MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

MONTAŽNE KUĆE - KATALOG

DOMUSplus d.o.o.

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI DO 15% NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Pametna kuća

Šta je pametna kuća?

Slika 1: Pametna kuća Pametna kuća (Smart Home, Smart House) je spoj tehnologije i stila življenja. Sustavi pametne kuće integriraju sustav grijanja, hlađenja, protuprovalni i protupožarni sustav, kućnu rasvjetu, audio/video sustav u jedinstvenu cjelinu koja omogućuje optimalno korištenje energije i komforno upravljanje kućom. Takav sustav povećava vrijednost i sigurnost vašeg doma, vaš dom čini ugodnijim i komfornijim za život, a ekonomično trošenje energije smanjit će troškove života.

Ljudima s problemima kretanja, pametna kuća omogućuje bolju autonomiju i olakšava kontrolu kućnih sustava, rasvjete, grijanja, otvaranja ulaznih vrata, kontrole ulaza u zgradu i dr.

Cijeli sustav je temeljen na centralnom procesorskom sustavu koji kontrolira i upravlja svim ostalim kućnim sustavima. U današnjoj tehnologiji samo je mašta i cijena granica opremljenosti pametne kuće. Centralni procesor dobiva informacije iz vanjskog svijeta putem različitih senzora temperature (prostorije, vanjski prostor), svjetlosti, mehaničkih senzora otvorenosti/zatvorenosti vrata i prozora, senzora vlage (kupaonica), senzora detekcije pokreta, vatre, dima i dr. Dobivene informacije se obrađuju u procesoru i na temelju definiranih pravila, procesor upravlja ostalim uređajima, svjetlom, klima uređajima, sustavom za grijanje, automatskim sustavima prozora, vrata, ventilima za vodu, plin, jednom riječju svim što postoji u kući. Svi uređaji su međusobno povezani u centralnu mrežu kako bi se mogli kontrolirati i nadzirati s različitih pozicija. Mreža može biti izvedena pomoću žičanih kabela, bežično ili korištenjem postojeće strujne mreže.

Pravila procesiranja iako unaprijed definirana, mogu se programirati prema zahtjevima korisnika, uz istovremenu fleksibilnost i jednostavnost upravljanja sustavom. Upravljanje pametnom kućom je jednostavno i intuitivno. Upravljati može daljinskim upravljačem, ekranom osjetljivim na dodir montiranim na zid, mobitelom putem SMS poruka, preko Vašeg kućnog računala, ili preko Interneta kada niste u kući.

Pametna kuća pokriva nekoliko aspekata automatizacije kućnih sustava:

 • Osvjetljenje prostora
 • Grijanje i hlađenje
 • Sigurnost
 • Audio/video
 • Prozori i vrata i dr.

Osvjetljenje prostora

Slika 2: Pametna kuća Pametna kuća omogućit će Vam uživanje u prednostima sofisticirane kontrole rasvjete u Vašem domu. Umjesto klasičnih prekidača koji uključuju pojedini izvor rasvjete, definirajte svjetlosne scene za različite prigode, kombinirajući rasvjetu više izvora i različite intenzitete svjetla u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, dvorištu i dr.

Podesite rasvjetu sa samo jednog mjesta, daljinskim upravljačem ili odabirom na zidnom prekidaču. Na izlasku iz kuće, jednim prekidačem ugasite rasvjetu u cijeloj kući.

Grijanje i hlađenje

Slika 3: Pametna kuća Sustavi pametne kuće povećat će efikasnost i ekonomičnost grijanja i hlađenja vašeg doma, smanjiti potrošnju električne energije, a povećati udobnost u vašem domu. Postojeći sustav centralnog grijanja ili sustav klimatizacije može se integrirati pod nadzor pametne kuće.

Vanjski temperaturni senzor omogućit će optimalno grijanje i hlađenje unutarnjeg prostora u skladu s godišnjim dobom i vanjskom temperaturom čime se izbjegavaju temperaturna nadvišena i smanjuje potrošnja.

Programiranjem pametne kuće maksimalno prilagodite svoju okolinu svojem životu:

 1. Uključite intenzivno grijanje/hlađenje kuće neposredno prije ustajanja.
 2. Tijekom dana dok ste na poslu, podesite optimalno grijanje/hlađenje kuće.
 3. Prije povratka kući, uključit će se intenzivno grijanje/hlađenje na željenu temperaturu.
 4. Ukoliko se ranije vraćate kući, SMS porukom aktivirajte grijanje/hlađenje na željenu temperaturu.
 5. Definirajte različiti mod rada grijanja/hlađenja tijekom dana i noći te tijekom tjedna i vikendom.
 6. Podesite različite temperature za svaku prostoriju.
 7. U slučaju naglog zahlađenja dok još niste uključili grijanja, a niste kod kuće pametna kuće će se zagrijati i spriječiti moguće smrzavanje.

Sigurnost

Slika 4: Pametna kuća Podesite Vaš sustav pametne kuće da imitira Vaš stil života. Dok niste kod kuće, sustav može imitirati Vaš način života: uključivati i isključivati unutarnju i vanjsku rasvjetu, podizati i spuštati rolete, paliti i gasiti TV, radioprijemnik i dr., što je ponekad sasvim dovoljno da obeshrabri mogućeg provalnika.

U slučaju provale, pametna kuća iznenadit će uljeza: uključit će alarm, cjelokupnu rasvjetu, podići rolete, a Vama poslati SMS poruku. U slučajevima poplave, pametna kuća isključit će glavni ventil, glavno napajanje strujom čime će spriječiti moguće štete, a Vama poslati SMS poruku. Sličan scenarij može se provesti i kod dojave požara.

Postojeći alarmni i protupožarni sustavi jednostavno se integriraju pod nadzor pametne kuće čime se pojednostavljuje upravljanje sustavom.

Audio/Video sustavi

Slika 5: Pametna kuća Kao vrhunac komfora i integracije pametne kuće je audio/video sustav koji će Vaše trenutke opuštanja učinit još ugodnijim. Odabirom filma ili glazbe koju želite gledati/slušati, pametna kuća prilagodit će atmosferu u prostoriji, prigušiti svjetla, spustiti zastore/rolete, spustiti platno i projektor.

Želite li da vas nitko ne smeta, sustav će onemogućiti zvonjavu na ulaznim vratima, isključiti telefone…

Pomoć invalidima

Ljudima s problemima kretanja, pametna kuća omogućuju bolju autonomiju i olakšava kontrolu kućnih sustava, rasvjete, grijanja, otvaranja ulaznih vrata, kontrole ulaza u zgradu i dr. Prema vašim željama i potrebama, projektirat ćemo sustav koji će Vam omogućiti maksimalnu slobodu i samostalnost u Vašem domu.

Izvor: CALLIDUS DOMUS d.o.o.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Kuće
 2. Stanovanje