S MONTAŽNOM GRADNJOM SVE JE MOGUĆE!

S MONTAŽNOM GRADNJOM SVE JE MOGUĆE!

Domusplus moderna katnica na Jarunu

KALKULATOR MATERIJALA ZA KROV

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Spajanje drvene građe metalnim okovima

Slika 1: Spajanje drvene građe metalnim okovima

U proizvodnji nosivih elemenata u graditeljstvu drvo je sve popularniji materijal od metala i betona. Upotreba drvenih nosača u interijeru i eksterijeru je u stalnom porastu. Radi njihova prirodnog izgleda i svojstava drva kao materijala, drveni nosači oplemenjuju arhitektonske konstrukcije i prostore i zbog toga se sve više upotrebljavaju u raznim nosivim konstrukcijama. U drvenim nosivim konstrukcijama važnu ulogu imaju metalni okovi koji služe za povezivanje drvenih nosivih elemenata.

Povezivanje drvenih elemenata metalnim okovima puno je povoljniji i brži sistem od klasičnog spajanja udubljivanjem greda. Kod metalnih okova bitno je da budu izrađeni od kvalitetnog materijala te dodatno obrađeni površinskom zaštitom kako ne bi dolazilo do korozije. Vruće pocinčani lim najčešće je korišteni materijal za izradu okova jer pruža optimalan odnos cijene i kvalitete proizvoda. Za one kojima je bitna estetika proizvodi se cinčaju galvanski ili dodatno plastificiraju u boju drva, betona ili zida. Okovi se također, posebno za potrebe mediteranskog tržišta, izrađuju od nehrđajućeg čelika (inox) te kao takvi imaju trajnu otpornost prema koroziji i toplini.

Osim materijala koji se primjenjuje u izradi okova, bitno je obratiti pažnju na tehnologiju izrade okova. Proizvodi ne smiju imati srh (oštri greben) koji je posljedica ručnog rezanja materijala sa nekvalitetnim noževima, a koji mogu uzrokovati ozljede prilikom montaže. Također, treba voditi računa o kvaliteti zavara nosača koja osim estetskih karakteristika, mora udovoljiti i tehničkim atestima i pravilima struke s obzirom da se upotrebljava za nosive konstrukcije.

Metalni okovi se pričvršćuju na drvene konstrukcije različitim čavlima i vijcima. Dobar raspored i raznolikost rupa na proizvodima može uvelike olakšati montažu proizvoda.

Način spajanja drvenih konstrukcija (grede, letve, rogovi, stupovi itd.) ovisi o vrsti konstrukcije i vrsti spoja.

U nastavku su prikazani najčešće korišteni tipovi metalnih okova primjena u praksi.

Slika 2: Spajanje drvene građe metalnim okovima

Slika 3: Spajanje drvene građe metalnim okovima

Slika 4: Spajanje drvene građe metalnim okovima

Tvrtka Mihoković d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, jedan je od vodećih proizvođača metalnih okova za spajanje drvenih konstrukcija. Od 2003. godine, kada je počela sa proizvodnjom okova, pa do danas tvrtka konstatno ulaže u povećanje asortimana i prilagođavanje proizvoda tržištu i potrebama struke. Proizvodni asortiman sadrži više od tristo proizvoda različitih namjena, dimenzija i tehničkih karakteristika. U proizvodnji se koriste najkvalitetniji materijali, a posebna pozornost je na kvaliteti završne obrade proizvoda te kao takvi mogu konkurirati svim europskim i svjetskim proizvođačima okova.

Izvor: MIHOKOVIĆ d.o.o.

MIHOKOVIĆ d.o.o.

Tel: 01/ 65 70 047
01/ 65 71 115

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Distribucija preko maloprodajnih partnera te dostava putem kurirskih tvrtki u cijeloj Hrvatskoj.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Drvo
  2. Gradnja
  3. Kuće