Stevija (Stevia rebaudiana), tropska je grmolika biljka koja se koristi kao prirodni zaslađivač.

Porijeklom je iz Brazila i Paragvaja, gdje se stoljećima koristila u ljekovite svrhe, te za zaslađivanje čajeva.

Upotreba

Dodaje se sokovima, čajevima, kavi, jogurtima, kremastim desertima te kolačima.

Za zaslađivanje se koriste sušeni ili svježi listovi stevije. Zbog drukčije razgradnje u organizmu u odnosu na šećer i kao beskalorijski zaslađivač preporučuje se dijabetičarima ili osobama koje paze na težinu.

Kod dodavanja veće količine praha od stevije, u ustima ostaje gorkasti okus.

Sadnja i uzgoj

Ne preporučuje se sjetva zbog slabe klijavosti sjemena. Uzgaja se iz presadnica koje se mogu kupiti u vrtnom centru ili na tržnicama.

Stevija naraste između 65 i 180 cm, ovisno o varijetetu i tipu tla. Uspijeva na dobro dreniranom tlu ili u posudama.

Presadnice se sade na razmak oko 30 do 45 cm. Preferira toplije temperature i osunčano mjesto. Osjetljiva je na niske temperature i mraz.

Iako voli vlažno tlo, u njemu ne smije biti stajaće vode kako ne bi došlo do truljenja korijena.

U hladnijim područjima, preko zime potrebno ju je zaštiti ili presaditi u posudu. Biljci je potrebno otkidati listove kako bi se postigao grmolik oblik.

Kada se počnu formirati pupovi, listovi će zaustaviti svoj rast.

Ako se ne otkinu pupovi iz kojeg će se kasnije formirati cvijet, listovi će postati gorkasti.

Dok se pojedinačni listovi mogu brati tijekom cijele vegetacijske sezone, veće grane bi se trebale rezati tek kada je biljka starija.

Listovi se suše na zraku ili u dobro ozračenoj prostoriji. Prije upotrebe, potrebno ih je izmljeti u mlincu za kavu.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi