UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

AKCIJA NA KOMPLETAN LAGER KERAMIKE 40%

Akcija traje do isteka zaliha!

Lamelirane drvene pergole

Slika 1: Lamelirane drvene pergole

Drvene pergole poznate su konstrukcije za djelomično natkrivanje prostora i mogu poslužiti kao potkonstrukcija na koju se razvija raslinje i sl. Osnovna je namjena izvesti djelomično zasjenjivanje prostora ispod pergole. Vrlo često pergole se izvode od drva.

Pergole od lameliranog drva

U novije vrijeme sve se češće za izradu pergola rabi lijepljeno lamelirano drvo. O prednostima lijepljenog lameliranog drva u više smo navrata pisali, a ovdje bismo naglasili da se osim od drva četinjača pergole mogu izvoditi i od drugih vrsta drva, posebno od ariša ili egzotičnih vrsta drva kao što je iroko. Drvo koje je pravilno zaštićeno i u početku svake druge godine premazivano lazurnim premazima s UV-zaštitom može imati vijek od 30 i više godina.

Slika 2: Lamelirane drvene pergole

Konstrukcija pergole

Prednost lameliranih drvenih pergola jest u njihovu estetski prihvatljivu izgledu. Kako je u našim uvjetima moguće proizvesti lamelirano drvo duljine i do 40 m, pergole se (teoretski) mogu izrađivati od elemenata koji su u jednom dijelu. No uglavnom su te duljine do 12 m, s dimenzijama poprečnog presjeka prema statičkom proračunu. Konstrukciju pergole može činiti sustav drvenih stupova na koje se oslanjaju drvene grede i laganih gredica preko njih koje tvore gornji, zadnji sloj elemenata pergole. Stupovi mogu biti i kameni ili od armiranog betona. Beton daje čvrstu i masivnu poduporu relativno laganim pergolama, no zbog svog izgleda obično mora biti završno obrađen žbukom ili obložen kamenom. Uklapanje u prostor takvih masivnih elemenata prilično je zahtjevno.

Slika 3: Lamelirane drvene pergole

Spojevi pergola obično se izvode tipskim elementima od tankog čeličnog lima, koji se danas već bez ikakvih problema mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Takvi se elementi spajaju s drvom pomoću čavala, u novije vrijeme tzv. zupčastim ili spiralnim čavlima. Prednost je tih čavala u većoj otpornosti na čupanje, što osigurava i bolju nosivost spajala.

Uvjeti koje je potrebno ispuniti

U konstruiranju pergole potrebno je ispuniti uvjet uporabivosti, tj. osigurati da ne dođe do prevelikog progibanja konstrukcije pergole. Uvjet nosivosti gotovo da se može zanemariti, jer je konstrukcija takva da osim vjetra ne prima nikakva druga opterećenja. Vrlo je bitno ispuniti uvjet stabilnosti konstrukcije, na što (neprofesionalni) izvođači često ne misle ili nemaju o tom dovoljno znanja, pa im se takve konstrukcije naginju. Sustavom ukruta ili križnih dijagonala izvedenih pomoću čeličnih užeta konstrukcije koje su na drvenim stupovima mogu biti kvalitetno stabilizirane.

Slika 4: Lamelirane drvene pergole

Autor: Doc. dr. sc. Miljenko Haiman, dipl.ing.građ.
Izvor: Časopis Drvo

TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO

Tel: 01/ 38 73 402

Fax: 01/ 38 73 934

www.drvo.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Drvo