KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

Upute korak po korak!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Dnevni boravci

Slika 1: Dnevni boravci

Dnevni boravci su mjesta opuštanja, ali i zabave s ukućanima i gostima – to nisu skrovita mjesta predviđena za izolaciju već mjesta za nezaboravne slobodne trenutke koje provodimo s odabranim, nama dragim ljudima za koje želimo da se u našem domu uvijek osjećaju ugodno i dobrodošlo. Bilo kao prostorije u kojima ćemo uživati u novootkrivenom najdražem filmu ili otvarati šampanjac na još jednoj novogodišnjoj proslavi, dnevni boravci su prostori u kojima će nastati neke od naših najljepših uspomena i vjerojatno jedna od prvih slika koja će nam se u mislima pojaviti kada se spomene riječ dom.

Dobro isplaniran i uređen dnevni boravak zapravo je svojevrsna vizit-karta svakog stambenog prostora od kojeg bi trebalo početi planiranje uređenja i ostalih prostorija. Stoga savjetujem da se uređenju ovog središnjeg dijela svakog doma posveti posebna pažnja kakvu dnevni boravci, koji su obično i najveća prostorija u stanu, doista i zaslužuju.

Za dobro planiranje dnevnih boravaka važno je uzeti u obzir kvadraturu same sobe te, sukladno tome, veličinu namještaja koji već posjedujemo i koji bismo rado u nju smjestili. Ponekad neće biti dovoljno mjesta da se uz sofu i stolić smjeste i dvije fotelje – u tom slučaju predlažem da radije smjestite samo jednu fotelju, kako bi se spriječila zagušenost prostora, dok će umjesto druge dobro doći manja, laganija stolica.

Slika 2: Dnevni boravci

Ako postojeći namještaj i pripadajući dodaci u vidu tepiha, jastučića i sl. sadrže suviše boja i različitih motiva, predlažem njihovo ujednačavanje. Primjerice, tapeciranje sofe i fotelja u novu tkaninu kakva će se naći i na zastorima, što se opet može vizualno povezati bojenjem jednog od zidova u jednu od boja tkanine.

U svakom prostoru gdje istovremeno boravi više osoba važno je predvidjeti načine na koje će se taj prostor održavati urednim i preglednim. Ovdje je važno početi od planiranja mjesta gdje će se smjestiti predmeti svakodnevne upotrebe, poput primjerice mobilnih telefona i njihovih punjača, deka za TV, i sl. Stolići za kavu koji su zapravo škrinje s poklopcima pokazat će se za tu svrhu vrlo praktičnim rješenjem, kao i veće ukrasne žardinjere.

Komode i ormari se smještaju uz sam zid, gdje će se najčešće naći i sofe. Ipak, danas je u trendu postavljanje sofa i u središnji dio soba, posebno ako je riječ o konceptu ,,open spacea''. Za razliku od komoda, ormara i sofa, fotelje i stolići se mogu puno ležernije rasporediti – primjerice, ukošena fotelja ili tabure unijet će dinamiku i toplinu, sugerirajući da je riječ o prostoru u kojem se često i rado boravi.

TV bi valjalo smjestiti uza zid u sjeni, kako ne bi dolazilo do iritirajućeg odsjaja prirodne svjetlosti. Ogledala se ne preporučaju staviti na zid/ove nasuprot sofa i fotelja, jer će odvlačiti pažnju.

Slika 3: Dnevni boravci

Nikako se ne smije zaboraviti na razmak između namještaja, koji, ako se između hoda, ne bi smio biti manji od 70 cm. Istovremeno nemojte zaboraviti da bi sjedeći namještaj valjalo smjestiti dovoljno blizu da se može nesmetano družiti i voditi konverzacija. Stolić postavite tako da možete lako dohvatiti šalicu ili TV daljinski upravljač – iako postoje određena pravila o optimalnoj udaljenosti određenog namještaja, savjetujem da prije svega krenete od samih sebe i kako se vi osjećate. Ipak, ako ste sretnik s velikim dnevnom boravkom, predlažem da razmak između sofe i fotelja ne bude veći od 3 m, jer će otežati komunikaciju.

Veliki dnevni boravci dopuštaju i velike igre u uređenju – uključujući dekorativne stupove, razne funkcionalne pregrade, igranje najrazličitijim bojama i predimenzioniranim namještajem, jer će se u velikom prostoru manji i lakši namještaj, uključujući i namještaj standardnih veličina, činiti još manjim.

Stoga je u velikim dnevnim boravcima dobro imati masivnije sofe i fotelje, kao i bogatiji namještaj za pohranu stvari. U većim dnevnim boravcima nema čvrstih pravila rasporeda namještaja – već sam razmještaj uvelike će pridonijeti vizualnom dojmu. U veće dnevne boravke poželjno je postaviti i grandiozno središnje rasvjetno tijelo koje će svjetlošću spajati čitavu prostoriju, a ako se koriste tepisi, savjetujem jedan ili više tepiha većih dimenzija umjesto mnogo malenih. Dnevni boravci vrlo velike kvadrature često se uređuju u različitim klasičnim stilovima koji se doista sjajno uklapaju u velike prostore, jasno sugerirajući luksuz. Međutim, veliki dnevni boravci izvrsno će se opremiti i modernim namještajem, naročito poznatim klasicima 20-tog stoljeća.

