GRATIS VELUX VANJSKA TENDA!

GRATIS VELUX VANJSKA TENDA!

Akcija do 15.12.2019.

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Stan M7

Slika 1: Stan M7

Stan veličine 80m2 nalazi se u novoizgrađenoj stambenoj zgradi na Črnomercu u Zagrebu.

Pri prvom ulasku u stan oduševila me tamna boja parketa wenge, Intenzivne boje zidnih i podnih pločica u kuhinji i kupaoni te veliki prozori i puno svjetla. Nažalost, ulazni prostor bio je prepun vrata (6 vrata), pa opet vrata između blagovaone i boravka, vrata u kuhinju, vrata u boravak, a stan je potpuno nov s prekrasnim parketom i problem treba riješiti s minimalnim građevinskim zahvatima. Nakon razcrtavanja nekoliko varijanti idejnih rješenja, odlučile smo se ipak za rušenje zida s vratima između boravka i blagovaone te otvaranje pristupu ostavi iz spavaće zone, a ne iz ulaznog prostora kako je bilo zatečeno stanje. To je pak dozvolilo zazidavanje jednih vrata u ulaznom prostoru i postavljanje dekorativne vješalice za kapute skrivene u starom preuređenom drvenom ormaru za odjeću.

Kako se radi o stanu u novoizgrađenoj zgradi i minimalnim građevinskim zahvatima, većina vremena utrošena je na osmišljavanje namještaja koji je bilo potrebno izraditi po mjeri i na odabir gotovih komada namještaja. Kako Mirtin tata ima u Koprivnici proizvodnju namještaja Labor, dale smo si oduška u kombiniranju boja i materijala. Tim Labora bio nam je “tehnička podrška” i pomogao u nalaženju rješenja i izvedbi zamišljenog.

Slika 2: Stan M7

Krenula sam s osmišljavanjem prostora kuhinje i blagovaone. Kako je po zatečenom stanju bilo zamišljeno, kuhinja je trebala završavati sa završetkom keramičkih pločica. To mi se nikako nije sviđalo pa sam odlučila liniju kuhinjskih elemenata protegnuti i u prostor blagovaone te tako povezati ove dvije zone. Poveznica ovih prostora je i manji element u boji ciklame koji se iz blagovaone “podvlači” pod kuhinjske elemente. Interesantan detalj u kuhinji su dvije velike crne školske ploče na zidu nasuprot kuhinjskih elemenata na koje Mirta može lijepiti razglednice s brojnih putovanja ili zapisati interesantan recept :-)

Slika 3: Stan M7

Kada mi se vlasnica javila i zamolila me za pomoć oko uređenja svog novog stana, objasnila mi je da joj se jako sviđa način na koji u interijerima koristim boje i da i sama želi stan prepun boja, koji će izgledati vedro i živo. Vođene tom idejom u blagovaonu smo uz bijeli okrugli stol stavile stolice u boji ciklame. Stropna lampa sa sjenilom u “zebrinom krznu” komad je koji se ponavlja i u blagovaoni i u dnevnom boravku i dovoljno je lud za postizanje željenog efekta. Takva lampa sa zglobom pokazala se i kao praktično rješenje s obzirom da se trebala montirati na zatečenu poziciju na stropu.

Slika 4: Stan M7

U dnevnom boravku prevladavaju ipak mirniji tonovi. Tako u prvi plan dolazi velika fotografija Saše Ćetkovića i zeleni vuneni tepih koji sam dizajnirala posebno za Mirtin stan. Tražeći prikladnu dekoraciju oduševile su nas skulpture Čuvari dodira kiparice Božice Dee Matasić. Mirti se posebno svidjelo što im lagano može mijenjati položaj, držati na stoliću u boravku, na podu pored trosjeda ili ih smjestiti u kut koji želi naglasiti.

Slika 5: Stan M7

Kupaona je zbog intenzivnih crvenih i crnih pločica bila poseban izazov. Ogledalo s ugrađenim ormarićem proteže se od umivaonika da prostora iznad kade. Ostatak namještaja izrađen je u bijelom mediapanu. Ovdje je i prostor za perilicu rublja sakrivenu iza kliznih vrata.

Slika 6: Stan M7

U glavnoj spavaoni posebno mjesto ima mala noćna lampica Ingo Maurera Little Bird. Prevladavaju mirni tonovi osvježeni zelenom i svjetlo plavom bojom na zastorima. Obnovljena šarmantna stara foteljicca nedvojbeni je znak da je spavaona ženska.

Slika 7: Stan M7

Radna soba ujedno je i soba za goste. Uz svijetli namještaj ističe se crveni zid koji dominira prostorijom.

I vlasnici i meni bile su bitne iste stvari, kreirati vedar, moderan, interesantan i ugodan dom.

Praktičan trik: uska, a dugačka ostava u koju se ulazilo iz ulaznog prostora ovako nije mogla biti optimalno iskorištena. Srušili smo duži zid i tako napravili veliki ulaz u ostavu iz malog predsoblja ispred spavaona. Ostava je dobila zelena klizna vrata i cijelim volumenom služi kao izvrsno skladište.

Slika 8: Stan M7

Efektan trik: U ulaznom prostoru stari odbačeni ormar preradili smo i pretvorili ga u interesantnu dekorativnu vješalicu za kapute. Smanjena mu je dubina i odrezan je tako d mu vrata više nisu paralelna sa zidom, nego kosa u odnosu na njega. Praktično to znači da se u dublji dio ormara mogu vješati zimske jakne i kaputi, a u plići tanje veste. Vizualno, dobili smo efekt da ormar “izlazi” iz zida.

Fotogalerija

 • Fotogalerija: Slika 1
 • Fotogalerija: Slika 2
 • Fotogalerija: Slika 3
 • Fotogalerija: Slika 4
 • Fotogalerija: Slika 5
 • Fotogalerija: Slika 6
 • Fotogalerija: Slika 7
 • Fotogalerija: Slika 8
 • Fotogalerija: Slika 9
 • Fotogalerija: Slika 10
 • Fotogalerija: Slika 11
 • Fotogalerija: Slika 12
 • Fotogalerija: Slika 13
 • Fotogalerija: Slika 14
 • Fotogalerija: Slika 15
 • Fotogalerija: Slika 16
 • Fotogalerija: Slika 17
 • Fotogalerija: Slika 18
 • Fotogalerija: Slika 19
 • Fotogalerija: Slika 20
 • Fotogalerija: Slika 21
 • Fotogalerija: Slika 22
 • Fotogalerija: Slika 23

Fotografije: Studio Karas

Autor: Tina Kurpez, dizajnerica interijera
Studio Karas
www.studiokaras.hr

Dizajnerica Tina Kurpez iza sebe ima stotinjak realiziranih projekata stambenih i poslovnih interijera. Projekti Studia Karas prepoznatljivi su po pročišćenom funkcionalizmu, minimalističkom, ali ergonomičnom dizajnu te jakim vizualnim akcentima koji dinamiziraju prostor i daju mu specifičan karakter. Svaki pojedini projekt rezultat je individualnog pristupa i kreativne suradnje investitora i dizajnera.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Interijeri