MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

DOMUSplus d.o.o.

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Utjecaj buke od prometa na čovjeka i mjere zaštite

Slika 1: Utjecaj buke od prometa na čovjeka i mjere zaštite Buka je svaki neželjeni zvuk koji izaziva smetnje i gubitak koncentracije pri radu, odmoru i spavanju te utječe na fizičko i duševno stanje čovjeka i njegove okoline.

Buka od prometa cestovnih vozila je najrasprostranjeniji oblik buke od svih vrsta prometa, a javlja se kao posljedica rada motora te međudjelovanja pneumatika vozila i površine kolnika.

Slika 2: Utjecaj buke od prometa na čovjeka i mjere zaštite Jakost zvuka izražava se jedinicom (dB). Zakonom određene najviše dopuštene vrijednosti buke za zone duž brze ceste iznose: Dan: 65 dB(A) i Noć: 50 db(A)

U skladu s navedenim neophodno je osigurati zaštitu naselja odnosno ljudi koji žive u blizini prometnica sa intezivnim prometom kako prekomjerna buka koja nastane ne bi negativno utjecala na njihovo zdravlje i svakodnevni život.

Najprimjereniji oblik mjera zaštite predstavljaju zidovi za zaštitu od buke koji se postavljaju neposredno uz prometnicu. Zidovi se izvode od raznih materijala (plastične mase, mineralna vuna, kamen…). Nakon što se odaberu mjesta zaštite proračunom se odabere visina i duljina, a potom i tip samog zida za zaštitu od buke.

(webgradnja.hr)

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Zanimljivosti