PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

PRAKTIČNA RJEŠENJA ZA ODVODNJU I UREĐENJE OKUĆNICE

Sve za dom

TUŠ KABINE I PARAVANI

TUŠ KABINE I PARAVANI

Moderno uređenje kupaonice

Obojite stan, obojite život!

Obojite stan, obojite život!

U blagovaonicama obojenim u plavo se manje jede, u žutim kuhinjama se bračni parovi najviše svađaju, najprodavaniji proizvodi su oni u crvenim pakiranjima… Mislite da pretjerujemo? Početkom prošlog stoljeća u Sjedinjenim američkim državama vladine agencije, znanstvene institucije i brojne korporacije naručuju niz istraživanja o utjecaju boja na ljudsku psihu. Zahvaljujući stručnjacima, poput tada vodećeg Fabera Birrena, posebne palete boja razvijene su za gotovo svaki proizvod koji dolazi na tržište: od uredskog namještaja do omota vašeg omiljenog slatkiša.

Slika 1: Obojite stan, obojite život!

Dobar primjer je specifična nijansa zelene boje koja je zbog izrazitog antistresnog učinka postala neizostavna u operacijskim dvoranama. Danas se odabirom nijansi bave dizajneri, pri čemu posebnu pozornost posvećuju efektu kojeg boje izazivaju kod čovjeka, bilo da se radi o povećanju produktivnosti radnika ili boljoj prodaji proizvoda. Psihologija boja postala je i važnim dijelom unutarnjeg uređenja, te se smatra da pažljivo odabrane nijanse u interijeru mogu utjecati na ljudsko raspoloženje. I zato ne dopustite da vas drugi „farbaju“ – naučite govor boja i sami obojite svoj stan, a potom i svoj život.

Intelektualac

Slika 2: Obojite stan, obojite život! Plave, zelene i ljubičaste nijanse čine spektar hladnih boja, omiljenih misaonim tipovima. Plava boja doslovno “hladi” prostor. Stoga bi pogled na plavo obojen zid dnevnog boravka ili teretane mogao donijeti pravo olakšanje onima koji ne vjeruju u klima-uređaje ili redovito obožavaju preznojavanja na spravama.

Plave nijanse u spavaćoj sobi mogu pomoći „noćnim pticama“ da se opuste i zaspu, dok će najsvjetlije nijanse plave u uredu ili dijelu stana u kojem radite poboljšati vašu koncentraciju i osvježiti um. Intelektualci su „cool“ tipovi, ali s vremena na vrijeme požele malo drame. Na jeziku boja to znači tamne, intenzivne nijanse plave boje koje prostoru daju dubinu i pritajenu tajnovitost.

Slika 3: Obojite stan, obojite život! Zeleni tonovi u interijeru evociraju prirodu i odmaraju oko, baš poput pravog zelenila u pejzažu. Dizajneri obožavaju zelenu jer ova sekundarna boja (kombinacija plave i žute) može varirati od izrazito hladnih do gotovo toplih nijansi, ovisno o tome prevladava li plava ili žuta komponenta. Svijetlo zeleni tonovi nose svježinu i optimizam, no ukoliko želite da vas shvate ozbiljno, birajte tamno zelenu. Neka vam inspiracija budu otmjena sveučilišta, predvorja skupih hotela i saloni Glembayevih. Zagasito zelena nijansa mahovine pobuđuje osjećaj udobnosti i smirenosti, pa je idealan izbor za „ozbiljan“ dnevni boravak ili knjižnicu.

Ljubičasta boja se svakih par sezona u interijere vraća na velika vrata. Ova pomalo paradoksalna kombinacija plave i crvene posebno je neodoljiva individualcima koji žele naglasiti svoju slojevitost začinjenu dozom ekstravagancije. „Ljubimica“ dizajnera interijera je zagasito ljubičasta nijansa jer asocira na bogatstvo i otmjenost kraljevskih dvorova, što se pokazalo kao dobar mamac za potencijalne kupce.

