GRATIS VELUX VANJSKA TENDA!

GRATIS VELUX VANJSKA TENDA!

Akcija do 15.12.2019.

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KANALICE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Slika 1: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Konstrukcija

Slika 2: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju Planirana je valovita, sinusoidna konstrukcija s glavnim nosačima od lijepljenoga lameliranog drva izvedenima na razmaku od 7,01 m. Konstrukcija je jednoosno simetrična. Izvedena su dva dulja valovita nosača (duljine oko 52 m) koji natkrivaju i ulazni otvoreni prostor ispred hotela, a bočno od toga postoje dva kraća nosača duljine oko 33 m. Rasponi konstrukcije manji su jer se nosači oslanjaju na raščlanjene stupove (vidljivo iz numeričke proračunske sheme).

Glavni nosači imaju poprečni presjek 20/80 cm, a izvedeni su od dvaju ili triju dijelova zbog lakšeg transporta i rukovanja pri montaži. Nastavci glavnih nosača izvedeni su čeličnim upetim spojem pomoću čeličnog T-profila kroz sredinu drvenog presjeka s gornje i donje strane te čeličnim trnovima (vidljivo na fotografiji detalja).

Slika 3: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Sekundarna konstrukcija sastoji se od lameliranih ravnih drvenih elemenata poprečnog presjeka 10/30 cm, izvedenih na međusobnim osnim razmacima od 80 cm zbog postavljanja OSB-ploča s gornje strane. OSB-ploče nose toplinsku i zvučnu izolaciju i slojeve pokrova. Sekundarni se elementi u poprečnom presjeku nalaze u polovini visine glavnih nosača, pa su s gornje strane vidljiva rebra koja tvore dijelovi glavnih nosača. Ti dijelovi obloženi su pokrovnim slojevima i nisu direktno izloženi atmosferskim utjecajima.

Slika 4: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Priključivanje sekundarnih lameliranih nosača na glavne ostvareno je spojnim limenim elementima Bierbach i čavlima (vidi detalj). Rubni dijelovi imaju strehu od sekundarnih nosača koja se na glavne nosače konzolno pričvršćuje upetim spojevima. Ujedno po rubu bočnih dijelova krovišta postoje sekundarni nosači presjeka 10/30 cm na koje se svaki sekundarni element pričvršćuje pomoću tipskih limenih spojnica i čavala.

Povezivanje spojnicama Besista

Slika 5: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Čelični stupovi sastoje se od cijevnih štapova koji se na spojne čelične elemente drvene konstrukcije ili na AB-potkonstrukciju spajaju preko koničnog završetka na svakom štapu pomoću tipskih Besista spojnica. Zbog točnosti izvedbe konstrukcije svaki je štap imao mogućnost skraćenja ili produljenja na tipskom spoju do 3 cm, ukupno 6 cm.

Slika 6: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Budući da je konstrukcija izvedena u neposrednoj blizini mora, za sve je elemente bilo potrebno rabiti nehrđajući čelik. Tijekom izvedbe bilo je nužno voditi brigu o točnosti izvedbe AB-potkonstrukcije te o točnosti izvedbe zakrivljenja drvenih elemenata. Pokazalo se da je nakon korigiranja ležajeva na podložnim ABstupovima konstrukcija idealno pristajala jer su drevni elementi izvedeni točno prema CAD-nacrtima.

Slika 7: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Zaštita elemenata

Zaštita drvenih elemenata provedena je uobičajenom impregnacijom protiv insekata i gljivica te dvama slojevima lazurnog premaza s UV-zaštitom. Posebna zaštita čeličnih elemenata nije bila potrebna, samo su štapovi koji se nalaze unutar predvorja zaštićeni protupožarno u skladu s propisima. Glavni je arhitekt konstrukcije Oto Barić, dipl. arh. iz Arhitektura Tholos projektiranje d.o.o., a izvedbu konstrukcije provela je tvrtka Haiman-Baljkas d.o.o. sa svojim kooperantima. Detalje izvedbe te interesantne i posebne lamelirane drvene konstrukcije možete vidjeti na fotografijama u prilogu.

Slika 8: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

Autori: Doc. dr. sc. Miljenko Haiman, dipl.ing.građ. i Prof. Boris Baljkas, dipl. ing
Izvor: Časopis Drvo
Slika 9: Lamelirana drvena krovna konstrukcija iznad ulaznog dijela hotela Monte Mulini u Rovinju

TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO

Tel: 01/ 38 73 402

Fax: 01/ 38 73 934

http://www.drvo.hr

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Drvo