NOVA GENERACIJA UREĐAJA ZA DECENTRALIZIRANU VENTILACIJU

NOVA GENERACIJA UREĐAJA ZA DECENTRALIZIRANU VENTILACIJU

HOVAL d.o.o.

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do 31.03.2019. ili do isteka zaliha

Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Slika 1: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Točka na i uređenja svake kuhinje su razni dodaci dekorativno-funkcionalne prirode. Jedan od takvih dodataka, koji će se uvijek iznova pokazati vrlo korisnim detaljem jest kuhinjski zidni sat. Satovi većih dimenzija, okrugli ili četvrtasti, s užim ili širim okvirima, klasičnim kazaljkama ili digitalni, satovi su najpouzdaniji prijatelji u tajmingu pripreme hrane, a k tome mogu još biti i iznimno zanimljivim dekorom, koji se usklađuje sa stilom uređenja. Dok će u rustikalnim prostorima dobro izgledati i satovi s utezima i rustikalnim ornamentima (primjerice cvjetni ili poput malene seoske kućice), u modernim prostorima to su satovi jednostavnih linija, s metalnim okvirom ili bez njega. Naročito atraktivnim pokazat će se varijante u nekoj od žarkih boja, ili šareni satovi sa zanimljivim geometrijskim motivima.

Slika 2: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Često do sada zanemarivane, danas se u kuhinjama posebna pažnja posvećuje i različitim dozama za deterdžent. U klasičnim i rustikalnim prostorima one su jednobojne ili oslikane porculanske, dok se u minimalizmu zadržava na što jednostavnijim staklenim ili metalnim dozama. Dobar dekor, ali i izvrstan dodatni prostor za dobro organizirano odlaganje stvari su i košare od prirodnih materijala, bilo da se postavljaju samostalno ili kao dio samostojećih komoda.

Keramičke zdjele za voće/povrće, bilo najjednostavnijih ravnih linija do kičasto ukrašenih varijanti pokazuju se nezamjenjivim detaljem u stvaranju topline kuhinja, kao i doze za šećer i sol. Danas su sve više u trendu i lagane aluminijske doze za zobene pahuljice, kao i staklene posude za različite vrste tjestenina. Zidne vješalice za razna kuhinjska pomagala (rešetkaste žlice za cijeđenje, velike viljuške za pečenja i sl.) također bi trebale biti stilski usklađene s ostatkom kuhinje.

Slika 3: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama Slika 4: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Na kraju, ne smije se zaboraviti i na unošenje daška svježine i prirodnosti, za što služe vaze za rezano cvijeće ili razne sobne lončanice. U svaku kuhinju će se izvrsno uklopiti više manjih ukrasnih posudica sa začinskim biljem, koje se mogu zajedno smjestiti i u jednu veću košaru – takvo je rješenje posebno atraktivno u rustici, u kojoj važan dekor čine i određene vrste konzerviranih namirnica, poput staklenki džema ili kiselih krastavaca ukrašenih šarenim kariranim tkaninama na poklopcima.

U blagovaonicama će izuzetno važnu ulogu preuzeti zavjese. Za eteričan, smirujući izgled predlažem zastore od jednobojnih, tankih, prozirnih tkanina, dok se za naglašavanje raskoši, posebno u prostorijama uređenim u klasičnim stilovima, često nađu zavjese od romantične čipke, pa čak i baršunaste nadzavjese s ukrasnim zlatnim tkanjem. U modernim blagovaonicama mogu se naći naborani ili ravni roll-on zastori, bilo jednobojni ili s nekim većim ili manjim dezenom.

Slika 5: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Dekor čine i različiti stolnjaci, kao i dekorativni jastučići na stolicama, koje je također važno uskladiti s osnovnim bojama i stilom uređenja. Stilska usklađenost važna je i pri odabiru žardinjera, vaza i ukrasnih zdjela za voće, koje se često poput krune smještaju u samo središte stola, osim ako nije riječ o eklektički uređenoj blagovaonici.

Svijećnjaci, bilo jednostavni, visoki stakleni ili bogato urešeni metalni, uvijek su dobrodošao gost u svakoj blagovaonici, jer će tijekom večernjih obroka služiti kao nenadomjestiva ambijentalna rasvjeta, dodajući prostoru mističnost, dinamiku i toplinu. Na zidovima blagovaonica, a naročito onima uređenima u rustikalnom stilu, naći će se ukrasni keramički tanjuri, dok će u modernim prostorima dobro izgledati ravne police na kojima će se naći i knjige, vaze sa cvijećem ili kakvo veće ogledalo.

Slika 6: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama Slika 7: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

 • Slike i fotografije nije nužno postaviti samostalno na zid, već ih se može samo nasloniti na zidnu policu na način da će činiti neprekinut, zanimljiv i vrlo dekorativan niz. Takav detalj sigurno neće ostati nezapažen niti u jednom interijeru!
 • Ogledala će blagovaonicama dati dozu dramatičnosti i dinamike, kao i vizualno povećati prostoriju.
 • Umjesto visokih svijećnjaka i vaza tijekom svečanih večera predlažem upotrebu više manjih i nižih, kako ne bi ometali komunikaciju među gostima.
 • Savjetujem izbjegavanje slika i fotografija koje unose nemir, poput tamnih slika s naturalističkim prikazima motiva mrtve prirode.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

KONTAKT OSOBA

gđa Mirjana Mikulec

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Savjeti za uređenje kuhinja i blagovaonica
 2. Zavjese u uređenju interijera

Vezane aplikacije