DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA

DOBITNICI NAGRADNOG NATJEČAJA "POKAŽITE SNAGU UZ HOVAL"

HOVAL d.o.o.

PREFA FASADNI I KROVNI SUSTAVI

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 30-40%

Akcija traje do 28.02.2019 ili do isteka zaliha!

Slatkovodni akvariji

Slatkovodni, hladnovnodni akvariji

Hladnovodni akvarij najčešći je oblik uređenja akvarija akvarista početnika. Što se tiče dimenzija hladnovodnog akvarija ne postoje pravila i to je uistinu proizvoljno. Važno je da je voda koja ulazi u hladnovodni akvarij već odležala barem par dana ili da bude prokuhana kako bi se deklorirala.

Većina hladnovodnih riba vole tvrđu vodu, no preporučljiva pH vrijednost hladnovodnog akvarija je između 6,0 i 7,5. Rasvjeta hladnovnodnog akvarija mora biti prigušenija od rasvjete tropskog akvarija, a preporučljiva temperatura je između 12 i 16 °C.

Kako su najljepši dio uređenja akvarija upravo njegovi stanovnici, hladnovodne akvarije mogu krasiti zlatne ribice, lavlje glave, crvene kape, teleskopi i ciklidi. Zlatne ribice i slični hibridi (lavlje glave, teleskopi itd.) poprilično su duruželjubljiva vrsta akvarijskog stanovnika, dok su ciklidi znatno ratoborniji stanovnici.

Temperament i ratobornost osobina su ciklida, iznimno teritorijalnih riba, stoga za sve koji žele uživati u raznolikosti boja ciklida morat će se odlučiti ipak za akvarij većih dimenzija jer su među ciklidima poznate borbe za teritorij. Ciklidi nisu zahtjevni za održavanje, vole tvrđu vodu optimalne temperature 27 °C. Veličinom ne odstupaju previše od zlatnih ribica, a u domaćoj ZOO ponudi može ih se naći različitih boja.

Kako bi ugođaj hladnovodnog akvarija bio što ljepši potrebno ga je opremiti biljem, šljunkom, te dodatnim dekoracijama. Major, Mentha Cervina, Potamogeton Crispus su najzastupljenije hladnovodne biljke, a ukoliko niste stručnjak teško ćete ih raspoznati prilikom kupnje, stoga je najbolje da se tijekom nabave akvarijskog bilja posavjetujete sa stručnom osobom u ZOO dućanu. Ako je vaš odabir umjetno raslinje, u domaćim ZOO dućanima postoje iznimno dobre replike umjetnog bilja koje u akvariju izgledaju gotovo identično kao živo bilje.

Slika 1: Slatkovodni akvariji Slika 2: Slatkovodni akvariji

Dodatne dekoracije haldnovnodnog akvarija su proizvoljne no radi čistoće akvarija iskusniji akvaristi preporučaju korištenje pijeska umjesto šljunka, jer šljunak skuplja alge. Suvremeni trendovi u uređenju hladnovodnog akvarija prakticiraju više korištenje prirodnih materijala poput tahebo drva, vinove loze, izdubljenog kokosovog oraha, kamenu stijenu i sl. U svakom slučaju estetika akvarija je proizvoljna u skladu s interijerom u kojem se nalazi te na zadovoljstvo njegovog vlasnika i stanara.

Slatkovodni, tropski akvariji

Slatkovodni tropski akvarij najprisutniji je oblik akvarija u procesu uređenja interijera. Osnovni razlog zašto upravo tropski akvariji krase mnoge interijere je upravo njegova šarolikost i paleta raznih boja koju čine njegovi stanovnici. Mnogi iskusni akvaristi će se složiti da tropski akvarij izgleda poput podvodnog svijeta nekog dokumentarnog filma o životinjama pa nije ni čudno što je upravo velikom broju akvarista tropski akvarij najslađi izazov. Prilikom uređenja tropskog akvarija posebno se treba voditi računa o vrsti ribica koje se stavljaju u tropski akvarij, a s obzirom da se u domaćim ZOO dućanima uistinu nalazi veliki broj tropskih riba različitih oblika, boja i vrsta, svaki akvarist će prema osobnoj želji odabrati ribice koje mu se najviše sviđaju. Najčešći stanovnici tropskih akvarija su: neon ribice, Colisa, skalari i zebrice.

