UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KANALICE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Održavanje kvalitetne mikroklime zatvorenih bazena i ekonomično grijanje bazenske vode

Slika 1: Održavanje kvalitetne mikroklime zatvorenih bazena i ekonomično grijanje bazenske vode

Odvlaživači zraka za bazene

Jedan od najvećih problema zatvorenih bazena je previsoka vlaga zraka nastala uslijed isparavanja vode u bazenu, što često dovodi do nastajanja spora plijesni a u konačnici, ako se navedeni problem ne riješi, i do oštećivanja same građevine.

Navedeni problem može se riješiti izbacivanjem vlažnog, zagrijanog zraka iz prostora te ubacivanjem vanjskog, suhljeg zraka koji je potrebno prethodno zagrijati. Posljedica tog rješenja su iznimno visoki troškovi u eksploataciji. Donekle je moguće smanjenje tih troškova korištenjem takvih izmjenjivača topline, što zahtjeva dodatnu investiciju.

Najekonomičnije i najbolje rješenje, posebno za bazene manjih površina, je postavljanje bazenskog odvlaživača zraka. Odvlaživači zraka danas minimiziraju potrebu za skupim izbacivanjem zraka. Radeći na principu toplinske crpke, ovi visokokvalitetni uređaji recikliraju bazenski zrak, odvajajući sadržaj vlage te vraćajući topao i suh zrak natrag u prostor. Ujedno, koriste energiju dobivenu odvlaživanjem da dodatno zagriju zrak u prostoru, odnosno bazensku vodu ukoliko imaju ugrađenu takvu funkciju (LPHW).

Ovi uređaji se mogu postaviti u samu prostoriju s bazenom ali mogu biti i neupadljivi. U tom slučaju se postavljaju u susjednu prostoriju, a u bazenskom prostoru su vidljive samo plastične rešetke na zidu za odsis i ubacivanje zraka. Korištenjem bazenskih odvlaživača zraka održava se komforna vlažnost, minimalizira se kondenzacija, a troškovi zagrijavanja se svode na najmanju moguću razinu.

Iznimno je važno da su bazenski odvlaživači zraka kvalitetno izrađeni i zaštićeni od poprilično agresivne atmosfere, koja nastaje isparavanjem bazenske vode. Britanska tvrtka Calorex proizvodi zidne i podne modele takvih uređaja, koji su širom svijeta poznati po svojoj dugotrajnosti te pouzdanosti i u najtežim uvjetima rada.

Slika 2: Održavanje kvalitetne mikroklime zatvorenih bazena i ekonomično grijanje bazenske vode

Novi modeli u ponudi, odvlaživači zraka Calorex DH44 i DH66, osim modernijeg dizajna, još su i ekonomičniji od dosadašnjih modela. Zahvaljujući tehnologiji toplinske pumpe za svaki uloženi kW energije uređaji dodatno zagrijavaju zrak s 2,5 kW topline. Time se ujedno povećava i kapacitet odvlaživanja, dok smanjenje radnog tlaka u uređajima dodatno povećava njihovu dugovječnost. Visoka kvaliteta ovih odvlaživača određuje i njihov iznimno tih rad od svega 42 dB (mjereno na udaljenosti od 1 m), a potpuno su opremljeni i za postavljanje na zid ili pod. Standardne opcije svih odvlaživača zraka Calorex dostupne su i kod ovih modela, kao rad do temperature 0°C, mogućnost grijanja zraka pomoću bojlera i postavljanje uređaje s druge strane zida (TTW opcija).

Bazenske klima komore

Pored odvlaživača zraka, tvrtka Calorex u svom proizvodnom programu nudi i klima komore za potpunu obradu zraka (odvlaživanje, zagrijavanje i hlađenje) te zagrijavanje bazenske vode, iznimno ekonomične, zbog korištenja sistema toplinske crpke.

Slika 3: Održavanje kvalitetne mikroklime zatvorenih bazena i ekonomično grijanje bazenske vode

Ubacivanje željene količine svježeg zraka kod modela Delta je standardna funkcija, dok se kod manjih komora Variheat 3 isporučuje kao opcija. Uz to, svi uređaji Calorex, od manjih odvlaživača zraka pa do klima komora, koriste energiju dobivenu odvlaživanjem, za dodatno dogrijavanje zraka, čineći ih najekonomičnijim, a samim time i najisplativijim uređajima na tržištu.

Raspon klima komora Calorex kreće se od onih manjih, za privatne bazene, pa sve do velikih za javne, tj. olimpijske bazene.

Toplinske pumpe za grijanje bazenske vode

Slika 4: Održavanje kvalitetne mikroklime zatvorenih bazena i ekonomično grijanje bazenske vode Slika 5: Održavanje kvalitetne mikroklime zatvorenih bazena i ekonomično grijanje bazenske vode

Toplinske pumpe serije 29 i 31, potvrdile su vodeću poziciju tvrtke Calorex kao predvodnika u tehnološkom razvoju toplinskih pumpi s preko 30 godina iskustva, ali i u njihovom sve pristupačnijem cjenovnom pozicioniranju. Podsjetimo da su toplinske pumpe najekonomičniji način zagrijavanje vode bazena, za okoliš neškodljive, imaju duge servisne intervale, a samo servisiranje je minimalno. Potpuno su automatske u radu i iznimno jednostavne za korištenje (potrebno je samo namjestiti termostat), dok ih je moguće postaviti i na otvorenom prostoru.

Serije 29 i 31 izrađuju se od materijala koji omogućuju iznimno dugi radni vijek. Kućišta su pocinčana, te izvana plastificirana, dok je izmjenjivač topline od titana na kojeg proizvođač daje jamstvo od 5 godina. Kompresor je zasebno izoliran, čime je postignut vrlo nizak nivo buke pri radu. Uz digitalni termostat za jednostavno namještanje temperature, ugrađen je osjetnik protoka vode, dok su radna temperatura zraka do -15°C, te konstrukcija uređaja za lako postavljanje, dodatne odlike ovih iznimno isplativih uređaja. Koriste se za zagrijavanje vode otvorenih i zatvorenih bazena.

Nove cijene, niže za 25%, omogućuju pristupačnost opisanih pumpi za znatno veći broj objekata, osiguravajući velike energetske uštede, uz ekološki prihvatljiv način rada.

Pregled najraznovrsnije i najkvalitetnije ponude bazenskih odvlaživača zraka, klima komora i toplinskih pumpi na tržištu, pogledajte na www.ema.hr ili kontaktirajte zastupnika, poduzeće EMA d.o.o.

Autor: Stjepko Špoljarić
Izvor: EMA d.o.o.

EMA d.o.o.

Tel: 01/ 45 52 707

Fax: 01/ 45 52 708

www.ema.hr

Reference

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Osigurana dostava na području cijele Hrvatske i na području Albanije, BiH, Crna Gore, Kosova, Makedonije, Malte, Slovenije i Srbije.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Bazeni