebno stolovi i komode) pokrivaju se pamučnim stolnjacima ili ručno pletenim tabletićima. Nećete pogriješiti ako stolnjak u vašoj kuhinji bude na crveno-bijele kockice, a da za ostale dijelove prostora izaberete jednobojni dezen.

Slika 4: Dom na rustikalan način
Foto: Požgaj grupa

Rustikalno uređen prostor ne smije imati puno namještaja, jer se zbog bogatstva prirodnog tekstilnog dekora može stvoriti dojam pretrpanosti. U dnevnoj sobi su, primjerice, dovoljni drveni ormar s nekoliko polica, sofa, stolić za kavu i najviše dvije fotelje, a u kuhinji stolice mogu biti zamijenjene drvenom rustikalnom klupom. U spavaćoj sobi je dovoljan drveni krevet, ormar i jedna fotelja. Rustikalni stil je prije svega jednostavan i funkcionalan te se mora lako održavati.

Obavezne zavjese

Rustikalni prostor naprosto “vapi” za zavjesama, koje su u sobama od debelog prirodnog materijala koji se protežu do poda, što stvara osjećaj topline, posebno u zimskim mjesecima. U kuhinji se možete poigrati kraćim pamučnim zavjesama, s čipkastim rubom.

Slika 5: Dom na rustikalan način
Foto: Požgaj grupa

Na podove se stavljaju tepisi u svim prostorijama – ispod stola u blagovaonici, hodnicima, spavaćim sobama i, obavezno, dnevnom boravku. Tepisi mogu biti manjih ili većih dimenzija, ali obavezno od prirodnih materijala. Česti su vuneni tepisi raznih dezena i boja, s motivima životinja i biljki. U rustikalnom prostoru posebnu pažnju posvetite rasvjeti – ona nipošto ne smije biti neonska ili jaka.

Slika 6: Dom na rustikalan način
Foto: Požgaj grupa

Rasvjetna tijela idealno imaju širmove koji prigušuju svjetlost na način da kreiraju tzv. jantarnu boju rasvjete (time se postiže efekt svjetlosti svijeće koja je stoljećima bila glavnim izvorom svjetlosti rustikalnih prostora). Kako bi se izbjegla jaka svjetlost, rasvjetna tijela poželjno je staviti uz sam strop prostorije, dok se na pokućstvo mogu staviti petrolejske lampe ili one koje na njih podsjećaju.

Dekorativni detalji imaju iznimno važnu ulogu u rustikalnom stilu: svježe cvijeće iz vrta neka uvijek krasi stolove i komode u sobama, a svježe voće i povrće se slobodno odlaže u košare na vidljivim mjestima u kuhinji. Na policama u sobama neka se uvijek nađe pokoji komad keramike (zemljani vrčevi ili oslikani keramički tanjuri i vrčevi), a u kuhinji mogu, uz obavezne keramičke ćupove s floralnim motivima ili motivima voća na kredencu ili policama, sa zidova visiti lonci i tave izrađeni od mjedi. U kuhinji posebnu dekorativnu funkciju imaju i staklenke s džemom i ukiseljenim povrćem, koje se stavljaju na police ili kredenc.

Imajući na umu globalni trend preseljenja domova u ruralne krajolike i sve veće ekološke osviještenosti, ovaj će stil zasigurno s vremenom dobivati sve više pobornika.

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Savjeti za uređenje kompletnih interijera

Vezane aplikacije