UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KANALICE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Postavljanje seljačkog poda i parketa na podlogu s podnim grijanjem

Slika 1: Postavljanje seljačkog poda i parketa na podlogu s podnim grijanjem

Seljački podovi i parketi SPAČVA vrlo dobro prenose toplinu i pogodni su za postavljanje na podove s podnim grijanjem i toplovodnim sustavom. Podne obloge od drva, pa tako ni seljački podovi i parketi nisu primjereni za polaganje na pod s električnim podnim grijanjem.

Za podno grijanje ne preporuča se koristiti seljački pod ili parket deblji od 14 – 15 mm, jer drvo djeluje kao izolator te što su seljački pod ili parketi deblji, teže će propuštati toplinu. Spačva ima u proizvodnom programu seljački pod debljine 15 mm, kao i lam parket debljine 10 mm, lamel parket debljine 8 mm te klasične parkete s utorom i perom debljine 14 mm koji su pogodni za podno grijanje.

Najviša dozvoljena vlažnost estriha na koji se polaže podna obloga jest: za cementni 1,8%, za anhidridni 0,3%.

Maksimalno dozvoljena radna kratkotrajna temperatura podnog grijanja je 45˚C pri čemu stalna temperatura površine ne smije prekoračiti 25˚C (ispod tepiha i namještaja). Kod prekoračenja navedenih vrijednosti seljački pod ili parket će se jače rasušiti.

Čovjek se najbolje osjeća u prostorijama koje imaju temperaturu oko 20˚C i 50-60% relativne vlažnosti zraka. Seljački pod i parketi su tehnički usklađeni s takvom prostornom klimom te je, osim temperature podloge, potrebno osigurati i odgovarajuću ravnotežnu vlagu zraka od 50-60%.

U razdoblju grijanja, zrak u prostoru se zagrijava i njegova relativna vlažnost brzo opada (suh zrak) što može uzrokovati rasušivanje seljačkog poda ili parketa tj. nastanak pukotina (tzv. “fuge” na spojevima utora i pera). Da bi se to spriječilo, u periodu zagrijavanja prostorija (zimi) treba paziti da klimatski uvjeti u prostoru približno odgovaraju normalnom području tolerancije vlage zraka (50-60%).
Suhi zrak se može navlažiti ovlaživačem zraka ili postavljanjem zelenila u prostorijama.

Ljeti u ekstremnim slučajevima vlažnosti zraka cca. 70% i više može doći do bubrenja drva i pojave dizanja pojedinih elemenata seljačkog poda ili parketa (koristiti klima uređaje, sušače vlage iz zraka).

SPAČVA d.d.

Tel: 032/ 61 67 82

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Cijela Hrvatska, BiH i Slovenija, pokrivena kroz mrežu distributera.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Drvo
  2. Podovi