KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE OD 30-40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Ojačavanje temeljnog tla

Slika 1: Ojačavanje temeljnog tla Tvrtka Funda je u suradnji sa tvrtkom Taus d.o.o. – Uretek Hrvatska krenula na tržište u regiji sa novom tehnologijom ojačavanja temeljnog tla ekspanzivnim injekcijskim smolama.

Postoje četiri vrste tehnologija kojima se koristimo:

 1. Deep injections
 2. Floor lift
 3. Walls restoring
 4. Cavity filling

Deep injections tehnologija

Deep Injections je vodeća tehnologija za rješenje problema slijeganja tla u kratkom vremenu i bez kopanja.

Geoplus® je smola koja, injektirana u donji sloj tla, ekspandira i ojačava ga.

Kada koristiti Deep Injections?

Pravilna procjena pukotina na objektu otkriva nam uzroke i primjenjiva rješenja.Uretek®-ovi stručnjaci svake godine izvrše stotine pregleda na terenu. Nema sigurnosti tamo gdje postoje pukotine na zidovima nastale uslijed slijeganja tla. Uretek Deep Injections metodom problem se rješava brzo i efikasno.

Metoda

Metoda je vrlo jednostavna: Nakon što se odredi područje koje je potrebno ojačati, izvode se bušenja izravno kroz temelj u tlo. Kroz tako napravljen sustav bušotina injektira se smola (Geoplus®) koja ekspandira i ojačava tlo.

Učinkovitost zahvata može se utvrditi ne samo u trenutku podizanja građevine prilikom svakog injektiranja, nego i naknadnim ispitivanjem geomehaničkih svojstava ojačanog tla i to nekom od penetracijskih metoda. Injektiranje se koncentrira u područja značajnog naprezanja u tlu (Boussinesqova teorija reakcije). Brzina reakcije (od injektiranja, preko ekspanzije do očvršćivanja) omogućava ograničeno djelovanje smole unutar 2 m od točke ubrizgavanja.

Floor Lift Slika 2: Ojačavanje temeljnog tla

Floor Lift® je tehnologija koja rješava problem slijeganja podova. Do podizanja podova dolazi pod utjecajem ekspanzije smole Uretek® koja se ubrizgava u područje između poda i tla.

Kada koristimo Floor lift metodu?

Neravnine u podu obično se pripisuju površinskim uzrocima, zanemarujući one podzemne. Šupljine u podzemnom sloju uzrokuju slijeganja, oštećenja i kidanje spojeva. To se ne događa samo kod podova kuća, prodavaonica i skladišta nego i kod podova industrijskih građevina, aerodromskih pista, te cesta. Primjenom metode Floor Lift® svi se ovi slučajevi lako i efikasno mogu riješiti.

Metoda

Bušenje rupe od 12-15 mm u podu. Kroz rupe se u područje ispod poda ubrizgava ekspanzivna smola koja se pritom širi i počinje podizati pod. Podizanje se kontrolira pomoću lasera milimetarske preciznosti. Rezultat zahvata je izravnat pod s boljim karakteristikama nosivosti i stabilnosti. Primjenom metode Deep Injections također možemo poboljšati nosivost podova.

Walls restoring

Walls Restoring® nova je Uretek® metoda kod koje se u slučaju potrebe ojačanja i obnove dotrajalog vezivnog sredstva u zidane građevine ubrizgava smola s točno određenom silom ekspanzije. Injektiranje smole unutar zidane konstrukcije omogućuje obnovu strukturalnog integriteta iste.

Kada koristimo? Slika 3: Ojačavanje temeljnog tla

Walls Restoring® je koristan kada se radi o zidanim građevinama od cigle, kamenih ili miješanih materijala kod kojih je došlo do dotrajalosti vezivnog sredstva. Koristi se i pri temeljima, potpornim zidovima, branama, pristaništima, mostovima.

Metoda

Građevina na kojoj je potrebno izvesti zahvat buši se vertikalno odozgor prema dolje, te se kroz takav sustav bušotina umeću cijevi za injektiranje. Kroz cijevi se injektira ekspanzivna smola IDRO CP 200 uz istovremeno i postupno izvlačenje cijevi pomoću hidrauličkog uređaja. U vremenu od 30 do 60 sekundi smola završava proces ekspanzije povećavajući svoj volumen do maksimalno 2,5 puta. U roku od 24 sata smola poprima konačne mehaničke karakteristike u svakoj točki područja zahvata.

Cavity Filling

Cavity Filling® sastoji se od popunjavanja podzemnih šupljina upumpavanjem ekspandirane gline Leca® kontrolirane granulometrije i naknadnim injektiranjem ekspanzivne smole Uretek Geoplus® velike sile ekspanzije. Cilj toga je zapunjenje unutarnjeg volumena, ojačanje upumpanog materijala, te omogućavanje predodređene vrijednosti predkompresije na stjenke šupljine.

Kada koristimo?

Kod pojave šupljina u donjem sloju tla koje mogu uzrokovati slijeganja na površini.

Metoda

Nakon pažljive provjere dimenzija i oblika šupljine, radimo mrežu rupa za pumpanje ekspandirane gline i injektiranje smole. Šupljina se popunjava glinom do mogućeg maksimuma (obično 95%). Naknadno injektiranje ekspanzivne smole Geoplus® dovodi do potpunog ispunjenja šupljine dostižući vrijednost pritiska koja je predviđena projektom.

Slika 4: Ojačavanje temeljnog tla

Uretek Deep Injections je injektiranje ispod temelja oštećenih objekata i primjenjuje se kada je potrebno povećati nosivost tla.

Najčešće se koristi za:

 • Povijesne građevine
 • Industrijski objekti i hale
 • Stambene zgrade
 • Kuće i vile
 • Bazeni
 • Tornjevi
 • Crkve
 • Potporni zidovi

Više informacija možete dobiti kontaktiranjem našeg odjela za sanacije.

FUNDA d.o.o.

Tel: 01/ 33 40 340

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

 1. Adaptacije - sanacije
 2. Injektiranje
 3. Kuće
 4. Zidovi