KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

KUPAONSKA LINIJA GEBERIT SELNOVA

Klasična bezvremenost.

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Kiša je blagoslov

Slika 1: Kiša je blagoslov Početkom 90-tih u Njemačkoj je bilo ugrađeno gotovo 750.000 sustava za prikupljanje i iskorištavanje kišnice. Ovakva investicija se itekako isplatila: potrošnja pitke vode pala je za 70.000 L po godini.

Tuširanje, kupanje, pranje ili zalijevanje vrta: u modernom se kućanstvu po glavi stanovnika troši oko 128 L vode dnevno. Štednja obično svima padne na pamet tek u trenutku kada dođe račun za vodu na naplatu. Četveročlana obitelj godišnje potroši oko 2.000 kn na račune za vodu. Od 1992. do 2002. cijena je porasla za oko 30%. Tome treba pridodati i cijenu za sanaciju otpadnih voda.

Što se cijene tiče, narednih godina treba računati sa dodatnim povećanjima. Sustavi za prikupljanje i korištenje kišnice unaprijed su izrađeni i spremni za dostavu. Kompaktni dijelovi u sebi sadrže sve što je potrebno i na tržište dolaze kao unaprijed montirane jedinice koje se dalje dostavljaju na mjesto gdje trebaju biti ugrađene. Odgovornost za funkcioniranje nije više na leđima arhitekata i obrtnika, a smetnje u funkcijama se rijetko pojavljuju – kada se pojave, sanira ih sam proizvođač i to bez većih problema. U Njemačkoj, primjerice, možete takav sustav kupiti ili unajmiti.

Prilikom razmatranja nabavke takvog sustava u obzir se mora uzeti činjenica da nabavna cijena bude što manja, a ušteda pitke vode što veća. Kišnica se može koristiti za zalijevanje vrta, ispiranje WC-a i perilicu za pranje rublja i posuđa. Prilikom snažnih pljuskova čak i najveći spremnici budu prepunjeni. Iskustvo je pokazalo da četveročlano kućanstvo svoje potrebe zadovoljava sa 6 metara iskoristivog volumena, a kada su unutarnji tankovi u pitanju, dovoljno je 3.5 kvadratnih metara. Idealno, čak i za naknadnu ugradnju, su modulski sustavi kao već unaprijed pripremljene ugradbene jedinice sa tehničkim sustavima spremnika i pumpe. Obje grupe u sebi sadrže već unaprijed montirane sve dijelove. Jedino što treba jest postaviti odvode. Odgovornost za funkcioniranje snosi proizvođač.

Takve jedinice obično se sastoje od pumpe sa potisnim prekidačem, automatskim nadolijevanjem za pitku vodu, držača spremnika i fleksibilnog priključka na kućni sustav. Spremnik sadrži filtar, dotok i priključni vod u slučaju prekomjernog punjenja.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.

Tel: 01/ 33 57 221

Fax: 01/ 33 57 220

www.idejezamene.com

www.hausbau.hr

Pretplata i stari brojevi

LOKACIJE

Pogledajte lokacije na karti

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Kišnica
  2. Obrada vode
  3. Odvodnja oborinskih voda