NOVA GENERACIJA UREĐAJA ZA DECENTRALIZIRANU VENTILACIJU

NOVA GENERACIJA UREĐAJA ZA DECENTRALIZIRANU VENTILACIJU

HOVAL d.o.o.

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE BLAGDANSKE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do 31.03.2019. ili do isteka zaliha

Boje u prostoru

Slika 1: Boje u prostoru

Izbor boja, koje u velikoj mjeri određuju atmosferu i izgled svakog interijera, ponajviše govore o karakteru i osobnom ukusu vlasnika. Ipak, prilikom uređenja valja imati na umu i namjenu svake prostorije, a u slučaju dječjih soba spol i dob djeteta. Također, poželjno je uzeti u obzir i dotok (intenzitet) prirodne svjetlosti u prostoriju, kao i voditi računa i o prirodnom okolišu u kojem se prostor nalazi. Osim izbora boja važna je i njihova kombinacija (omjer njihove primjene na različitim dijelovima interijera, od zidova do namještaja i dekorativnih elemenata). Slijedi nekoliko općih savjeta.

Različite boje i njihovo kombiniranje

Polazeći od imperativa da se svatko u svom domu ili radnom prostoru mora dobro i ugodno osjećati, konačan izbor boja u najvećoj mjeri ovisi o osobnom ukusu vlasnika. Ipak, postoji i nekoliko pravila gdje ih i kako upotrebljavati s obzirom na krajnji željeni učinak. Svijetle boje čine prostor vizualno većim i prostranijim, dok će ga tamne boje vizualno smanjiti. Obje varijante (svijetla i tamna) će u svakom prostoru dati eleganciju i osjećaj smirenosti, za razliku od žarkih boja koje ga pak čine veselim i mladenački optimističnim.

Kako boje mogu uvelike utjecati na raspoloženje, hladnije, smirujuće boje tamnijih tonova “smjestit” će se u spavaće i radne sobe te kupaonice (npr. zelena, plava), dok će njihova svjetlija varijanta dobro “sjesti” u dječje sobe ili čekaonice. Narančasta i crvena poželjne su za kuhinje i blagovaonice zbog poticanja apetita, dok žuta može djelovati intelektualno stimulativno, čime zavređuje da se uzme u razmatranje za radne sobe. Žarko ljubičasta i roza u pravilu zrače ženstvenošću, živošću i “pozitivom”.

Za bolje planiranje kolorita, predlažemo sljedeće opcije:

Crno-bijeli kontrast – iako se odabir ove kombinacije može činiti pomalo “ziheraškim” i predvidivim jer djeluje čisto i profinjeno u gotovo svakom prostoru, valja imati na umu da ovaj uvijek popularni kontrast nikada ne izgleda “izvan svog vremena”. U ovoj kombinaciji najvažnije je pogoditi dobar balans – kako se težnja za ujednačenom primjenom crne i bijele zna pokazati suviše kompliciranom (a često i ne suviše “sretnim” rješenjem), savjetujemo da radije odaberete koja će (bijela ili crna) prevladavati, dok će je druga u manjoj mjeri samo pratiti. Iako bezvremenska, ova kombinacija može zračiti hladnoćom, stoga je se može po potrebi nadopuniti i s nekom drugom bojom – siva ili crvena uvijek će se pokazati dobrim izborom. Crno-bijelu kombinaciju preporučamo za sve suvremene prostore, kao i za kupaonice uređene u klasičnom stilu.

Slika 2: Boje u prostoru

Neutralna paleta – uključuje sve neboje (bijela i crna) u svim njihovim nijansama, primjerice prljavo bijelu, slonovaču, sve nijanse sive… Postoji i tzv. prijelazna neutralna paleta koja uključuje plavu, plavo-zelenu nijansu, zelenu, lila i neke nijanse sive, a od toplih boja koje naginju kategoriji neutralne palete je terakota, ili bijela s “mutnim” dodatkom crvene ili žute. Iako se može kombinirati s toplijim bojama, savjetujemo ih koristiti samo u detaljima, kako se ne bi narušila čistoća i jednostavnost kojom zrači neutralni kolorit. Neutralna paleta dobro će izgledati u svim prostorima, a posebno je pogodna za one manje kvadrature, kao i za prostore uređene u suvremenom i klasičnom stilu, kao i nekim varijantama rustike.

Žarke kombinacije – ovdje se mogu svrstati žarkocrvena (ili grimizna), žarkoružičasta, okeržuta i žarkonarančasta. Ako želite prostor urediti u tri žarke boje, predlažemo omjer 60:30:10. Ako je prostor uređen kombiniranjem žarkih boja, predlažemo da strop bude u nekoj od nijansi bijele (kako bi se “smirila” velika količina energije), kao i upotrebu jednostavnog tamnog ili svijetlog drvenog ili željeznog namještaja. Žarke kombinacije će dobro izgledati u tinejdžerskim sobama, hodnicima, studentskim stanovima, a sa sobom neminovno nose osjećaj optimizma, topline i razigranosti.

Slika 3: Boje u prostoru

Kombiniranje boja duginog spektra – ako kombinirate primarne boje (plava, žuta i crvena), predlažemo oprez. Primjerice, plava će uz crvenu izgledati još plavije, kao i obratno, stoga predlažemo njihovo “razbijanje” na način da, ako je crvena boja dominantna, dodate plavu samo u tragovima – (omjer 90:10)., a poželjno je i dodatno razbijanje komplementarnim bojama ili nekim od neutrala.

Opći savjeti:

 • Ako se ne možete odlučiti za osnovnu boju prostora, predlažemo da na nekoliko većih komada bijelog kartona nanesete željenu boju i stavite je na nekoliko “ključnih” mjesta u prostoru kako biste osjetili atmosferu kojom će ta boja “zračiti”. Isti princip koristite i prilikom donošenja odluke o kombinaciji boja.
 • Ako neka prostorija (npr. hodnik) ima položaj da će veći dio dana biti izložena suncu i jakom vanjskom svjetlu, savjetujemo izbjegavanje ultra žarkih boja jer postoji mogućnost da prostor suviše “zabljesne”.
 • Žarko crvena boja u pravilu ne izgleda dobro u sobama male djece.
 • Sivo-ružičasta kombinacija nije omiljena među gurmanima jer (navodno) nepovoljno utječe na tek.
 • Uskladite boje i stilove – npr. suviše žarkih boja narušit će minimalistički uređene prostore u kojima bi trebala prevladavati neutralna paleta.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15
 • Fotogalerija: Slika 16
 • Fotogalerija: Slika 17
 • Fotogalerija: Slika 18

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

DOMUS NOBILIS d.o.o.

Tel: 01/ 23 01 330

Fax: 01/ 23 01 350

KONTAKT OSOBA

gđa Mirjana Mikulec

mmi.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Savjeti za primjenu boja u interijeru
 2. Savjeti za uređenje kompletnih interijera

Vezane aplikacije