KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Zračne zavjese (sa ili bez grijača zraka)

Slika 1: Zračne zavjese (sa ili bez grijača zraka)

Zračne zavjese predstavljaju učinkovit način uštede energije kad vrata grijanog/klimatiziranog prostora često moraju biti otvorena. To su uređaji dizajnirani tako da uz pomoć ugrađenog ventilatora stvaraju vrtložnu struju pod proizvoljnim kutom koja će se suprotstaviti struji vanjskog zraka u toj mjeri da joj spriječi protok u prostoriju.

Slika 2: Zračne zavjese (sa ili bez grijača zraka) Prema studiji se pokazalo da prostor koji na vanjskom otvoru nema zračnu zavjesu ima poprilično nestalnu temperaturu zraka, s razlikama od 4°C do 10°C, dok isti prostor sa zračnom zavjesom te fluktuacije u temperaturi svodi na razlike od samo 1°C.

Uz to što uvelike smanjuju toplinske gubitke/dobitke, ne dopuštaju ni ulaz prašine, dima ili kukaca u prostor. U pravilu se ugrađuju na unutrašnji zid ako prostor grijemo, odnosno na vanjski zid ako ga hladimo. Isto tako, za razliku od uobičajenih vrata, zračna zavjesa ne umanjuje vidljivost kretanja ljudi ili roba, čime se povećava sigurnost ljudi, robe i opreme.

Zračne zavjese dolaze u dva glavna oblika: bez i sa dogrijavanjem zraka.

Zračne zavjese bez dogrijavanja se koriste prvenstveno za održavanje unutrašnjih temperatura prostora koji grijemo nekim postojećim sustavom grijanja i klimatizacije, odnosno za sprječavanje ulaska vanjskog zraka u građevinu.

Kod zračnih zavjesa sa zagrijavanjem zraka razlikujemo četiri osnovna oblika zagrijavanja: plinom, električnom energijom, parom, te vrućom vodom pod niskim ili visokim tlakom.

Glavni dijelovi zračnih zavjesa su: kućište, ventilacijska jedinica, izmjenjivač topline, filtar na usisnoj strani zavjese, te usisna i tlačna rešetka.

Prilikom odabira zračne zavjese se treba obratiti pozornost:

  • na dimenzije otvora, te na raspoloživi prostor za ugradnju
  • na najčešće vjetrove (smjerove) i temperature okoline
  • da li postoje negativni tlakovi u prostoru (izazvanih ventilatorima ispuha ili efektom dimnjaka)
  • da li je potrebno dogrijavanje preko zračne zavjese
  • da li je potrebno dodatno grijanje prostora kad su vrata zatvorena, odnosno da li je potrebna priprema zraka u prostoru

Za otvore do 2 m visine standardne su dužine zavjesa 60, 90 i 120 cm. Kako ih je moguće spajati u seriju, omogućeno nam je pregrađivanje i puno dužih otvora.

Slika 3: Zračne zavjese (sa ili bez grijača zraka)

Izvor: www.frigel.hr

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Hlađenje
  2. Savjeti, ideje i rješenja za klimatizaciju
  3. Stanovanje
  4. Stručni savjeti za klimatizaciju prostora
  5. Grijanje