UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KANALICE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Lamelirani drveni mostovi manjih raspona

Lamelirano drvo ima široku primjenu, među ostalim i u mostogradnji – za pješačke ili cestovne mostove raspona do 20 m i više, ovisno o statičkom sustavu. Podsjetit ćemo na neke od prednosti građenja lameliranim drvom, koje se sve više pokazuju i u našem okruženju. Lamelirano je drvo suvremeni proizvod od drva četinjača ili listača. Rabi se već osamdesetak godina, a njegovu je izvedbu osobito potaknuo razvoj kemijske industrije ljepila.

Proces proizvodnje u današnjim tvornicama kontroliran je i vođen suvremenim saznanjima o lijepljenom drvu. Osim za građenje krovnih konstrukcija, gdje zbog svoje lakoće i čvrstoće lamelirano drvo nalazi najčešću primjenu, u svijetu se ono vrlo često upotrebljava u mostogradnji. Zašto baš drveni mostovi? Drvo je obnovljiv materijal, trajan i lagan.

Mostovi izgrađeni od njega mogu se brzo zamijeniti, i tu je njihova velika prednost. Usporedivo je to s odjećom koju nosimo dok je ne iznosimo ili nam ne dosadi, a potom zamjenjujemo novom. Koristimo se prilikom da na osnovi iskustva u projektiranju drvenih mostova ovdje prikažemo dva mosta čija izgradnja tek slijedi. Jedan, raspona 11 m, bit će izveden u Samoboru preko potoka Gradne, a drugi, pješačko cestovni (za laka vozila, traktori, kombajni) raspona 29,20 m, u Stažnjevcu kraj Ivanca.

Predviđena je trajnost kolovoza mosta također oko 30 godina, a lukovi i sekundarna konstrukcija trebali bi izdržati i preko 50 godina. Glede izvedbe i montaže treba primijetiti da je cijela konstrukcija mosta teška oko 26 t, pa je most moguće montirati na obali i jačom dizalicom odjednom postaviti na upornjake. U svakom slučaju možemo zaključiti da su drveni lagani mostovi u prednosti kad je riječ o manjim rasponima i treba ih primjenjivati što više. Nije nebitno da su takve konstrukcije i vizualno vrlo prihvatljive.

Slika 1: Lamelirani drveni mostovi manjih raspona

Most u Samoboru preko potoka Gradne

Pri projektiranju se, u cilju produljenja vijeka mosta, posebno vodilo računa o zaštiti. Za hodnu plohu, koja će biti široka 2 m, upotrijebit će se vodootporne OSB ploče. One će biti postavljene na sustav sekundarnih lameliranih nosača, koji se oslanjaju na glavne nosače. Na OSB-ploče postavit će se završne vodootporne furnirske ploče T-FX tvornice Javor, koje se inače zbog protukliznog hrapavog sloja upotrebljavaju kao podne ploče u tvorničkim prostorima. Te ploče mogu trajati preko 30 godina, pa je projektirani vijek mosta jednak tom vremenu ili veći. Vrlo je pozorno projektirana i ograda budućeg mosta, između čijih će dvodijelnih drvenih stupića biti smještene svjetleće diode (LED). Ostali dio ograde bit će od stakla, koje ima dovoljnu nosivost, a prozirnošću osigurava pogled na vodu i uklapanje mosta u okoliš.

Slika 2: Lamelirani drveni mostovi manjih raspona Slika 3: Lamelirani drveni mostovi manjih raspona

Most u Stažnjevcu kraj Ivanca

Most kraj Ivanca bit će veći (dužina 29,20 m, širina hodne i kolovozne plohe 3,66 m) i služit će za pješački i laki cestovni promet. Lučnog je trozglobnog sustava. Preko sustava sekundarnih nosača koji s lukova vise na čeličnim nosačima bit će položena hodna ploha od hrastovih greda presjeka 16/16 cm. Dio je konstrukcijske zaštite i kvalitetno rješavanje detalja koji će utjecati na vijek mosta. Tako će između greda biti ostavljen 1 cm razmaka kako bi se drvo moglo zračno sušiti, što će povećati njegovu trajnost. Elementi kolovozne plohe bit će impregnirani i premazani lazurama s UV-zaštitom za drvene konstrukcije na otvorenom, a gornja strana lukova bit će zaštićena limenim opšavom.

Slika 4: Lamelirani drveni mostovi manjih raspona

Slika 5: Lamelirani drveni mostovi manjih raspona

Slika 6: Lamelirani drveni mostovi manjih raspona

Izvor: Časopis Drvo
Autor: Miljenko Haiman

TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO

Tel: 01/ 38 73 402

Fax: 01/ 38 73 934

www.drvo.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Projektiranje - projekti
  2. Drvo
  3. Mostovi