RJEŠENJE ZA DETEKCIJU CURENJA NA RAVNIM KROVOVIMA

RJEŠENJE ZA DETEKCIJU CURENJA NA RAVNIM KROVOVIMA

Metoda EFVM

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Materijal prošlosti i budućnosti

Beton smatramo prirodnim materijalom. Ali, zapravo je umjetni kompozit, sastavljen od prirodnih komponenti: veziva, vode, zraka i mineralnih agregata – grubog i finog pijeska. Tu “mješavinu” su poznavali već prije više tisuća godina. Stari Rimljani su beton, koji je imao drugačiji sastav od onog koji znamo i kako ga razumijevamo danas, koristili za gradnju objekata koji još i danas prkose vremenu. Smatralo se da je beton “vječni materijal”.

Danas kažemo da je beton, uz pravilnu uporabu, održavanje i njegu “gotovo vječni” materijal. U modernoj proizvodnji betona, obično su mu dodani i kemijski dodaci, pigmenti boje, armaturni materijali…

Slika 1: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 2: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Sastavni dijelovi betona

Beton, koji izrađujemo kod nas, sastoji se od najmanje četiri komponente i to cementa, vode, mineralnog agregata i zraka. Svaka komponenta ima važnu ulogu u betonu. Važan je i omjer komponenti (v/c faktor, doza cementa na količinu agregata, sadržaj zračnih pora…).

Prilikom proizvodnje betonskih proizvoda, betonu dodajemo i kemijske dodatke koji mu poboljšavaju određene osobine i pigmente boja, koji mu daju željenu boju. Koristimo samo certificirane materijale.

Slika 3: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 4: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 5: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Opća uporaba betona

U zadnjih sto godina uporaba betona je dobila nove razmjere. Nakon otkrića i početka korištenja portland cementa, arhitekti su ga smatrali „materijalom budućnosti”. Kad su građevinari zbog ispunjavanja želja arhitekata počeli i armirati beton, granice uporabe su se pomaknule gotovo u beskraj. Uporaba kemijskih dodataka samo dodatno potvrđuje taj pomak.

Ne možemo zamisliti cestogradnju, hidrogradnju ili visokogradnju bez konstrukcija napravljenih od betona. Kad je obojan, beton je postao privlačan i korisnicima. Budući da je sastavljen od prirodnih materijala, i ekološki je neosporan. Bez betona danas ne bismo poznavali razvijenu proizvodnju betonske galanterije, gdje spadaju i opločnici, rubnici, travne ploče… koje proizvodimo u našem poduzeću.

Slika 6: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 7: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Opis naše proizvodnje

Beton i betonske proizvode u našem poduzeću izrađujemo na suvremenoj, kompjuterski vođenoj i laserski upravljanoj proizvodnoj liniji. Svaki beton prethodno isprojektiramo i testiramo u vlastitom laboratoriju. Tek kad dobijemo natprosječne rezultate testiranja, uključimo recepturu betona u proizvodni proces.

Beton pripremamo u posebnim miješalicama za beton koje doziraju komponente preko receptura u kompjuterima. Neposredno kontroliramo važne karakteristike ulaznih materijala. Tako pripremljen beton transportiramo u privremene deponije na proizvodnom stroju.

Slika 8: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 9: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Nakon kontroliranog doziranja betona u strojnu opremu za oblikovanje, te nakon vibriranja i stiskanja, betonski proizvodi se na proizvodnim paletama pomoću robota otpremaju u komore za sušenje. Tamo se proizvodi suše od 8 do 24 sata. Sušenje je kompjuterski kontrolirano. Nakon postizanja dovoljne tvrdoće betonskih proizvoda, pomoću robota ih premještamo na liniju za paketiranje, gdje ih na pojedinim dijelovima strojeva povežu posebnom trakom i oviju folijom.

Time su proizvodi spremni za transport u skladište, a nakon određenog vremena za prodaju. Svi proizvodi su paletirani na nepovratnim paletama i na odgovarajući način deklarirani. Deklaracije sadrže sve potrebne podatke, a tamo gdje je to potrebno imaju naveden EN standard i CE znak. Dodatno obrađeni proizvodi linije ANTIQUE, pakirani su u INDUSTRIJSKIM VREĆAMA.

Slika 10: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 11: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Naše prednosti

Prednosti koje moramo posebno istaknuti su tradicija proizvodnje betonskih proizvoda (preko 100 godina), uporaba najkvalitetnijih materijala i kvalitetna proizvodnja. Ne smijemo zaboraviti ni odličan odnos našeg prodajnog osoblja prema kupcima i inovativan pristup zaposlenika u razvijanju novih proizvoda i dizajna.

Slika 12: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 13: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Kvaliteta naših proizvoda

Trudimo se održati najvišu razinu kvalitete proizvodnje. Imamo sve predispozicije da to i postignemo. Naši zaposlenici se trude da ostanemo korak ispred konkurencije, a posebno u dijelu u kojem važnu
ulogu igra kvaliteta proizvoda. Mnoge karakteristike proizvoda koje konkurentski proizvođači nude naknadno i uz plaćanje, kod nas nađete „serijski”. Tako koristimo najčišći KVARC za beton u gornjem dijelu proizvoda (opločnici, rubnici, travne ploče).

On proizvodima osigurava iznimnu čvrstoću i otpornost, a posebno na mraz i smrzavanje u prisutnosti sredstava za otapanje (soli). Većina dvoslojnih proizvoda je već u proizvodnji dubinski zaštićena (hidrofobirana). Takvi proizvodi su otporniji na prodiranje vode i ostale nečistoće. Problemi s čišćenjem ostataka hrane kao što su senf, kečap, majoneza, mast,... kod ovih su proizvoda zaboravljeni. Isto tako, dobro se mogu čistiti ostaci crnog vina ili voćnih sokova.

Ovi proizvodi prikladni su i za popločavanje površina, gdje se često javlja agresija masne prljavštine, na primjer dvorišta ispred mehaničkih radionica,... Dubinski hidrofobirane proizvode je dakle lakše čistiti i održavati, a imaju i znatno duži vijek trajanja.

Slika 14: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 15: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Tehnologija hidrofobiranja u serijskoj proizvodnji je novost na našem tržištu. Otud i naša odluka da unatoč dodatnim troškovima proizvodnje vjernim kupcima hidrofobiranje ne zaračunavamo posebno!

Slika 16: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi Slika 17: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Kvalitetu proizvodnje neposredno kontroliramo u vlastitom laboratoriju, a povremeno naša ispitivanja kontroliraju i u nezavisnim institutima.

Slika 18: O betonu: sastav, uporaba, proizvodnja, standardi

Standardi

Prilikom proizvodnje uvažavamo sve odredbe EN standarda za pojedine proizvode. Isto tako su sve naše kontrole kvalitete izvedene u skladu s njihovim uputama i propisima. Proizvodi, koji su u skladu sa standardima, imaju i važeći CE znak i Izjavu o sukladnosti. U našoj proizvodnji i kontroli kvalitete uvažavamo sljedeće standarde:

SIST EN 206-1 za beton
SIST EN 771-3 za betonske blokove
SIST EN 1338 za betonske opločnike
SIST EN 1339 za betonske plošče
SIST EN 1340 za betonske rubnice

OBLAK GROUP d.o.o.

Tel: +386 (0)1 750 97 60

Fax: +386 (0)1 754 14 84

oblak.si/hr/

Prodajna mjesta

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Slovenije.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Betoni