Prije uređenja akvarija, potrebno ga je dobro dezinficirati (ovo vrijedi za sve vrste akvarija). Za čišćenje akvarija nikako ne koristiti neko od kemijskih sredstava za čišćenje stakla ili dezinfekciju jer postoji vjerojatnost da se to sredstvo neće dovoljno dobro isprati pa može zatrovati ribice kada ih stavimo u akvarij. Najbolje sredstvo za čišćenje akvarija je otopina hipermangana koja se može kupiti u ljekarni. U tropskom akvariju veliku ulogu imaju biljke, ako je ikako moguće poželjno je koristiti živo bilje jer ono daje posebnu čar tropskom akvariju.

Kako su u pravilu tropske ribice šarenije i življih boja nego hladnovodne ribice, tropski akvariji dozvoljavaju puno veću kreativnost i maštovitost u uređenju akvarijskog prostora. Biljke se sade prema veličini, u front akvarija stavljamo nisko raslinje, a u pozadinu duže, vlasuljaste biljke. Ukoliko se akvarij nalazi uza zid vrlo je zgodno na pozadinu akvarija nalijepiti neku od 3D slika koja dodatno stvara ugođaj u akvariju, a s obzirom da ta slika ima ulogu tapete te su njeni česti motivi upravo dijelovi podvodnog svijeta, akvarij vizualno izgleda punije i prostranije.

Slika 3: Slatkovodni akvariji Slika 4: Slatkovodni akvariji

Osim prirodnih materijala i bilja česta dekoracija tropskih akvarija je pleksiglas. Kako su sami stanovnici tropskog akvarija već dovoljno šareni, nije potrebno previše pretjerivati sa dodatnim detaljima. U dizajnu akvarijskog prostora moderni stilisti dosta koriste prozirne materijale koji se mogu slagati u neki geometrijski oblik te tropskom akvariju daju pomalo futuristički izgled.

Ljepota i živost tropskog akvarija ostavit će bez daha svakog promatrača. Ljepota tropskih ribica, raznolikost bilja te pregršt ideja i kreativnih izvedbi uređenja tropskog akvarija predstavlja izazov uređenja interijera akvarija te mogućnosti implementacije njegove ljepote u prostor gdje se nalazi.

Akvaristika je jedan od najstarijih ljudskih hobija. Opće je poznato da gotovo nije bilo carstva, dvorca niti palače koja nije imala svoje ribnjake. Primarna svrha uređenja ribnjaka i akvarija bila je uživanje u ljepoti podvodnog svijeta. Razvijajući akvaristiku kroz stoljeća današnji pristup ovom hobiju postao je gotovo znanost. Vrlo široka paleta disciplina izučavanja akvaristike od vrsta uređenja, tehničkih uvjeta, vrsta ribica te vrsta raslinja pretvorile su akvaristiku u vrlo kompleksan hobi. Iako pomalo zahtjevan, akvaristika je zapravo vrlo koristan hobi. Zadnja istraživanja iz medicine i psihologije ukazuju da često promatranje akvarija pozitivno utječe na smanjenje stresa u organizmu pa se sa punim pravom može reći da je akvaristika melem za oči i dušu.

Nastavci:

Akvarij, melem za oko i dušu
Slatkovodni akvariji
Morski akvarij, veliko plavetnilo u kutku sobe
Morske ribice

Marija Šinković Bečić

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Akvariji - akvaristika
  2. Interijeri