PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

Sve za dom

TUŠ KABINE I PARAVANI

TUŠ KABINE I PARAVANI

Moderno uređenje kupaonice

Spavaće sobe za zdrav san

Slika 1: Spavaće sobe za zdrav san

Nakon svakodnevne izloženosti stresu u radnom i životnom okruženju, istinska oaza za opuštanje trebao bi biti naš dom. Uloga spavaće sobe u relaksaciji organizma uistinu je značajna, jer je okrjepljujući san od velike važnosti, kako za zdravlje tako i za produktivan rad tijekom dana. Namještaj, materijali i boje kojima je spavaća soba opremljena mogu utjecati na san, a samim tim i na raspoloženje, jer, znanstvenici navode da je upravo nedostatak sna jedan od uzročnika stresa.

Recept za mirno prospavanu noć

Optimalan recept za mirno prospavanu noć je krevet izrađen od materijala, kao što je drvo. U to se ubraja i podnica izrađena od drvenih letvica, ali i od visoko elastičnih opružnih elemenata sa regulatorom tvrdoće.

Slika 2: Spavaće sobe za zdrav san

Potrebno je naglasiti i da bi elektronički aparati poput TV-a, računala, mobitela trebali biti minimalno udaljeni od 150 do 200 cm od kreveta. Na taj način elekromagnetski valovi – često prozivani kao uzrok nesanica i glavobolja – neće biti dovedeni u izravnu blizinu organizma koji je za vrijeme sna naročito osjetljiv na vanjske utjecaje.

Kod zdravog spavanja, muskulatura se mora opustiti, što omogućava madrac koji podupire tijelo prateći liniju kralježnice. Naime, nepravilno podupiranje tijela uzrok je nemirnog sna s puno okretanja. Na tržištu je dostupan bogat izbor jastuka i madraca, a među najpopularnijima su oni sa jezgrom načinjenom od materijala poput latexa, Tempura, itd., koji se odlično prilagođavaju tijelu i na taj način čine spavanje ugodnijim. Prilikom kupovine podnice i madraca, imajte na umu da su najudobnije kombinacije – fleksibilna podnica s mekšim madracem, a nefleksibilna s tvrđim madracem.

Slika 3: Spavaće sobe za zdrav san

Posteljina i prekrivači izrađeni od prirodnih vlakana – pamuka, lana, vune ili svile, “dopuštaju da koža diše” i stoga su puno zdraviji od umjetnih tkanina.

Funkcionalan namještaj atraktivnih formi

Funkcionalnost prostora uvelike ovisi upravo o namještaju kojim je taj prostor opremljen. Primjerice, urednost i organiziranost spavaće sobe – često donosi upravo namještaj koji nam omogućava spremanje svih onih stvari koje želimo sakriti od znatiželjnih pogleda.

Noćni ormarići na (i u) kojima možete odložiti razne potrebne sitnice, bitan su dio funkcionalnosti spavaće sobe. Tu je i atraktivna klupica u podnožju kreveta, kao udobno mjesto za sjedenje.

Slika 4: Spavaće sobe za zdrav san

Ormari sa kliznim ili krilnim vratima nalaze svoje mjesto u skoro svim prostorijama stana. Redovit su sastojak dnevne, spavaće i dječje sobe, a sve se češće nalaze i u predsobljima te hodnicima. Glavni razlog popularnosti ugradbenih ormara svakako je nastojanje da se što bolje organizira prostor koji nam je na raspolaganju. U postizanju tog cilja pomoći će i oprema ormara koju se odabire prilikom kupnje, a postoji i mogućnost njene naknadne nadogradnje. U osnovnu opremu ubrajaju se police, ladice i košarice. Velik je i izbor dodatne opreme, primjerice, elemenata za hlače, kravate, cipele.

Tu je i estetska vrijednost ormara, pri čemu treba spomenuti njegove fronte koje su dostupne u raznim kombinacijama materijala i boja. Fronte izrađene od iverala i mediapana pružaju odabir široke palete boja, dok staklo i ogledalo vizualno povećavaju interijer.

Slika 5: Spavaće sobe za zdrav san

Krevet ispod kojeg se nalazi “ladica” ima dvostruku ulogu, budući da osim mjesta za odmor predstavlja i mjesto za spremanje posteljine ili odjeće. U okviru kreveta može biti smještena čak i polica za knjige. Elementi smješteni iznad kreveta sačinjavaju tzv. most – kako bi svaki centimetar male sobe bio što kvalitetnije iskorišten.

Komode su uvijek bile popularan dio sobe, a u novije vrijeme njihove se ladice otvaraju znatno jednostavnije – lagani pritisak aktivira mehanizam i ladica je otvorena. U sobi se može naći i drvena škrinja – jednostavnog dizajna i ravnih linija ili bogato ukrašena rezbarijama.

Slika 6: Spavaće sobe za zdrav san

Po uzoru na klasične sobe, i u onima modernog dizajna sve češće nalazimo stolić za uljepšavanje, da nanošenje make-upa ili češljanje ne bi bilo rezervirano samo za kupaonicu. Veliko ogledalo također je važan sastojak spavaće sobe.

Neka sva osjetila uživaju

Što se koloriteta tiče, spavaću sobu oplemeniti će topli neutralni i zemljani tonovi, kao i nježne, pastelne nijanse zelene, plave i ljubičaste boje.

