VODIČ KROZ DOKUMENTACIJU ZA GRADNJU MONTAŽNE KUĆE

VODIČ KROZ DOKUMENTACIJU ZA GRADNJU MONTAŽNE KUĆE

DOMUSplus d.o.o.

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

POROTHERM - opeka nove generacije

Slika 1: POROTHERM - opeka nove generacije

Uz sve prednosti i dobre karakteristike proizvodnog programa Wienerberger nudi cjelokupnu pomoć i servis stručnog tima za tehničku podršku pri projektiranju i gradnji.

Opeka se izrađuje od davnina. Poznato je da su prve građevine od opeke izrađene prije čak 6000 godina! Teško je osporiti opeci njenu tradicionalnu vrijednost i već urođenu simpatiju u ljudima prema tom prirodnom građevinskom materijalu. Kao i svi ostali materijali i tehnologije, tako se i proizvodnja i kvaliteta opeke razvija iz dana u dan. Gotovo je nemoguće uopće usporediti jediničnu opeku malog formata s velikim inovativnim blokovima koji se danas proizvode kod nas i u svijetu.

VODEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ

Wienerberger je najveći svjetski proizvođač opeke (Porotherm, Terca) i tržišni lider krovnog glinenog crijepa (Koramic, TONDACH) u Europi te betonskih ploča i opločnika (Semmelrock) u srednjeistočnoj Europi. Građevinski materijali i rješenja od opeke su zdrava, ekonomična i energetski učinkovita.

Mogu se koristiti u svim energetski učinkovitim kućama, uključujući pasivne, aktivne, niskoenergetske i solarne kuće. Opeka ima minimalni životni vijek trajanja od 100 godina što znači da su pokretači vrijednosti. U sustavu cijevi (Steinzeug-Keramo keramičke cijevi i Pipelife plastične cijevi), Wienerberger je jedan od vodećih dobavljača u Europi.

Wienerberger je prisutan na gotovo svim europskim tržištima, a zbog širine svog proizvodnog asortimana najveći je proizvođač građevinskog materijala u Europi.U Wienerbergeru u Hrvatskoj, uz eksploataciju vrlo kvalitetnih sirovina (glina i pijesak), suvremenu opremu i tehnologiju te iskustvo i znanje domaćih ljudi, dobiven je najkvalitetniji asortiman opekarskih proizvoda za izgradnju zidova i stropova u Hrvatskoj. Za specifičnosti našeg područja konstruiran je specijalan POROTHERM sustav.

Slika 2: POROTHERM - opeka nove generacije
POROTHERM nadvoji ugrađuju se iznad otvora za prozore i vrata

SUSTAV POROTHERM

Bitna karakteristika ovog sustava je njegova cjelokupnost. POROTHERM sustav sadrži:

  • OPEKE za izgradnju: nosivih (vanjskih) zidova debljine 38 i 30 centimetara
  • potpornih (unutarnjih nosivih) zidova debljine 25 i 20 centimetara pregradnih zidova 11.5, 10 i osam centimetara

Sve POROTHERM opeke većih su dimenzija od klasičnih. Njihova visina je 23,8 cm, što znači da na jedan metar visine ide samo reda opeke (umjesto uobičajenih pet).

  • STROPNI SUSTAV POROTHERM
  • POROTHERM NADVOJI
  • ELEMENTI ZA VERTIKALNI SERKLAŽ

Slika 3: POROTHERM - opeka nove generacije
Opekarski raster i presjek zida (donji crtež): Za metar visine dovoljno je četiri reda opeke umjesto pet

NOSIVI ZIDOVI

Opeke za izgradnju vanjskih zidova POROTHERM 30 S Plus imaju izuzetno dobra termoizolacijska svojstva. Zbog mortnih džepova bolja je povezanost između opeke-morta-opeke, pa je tako povećana vlačna čvrstoća zidova i njihova otpornost na sile potresa. Zbog velikog formata te specijalnog dizajna opeke sa mortnim džepovima lako i brzo se gradi te tako smanjuje cijena zidanja.

Slika 4: POROTHERM - opeka nove generacije

PREGRADNI ZIDOVI

Elementi za pregradne zidove imaju velike dimenzije pa je za izgradnju jednog četvornog metra potrebno samo osam blokova, a zbog sistema pero+utor, ugradnja je brza i jednostavna uz mali utrošak morta. Proizvode se opeke debljine 11,5 centimetara, 10 centimetara i osam centimetara.

STROPNI SUSTAV POROTHERM

Dio POROTHERM sustava je i POROTHERM stropni sustav debljine 22 centimetara, koji se sastoji od:POROTHERM prednapregnutih gredica,POROTHERM 60 stropne ispune,POROTHERM serklaža sa izolacijom za izoliranje horizontalnog serklaža i POROTHERM podloška.

POROTHERM prednapregnute gredice postavljaju se na osnom razmaku od 60 centimetara, što ubrzava gradnju. Proizvodnja je strogo kontrolirana što uvjetuje izvrsnu kvalitetu gredica, kao i ostalih proizvoda.

POROTHERM NADVOJI

Još jedan važan element u POROTHERM programu su i POROTHERM nadvoji koji se postavljaju za premošćenje otvora u zidu kao što su vrata i prozori, pri čemu se izbjegava dugotrajna izrada oplate za betoniranje nadvoja.

ELEMENTI ZA VERTIKALNI SEKRLAŽ

Za izgradnju vertikalnih serklaža predlažemo Kut od opeke ili Betonski kut 30 i Betonski kut 25. Njihova je prednost izbjegavanje oplate prilikom betoniranja vertikalnih serklaža i jednostavnost ugradnje.

POROTHERM opeke dobro akumuliraju toplinu, izvrsni su regulatori vlažnosti i omogućuju nadasve zdravo i ugodno stanovanje. S ekološkog gledišta opeka je idealan proizvod. Uz sve prednosti i dobre karakteristike proizvodnog programa Wienerberger nudi cjelokupnu pomoć i servis stručnog tima za tehničku podršku pri projektiranju i gradnji.

Objavljeno u časopisu PRO GRADNJA

WIENERBERGER d.o.o.

Tel: 047/ 69 41 11

Fax: 047/ 69 41 74

Pogledajte detaljne kontakte

www.wienerberger.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Opeka
  2. Zidovi
  3. Gradnja