KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Slika 1: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Točka na i uređenja svake kuhinje su razni dodaci dekorativno-funkcionalne prirode. Jedan od takvih dodataka, koji će se uvijek iznova pokazati vrlo korisnim detaljem jest kuhinjski zidni sat. Satovi većih dimenzija, okrugli ili četvrtasti, s užim ili širim okvirima, klasičnim kazaljkama ili digitalni, satovi su najpouzdaniji prijatelji u tajmingu pripreme hrane, a k tome mogu još biti i iznimno zanimljivim dekorom, koji se usklađuje sa stilom uređenja. Dok će u rustikalnim prostorima dobro izgledati i satovi s utezima i rustikalnim ornamentima (primjerice cvjetni ili poput malene seoske kućice), u modernim prostorima to su satovi jednostavnih linija, s metalnim okvirom ili bez njega. Naročito atraktivnim pokazat će se varijante u nekoj od žarkih boja, ili šareni satovi sa zanimljivim geometrijskim motivima.

Slika 2: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Često do sada zanemarivane, danas se u kuhinjama posebna pažnja posvećuje i različitim dozama za deterdžent. U klasičnim i rustikalnim prostorima one su jednobojne ili oslikane porculanske, dok se u minimalizmu zadržava na što jednostavnijim staklenim ili metalnim dozama. Dobar dekor, ali i izvrstan dodatni prostor za dobro organizirano odlaganje stvari su i košare od prirodnih materijala, bilo da se postavljaju samostalno ili kao dio samostojećih komoda.

Keramičke zdjele za voće/povrće, bilo najjednostavnijih ravnih linija do kičasto ukrašenih varijanti pokazuju se nezamjenjivim detaljem u stvaranju topline kuhinja, kao i doze za šećer i sol. Danas su sve više u trendu i lagane aluminijske doze za zobene pahuljice, kao i staklene posude za različite vrste tjestenina. Zidne vješalice za razna kuhinjska pomagala (rešetkaste žlice za cijeđenje, velike viljuške za pečenja i sl.) također bi trebale biti stilski usklađene s ostatkom kuhinje.

Slika 3: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama Slika 4: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Na kraju, ne smije se zaboraviti i na unošenje daška svježine i prirodnosti, za što služe vaze za rezano cvijeće ili razne sobne lončanice. U svaku kuhinju će se izvrsno uklopiti više manjih ukrasnih posudica sa začinskim biljem, koje se mogu zajedno smjestiti i u jednu veću košaru – takvo je rješenje posebno atraktivno u rustici, u kojoj važan dekor čine i određene vrste konzerviranih namirnica, poput staklenki džema ili kiselih krastavaca ukrašenih šarenim kariranim tkaninama na poklopcima.

U blagovaonicama će izuzetno važnu ulogu preuzeti zavjese. Za eteričan, smirujući izgled predlažem zastore od jednobojnih, tankih, prozirnih tkanina, dok se za naglašavanje raskoši, posebno u prostorijama uređenim u klasičnim stilovima, često nađu zavjese od romantične čipke, pa čak i baršunaste nadzavjese s ukrasnim zlatnim tkanjem. U modernim blagovaonicama mogu se naći naborani ili ravni roll-on zastori, bilo jednobojni ili s nekim većim ili manjim dezenom.

Slika 5: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

Dekor čine i različiti stolnjaci, kao i dekorativni jastučići na stolicama, koje je također važno uskladiti s osnovnim bojama i stilom uređenja. Stilska usklađenost važna je i pri odabiru žardinjera, vaza i ukrasnih zdjela za voće, koje se često poput krune smještaju u samo središte stola, osim ako nije riječ o eklektički uređenoj blagovaonici.

Svijećnjaci, bilo jednostavni, visoki stakleni ili bogato urešeni metalni, uvijek su dobrodošao gost u svakoj blagovaonici, jer će tijekom večernjih obroka služiti kao nenadomjestiva ambijentalna rasvjeta, dodajući prostoru mističnost, dinamiku i toplinu. Na zidovima blagovaonica, a naročito onima uređenima u rustikalnom stilu, naći će se ukrasni keramički tanjuri, dok će u modernim prostorima dobro izgledati ravne police na kojima će se naći i knjige, vaze sa cvijećem ili kakvo veće ogledalo.

Slika 6: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama Slika 7: Dekorativni elementi u kuhinjama i blagovaonicama

 • Slike i fotografije nije nužno postaviti samostalno na zid, već ih se može samo nasloniti na zidnu policu na način da će činiti neprekinut, zanimljiv i vrlo dekorativan niz. Takav detalj sigurno neće ostati nezapažen niti u jednom interijeru!
 • Ogledala će blagovaonicama dati dozu dramatičnosti i dinamike, kao i vizualno povećati prostoriju.
 • Umjesto visokih svijećnjaka i vaza tijekom svečanih večera predlažem upotrebu više manjih i nižih, kako ne bi ometali komunikaciju među gostima.
 • Savjetujem izbjegavanje slika i fotografija koje unose nemir, poput tamnih slika s naturalističkim prikazima motiva mrtve prirode.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Savjeti za uređenje kuhinja i blagovaonica
 2. Zavjese u uređenju interijera

Vezane aplikacije