Slika 7: Spavaće sobe za zdrav san

Prilikom odabira slika i fotografija, obratite pažnju na osjećaje koje one pobuđuju. Naime, slike sa aktivnim motivima nije preporučljivo staviti na zid spavaće sobe. Slika mirnog pejzaža bolje će se uklopiti u opuštajuću atmosferu oaze za odmor.

Rasvjeta bi trebala dolaziti iz nekoliko izvora – plafonjera ili ugradbena rasvjetna tijela na stropu, lampe na noćnim ormarićima ili iznad uzglavlja kreveta, a zašto ne i halogenke postavljene, primjerice, iznad ormara. Rasvjetna tijela mogu imati i dekorativnu ulogu, primjerice, LED rasvjeta ili fluo cijevi ugrađeni u uzglavlje kreveta.

Slika 8: Spavaće sobe za zdrav san

Kako bi sva čula uživala, sobu namirišite lavandom ili kamilicom (za opuštanje), ružmarinom ili agrumima (za buđenje), dok će miris cimeta, ruže ili sandalovine kreirati romantično ozračje. Eterična ulja, mirisne svijeće i sprejevi, pa čak i aromatični kamenčići – u interijer unose zavodljive mirise prirode. Uživajte i u mirisnom doživljaju vanilije, morske obale, zelenog čaja, čokolade, jabuke i cimeta, limunske trave, cedrovine, borovine, manga i papaje,...

Stilovi

Romantičan stil

Želite li od vaše spavaće sobe napraviti romantičnu oazu, u tome će vam pomoći jastuci i posteljina sa čipkastim rubovima… krevet sa prozračnim, bijelim baldahinom… svilene vrpce na zavjesama… stakleni svijećnjaci i kristalne lampe… ukratko, romantika je u dekorativnim dodacima koji rasplamsavaju maštu.

Slika 9: Spavaće sobe za zdrav san

Globalni stil

Egzotični, globalni izgled sobe može se postignuti na idući način. Krevet od prirodnih materijala poput ratana, bambusa, ili masivnog rezbarenog drva tamnijih tonova, “obucite” u tkanine sa etno uzorcima kao što su orijentalne pagode, palme, stilizirano cvijeće i lišće, životinje … Ako vam više odgovara nešto jednostavnije uređeno mjesto za odmor, kreirajte ga pomoću japanskog futon ležaja, opremljenog jednobojnim pamučnim ili lanenim tkaninama.

Slika 10: Spavaće sobe za zdrav san

Ovu filozofiju trebali bi slijediti svi komadi namještaja – noćni ormarići, ormari, komode, klupice i stolci ukrašeni intarzijama, rezbarijama, oslikanim motivima. Kako bi soba izgledala što bogatije, dodatno je ukrasite suvenirima sa putovanja, raznobojnim figuricama od keramike, drva, žada, košarama, oslikanim vazama ili onim ponešto jednostavnijim, ali jednako dekorativnim od bambusa, kamena, …

“Globalni look” zidova postići ćete postavljanjem slika i fotografija egzotičnih krajolika te “narodnih artefakata”, a zanimljiv dodatak su i predmeti koji ocrtavaju razne kulture poput kimona, lepeza, maski, oslikanih svilenih marama, ručno vezenih tkanina, tapiserija, mozaika…

Drveni ventilator na stropu osvježiti će vas u vrućim, ljetnim danima, ali i upotpuniti ovu etno priču za spavanje.

Pop Art i Op Art

Neobične vaze, paravani, satovi, ogledala, dekori – podsjećaju na dizajnerske smjerove Pop Arta i postmodernizma. Želite li ih istaknuti, uklopite ih u prostor sa minimalističkim namještajem i bijelim zidovima. S druge strane, ako ih dodate jednako upadljivom pokućstvu i zidovima – dobiti ćete artistički interijer koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Slika 11: Spavaće sobe za zdrav san

Naravno, odlučite li se za interijer u kojemu ne vladaju boje već kontrasti – tu je bezvremenska Op Art kombinacija, nazvana i crno-bijeli svijet.

Slika 12: Spavaće sobe za zdrav san

Svaki od dekorativnih stilova ima svoja pravila koja možete slijediti ili ih upotrijebiti kao okvir za stvaranje vašeg osobnog stila. Naravno, prilikom uređenja oaze odmora – spavaće sobe – potrebno je sve do najmanje sitnice prilagoditi željama i potrebama onih koji će u njoj boraviti.

Slika 13: Spavaće sobe za zdrav san Izvor: Časopis Moj životni stil
Foto: Interijer centar SOLIDUM
Autor: Danica Maričić, dizajnerica interijera

Ovaj članak je objavljen u suradnji sa besplatnim časopisom “Moj životni stil” kojeg možete pronaći u Interijer centru Solidum. Saznajte novosti iz svijeta interijera, informirajte se o proizvodima Solidumovih trgovina, pročitajte kako urediti svoj dom u skladu sa modernim trendovima i – otkrijte svoj pravi životni stil!

Zaboravite lutanje od salona do salona jer pod krovom “SOLIDUMA” čekaju Vas najveća imena stanovanja koja su svoje umijeće udružila u “SOLIDUMU”. Veliki broj različitih proizvođača, uvoznika i distributera u 90 salona trgovačkog centra “Solidum”, Škorpikova 11 – Jankomir, na 40.000 m2 nudi sve potrebno za opremanje svih namjena. Dođite na mjesto gdje snovi o dizajnu interijera postaju stvarnost!

Komentar/pitanje na temu

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Interijeri
  2. Spavaće sobe
  3. Stanovanje