Slika 4: Dnevni boravci

U velikim dnevnim boravcima najvažnije je dobro rasporediti prostor na tzv. zone, poput zone za čitanje (ležaljka i police s knjigama), zone za komunikaciju i gledanje TV (sofa i fotelje), zona za društvene igre (bilijarski stol, stol za kartanje), zona za blagovanje (ako je dio dnevnog boravka predviđen i za zajedničke obroke). Veći dnevni boravci vole i raskošnije zastore s naborima, bez obzira na vrstu tkanine.

Za razliku od velikih, manji dnevni boravci traže više kreativnosti i snalažljivosti. U svim prostorima manje kvadrature najvažnije je izbjeći dojam pretrpanosti, stoga se preporuča jednostavan, lagan namještaj ravnih linija koji se po mogućnosti smješta uz ili što je moguće bliže zidovima, te svijetle boje zidova, podova i namještaja. Kako bi se zadržala prozračnost, savjetujem što manje dekorativnih detalja (naročito one s velikim motivima) kao i različitih boja i materijala. Umjesto teških ormara bolje će izgledati zidne police i niže komode, a zavjese neka uvijek budu u boji zida.

U manjim dnevnim boravcima će se nezamjenjivim pokazati multifunkcionalni komadi namještaja, poput fotelja čije strane sadržavaju i spremišta za novine, stoliće u koje se mogu umetnuti i knjige pa zapravo predstavljaju priručnu biblioteku, fotelje koje se mogu razvući u naslonjače/ležaljke.

Metalni dodaci koji reflektiraju svjetlost (ručke ormara, lampe) te stakleni predmeti (gornja ploha stola, vaze, vrata komoda) dobra su rješenja za male prostore, isto kao i sve laganije tkanine.

U malim sobama važno je sve držati na svom mjestu, skriveno iza fronta namještaja. Manji dnevni boravci će se vizualno povećati bijelom bojom, ogledalima te svijetlim horizontalnim prugicama koje će ujedno unijeti osjećaj razigrane neformalnosti.

Slika 5: Dnevni boravci Slika 6: Dnevni boravci

Prostoriju nije poželjno opteretiti prevelikim visećim tijelima – boljom će se varijantom pokazati više manjih, jednakih, jednobojnih visećih tijela ili pak više staklenih ili papirnatih stolnih/samostojećih lampi.

Opći savjeti

 • Police oblika saća, zaobljenih linija koje se čine kao da plešu, ovalne ili čak u obliku drveta – uvelike će podići svaki moderno uređen prostor.
 • Otvoreni ormari s policama oživjet će se ako se stražnji dijelovi zida oboje u neku živu boju..
 • Uvijek vrijedi dodatno uložiti u dobar tepih. Kvalitetan tepih je popu umjetničke slike – on se nasljeđuje iz generacije u generaciju, pa osim svoje osnovne funkcije predstavlja i predmet obiteljske sentimentalne vrijednosti.
 • Održavanje stolića u dnevnim boravcima nije nimalo manje važno od održavanja sofe i drugog tekstilnog namještaja. Svakako se prije odabira raspitajte o površini (materijalu) stolića – primjerice kako podnosi mokre čaše, koliko ga je često potrebno premazivati zaštitnim sredstvima, i sl.
 • Za prostore manje kvadrature ne savjetuju se okrugli, već radije četvrtasti ili ovalni stolići. Za takve prostore se ne savjetuju niti stolići s izbočenim nožicama.
 • Za sve koji cijene udobnost i dinamiku, predlažem razmotriti dugo zaboravljene stolice za ljuljanje!
 • Fotelje i stolice se najčešće grupiraju oko stolića za kavu, a, dopušta li to kvadratura sobe, nekoliko stolica može se razmjestiti i uz neki od slobodnih zidova, od kuda će se po potrebi uzimati kada je potrebno dodatno sjedenje u zoni komunikacije.
 • Sofa je kvalitetna ne samo po vanjskom tekstilu – iznimno je važna njezina unutrašnjost. Pri sjedenju se nikako ne smiju osjetiti nikakvi tvrdi dijelovi, a jastuci ne bi smjeli poprimiti oblik vašeg tijela, već zadržati svoj oblik (ne samo nakon sjedenja, već i kada se na njih nasloni).
 • Sofe se uvijek moraju postaviti tako da joj se u svakom trenutku može nesmetano prići.
 • Najkvalitetnije sofe su obično teže

Ponekad je dovoljan samo jedan predmet da i najjednostavniji interijer zablista novim sjajem.

Pozivam vas da se usudite probati i najrazličitije kombinacije naizgled nespojivog!!!

Izvor: DOMUS NOBILIS d.o.o.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Savjeti za uređenje kompletnih interijera

Vezane aplikacije