Duša zabave

Slika 4: Obojite stan, obojite život! Društvenjaci obožavaju crvenu, narančastu i žutu boju koje su dio toplog spektra. Nijanse ovih boja pršte energijom te su dobrodošle u prostorijama gdje namjeravate primati i zabavljati goste. Vaša prošla večera s prijateljima je bila prava katastrofa? Hitno obojite blagovaonicu u crveno: ona potiče apetit i olakšava komunikaciju, a ružičasta svjetlost kojom isijavaju crveni zidovi čini nas privlačnijima.

I dok ekstroverti uživaju u litrama jarkih nijansi, oni povučeniji među nama radije odabiru nježnije nijanse toplih boja poput boje breskve, vanilije ili pudera. Djeluju nenametljivo, ali ove nježne nijanse mogu spasiti “otpisane” prostore poput garsonjere u suterenu ili sjeverno orijentiranog, vječno sivog dnevnog boravka. Nema te mračne sobice koju malo prave boje i rasvjete ne mogu pretvoriti u toplo, udobno utočište.

Slika 5: Obojite stan, obojite život! Jarke nijanse crvene, žute ili narančaste boje odlične su za manje, “prijelazne” prostore kao što su hodnici, ulazni prostori ili garderobe: kratak prolazak kroz njih osigurat će vam dnevnu porciju pozitivne energije i optimizma!

Razvedriti vas mogu i manje doze živih nijansi na detaljima poput jastučića, tepiha, lampi, vaza ili omiljene šalice za kavu. Jarke boje lako izmaknu kontroli, ali nema mjesta panici. “Pregrijanu” prostoriju uvijek možete ohladiti dodavanjem detalja u bijeloj, sivoj ili plavoj nijansi.

Sofisticirana elegancija

Neutralni tonovi uključuju nijanse bijele, sive i smeđe boje koje su dostupne u stotinama varijacija. Jedni će reći da je neutralna paleta “ziheraški”, dosadan izbor, a drugi da je izraz sofisticiranog ukusa i elegancije. Istina je, naravno, uvijek negdje u sredini: neutralna paleta vaš stan pretvara u praznu pozornicu, lako prilagodljivu i punu potencijala. Nenametljivi tonovi zidova u prvi plan stavljaju boje, oblike i teksture detalja kao što su umjetnine, namještaj ili tekstil.

Slika 6: Obojite stan, obojite život! Slika 7: Obojite stan, obojite život!

Obožavate trendove i najradije biste preuređivali stan svake sezone? Neutralna paleta je isplativ koncept uređenja koji će pomiriti vaš hobi s vašim novčanikom. Nekoliko “sočno” žutih jastučića za podizanje atmosfere, azurno plava kolekcija stakla za razbijanje jednobojne dosade ili mini džungla u šarenim lončićima dovoljni su da od vašeg neutralno obojenog dnevnog boravka naprave senzaciju. Neutralna paleta dobar je izbor i za stambene interijere u kojima zajedno borave osobe različitih generacija ili ukusa. Ciklama ljubičasta je možda boja vašeg života, ali vašeg partnera spopadne tjeskoba od same pomisli na omraženu nijansu. Umjesto razvoda ili veze na daljinu, razmislite o neutralnoj paleti: zidovi u odmjerenim tonovima koji ne iritiraju nikoga, dopunjeni detaljima koji odražavaju kako vašu, tako i osobnost onih s kojima dijelite životni prostor. Dogovor kuću gradi!

Recepti za kraj

Slika 8: Obojite stan, obojite život! Želite na dijetu?
Obojite blagovaonicu u plavo!
Naš mozak plavu boju ne povezuje s hranom,
pošto je u prirodi malo jestivih tvari plavo.

Slika 9: Obojite stan, obojite život! Imate stvarno dosadnu sobu?
Ubacite nekoliko detalja u crnoj boji.
Crna “pojačava” sve druge boje u
prostoriji i stvara intenzivnu atmosferu.

Slika 10: Obojite stan, obojite život! Sve je previše bijelo?
Trebate “bombu”- jedan dobro odabran,
snažan element: golemi crveni naslonjač,
ultraljubičasti tepih ili klavir pretvoren u stol.

Slika 11: Obojite stan, obojite život! Kako to rade profesionalci?
Držite se formule 60-30-10:
60% dominantne boje, 30% sekundarne nijanse i 10% za akcente.

Nikolina Valentić Lisica

Komentar/pitanje na temu

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Boje
  2. Interijeri
  3. Završni radovi