PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

Sve za dom

TUŠ KABINE I PARAVANI

TUŠ KABINE I PARAVANI

Moderno uređenje kupaonice

Uređenjem spavaće sobe pojačajte libido

Mnogi parovi nakon određenog vremena dožive nešto što se naziva “slabljenje libida” ili laički rečeno opadanje želje za seksualnim odnosom. Ovakav situacija vrlo često rezultira frustracijom jednog ili oba partnera te najzad može imati i dramatičan svršetak. U takvim situacijama nekolicina parova će potražiti stručnu pomoć terapeuta i pokušati riješiti problem. Kako kod nas ovakav oblik pomoći još uvijek nije baš u praksi, veliki broj parova sve prepušta slučaju ili rješenje traži u savjetima prijatelja.

Slika 1: Uređenjem spavaće sobe pojačajte libido

Istraživanja su pokazala da veliki utjecaj na pad seksualne želje kod većine parova ima prostor u kojem borave. Na prvom mjestu prostorija – krivaca nalazi se naravno spavaća soba. Nažalost veliki broj partnera spavaću sobu doživljava kako “brlog” za spavanje ili kao skladište prepuno ormara, no spavaća soba treba biti upravo suprotno, mjesto gdje se pojačava odnos partnera. Ona predstavlja najintimniji kutak stana i mora odisati obilježjima ljubavne veze.

Najveća greška prilikom uređenja ljubavnog gnijezda je kopiranje “bordela”. Iako je to primjer mjesta seksualne slobode, na kraju se dogodi da zrcala po zidovima i hladne satenske plahte samo umanje užitak. Osim toga ogledalo ima snažan učinak na psihu čovjeka, te je obično predmet odobravanja i ne odobravanja onoga što se odražava u njemu. Ukoliko jednom od partnera manjka samopouzdanja ogledalo bi moglo izazvati kontra efekt i blokirati opuštenost u odnosu.

Slika 2: Uređenjem spavaće sobe pojačajte libido

Spavaća soba mora biti skladno uređena, osim namještaja koji je neminovan, garderobnog ormara, velikog kreveta, noćnog ormarića, poželjno je unutar nje dodati detalj koji vas posebno uzbuđuje. To može biti puno malih mekanih jastučića na krevetu, nježna i udobna posteljina prirodnih materijala, mekani tepih ispred ili oko kreveta, nekolicina lampica ili malih svjećica koje će stvoriti poseban, romantični ugođaj.

Boje u spavaćoj sobi

Također je važno uskladiti boje u sobi. Iako se crvena često povezuje sa ljubavnim žarom potrebno ju je dozirati. Zgodna, a moderna kombinacija je crvene i bijele boje: znači da namještaj i zidovi budu u bijeloj boji, a posteljina, jastučnice i neki manji detalji u crvenoj boji. Inače poželjne boje u spavaćoj sobi su roza, svijetlo plava, svijetlo zelena i sve kombinacije tih boja sa bijelom.

Slika 3: Uređenjem spavaće sobe pojačajte libido

Simetričnost = ravnopravnost partnera

Da bi spavaća soba bila ugodno ljubavno gnijezdo, mora podržavati simetričnost, što znači da sa obje strane kreveta treba postaviti noćni ormarić i svjetiljku. Nadalje, poželjno je krevet ne prislanjati uza zid jer automatski jednog od partnera dovodi u podređeni položaj “stiskanja u zid” i izaziva nelagodu. Ako je ikako moguće, preporuka je u rasporedu sobe napraviti balans, tako da svaki partner ima jednake uvjete prilaza krevetu i korištenja ostalog namještaja.

Krevet – pozornica ljubavnog čina

Krevet predstavlja mjesto relaksacije, uživanja, prakticiranja seksualnog odnosa, on je pozornica samog čina. Stoga krevet mora biti čvrst te je preporučljivo nabaviti krevet od drva, jer željezni kreveti često znaju nakon nekog vremena “popustiti” pa proizvode tijekom premještanja na njima škripuće zvukove. Krevet mora biti što veći kako se ne bi stvarao osjećaj skučenosti te postao uzrokom prepiranja i svađe među partnerima. Pozicionirane kreveta u sobi ovisi o veličini i rasporedu, no svakako bi bilo dobro da gleda prema sjeveru i uglavlje mu bude nasloljeno na zid.

Jakim mirisima i aromama nije mjesto u spavaćoj sobi

U spavaćoj sobi izbjegavajte mirise i aromatična ulja. Jedino što se može primijeniti je par kapi lavande na jastučiću, ali i to nastojite izbjegavati. Pojedini mirisi mogu biti uznemirujući za naš organizam te umjesto opuštajućeg efekta stvoriti efekt pune budnosti i nervoze. Ukoliko ipak odlučite koristiti neko od mirisnih, eteričnih ulja, a niste sigurni u njegovo djelovanje, potrudite se prethodno savjetovati sa stručnom osobom.

Slika 4: Uređenjem spavaće sobe pojačajte libido

Romantična svijetlost

Svijetlo u spavaćoj sobi treba biti prigušeno pa izbjegavajte neonske svjetiljke, velike lustere, reflektore i sl. Idealno rješenje za osvjetljavanje spavaće sobe su svjetiljke sa prekidačem kojim se može fino podešavati svijetlo, dok su u manjim sobama dovoljan izvor svjetlosti svjetiljke na noćnim ormarićima.

TV-u i računalu nije mjesto u spavaćoj sobi

Televiziju i računalo zaboravite u spavaćoj sobi. Sigurno će se u stanu pronaći adekvatnije mjesto za njih. Osim što zrače, negativan je utjecaj ovih aparata i na psihičko stanje čovjeka. Računalo djeluje posebno opterećujuće ukoliko ima poslovnu funkciju, što znači da će svaki pogled na njega “ubiti” bilo kakvu volju i želju za opuštanjem, a samim time i za seksualnim užitkom. TV u spavaćoj sobi je prozor u svijet, a ljudi često usvajaju negativnu naviku “uspavljivanja uz televiziju”, što svakako loše utječe na komunikaciju među parterima. Umjesto da navečer zaspite gledajući neku seriju ili film, bolje te trenutke posvetite razgovoru i nježnim trenucima sa partnerom.

Slika 5: Uređenjem spavaće sobe pojačajte libido

Za preuređenje vašeg ljubavnog gnijezda nisu potrebni veliki koraci niti izdašne investicije dovoljno je napraviti male korekcije u rasporedu i spavaću sobu očistiti od suvišnih predmeta koji se talože ispod kreveta i po raznim kutovima sobe. Uredna i prozračna soba najbolji je magnet za opuštanje u zagrljaju partnera. Kako bi dodatno obilježili svoj intimni kutak ispunite ga zajedničkim fotografijama i predmetima za koje vas vežu zajedničke uspomene.

Marija Šinković Bečić

Komentar/pitanje na temu

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Psihologija prostora
  2. Interijeri
  3. Spavaće sobe