Svježe začinsko bilje svakako je bolji izbor od sušenih začina. Sa samo malo truda možete svaki dan imati svoje vlastito začinsko bilje koje će davati odličan ukus vašim jelima. Prozorska daska je obično najbolje mjesto za takav uzgoj, a ako ste početnik odaberite prvo ono bilje koje najlakše uspijeva u ovoj varijanti.

Već gotove sadnice možete pronaći u skoro svim većim trgovinama, zatim je samo potrebno nastaviti se brinuti o biljci. Tako možete naći, mažuran, metvicu, mentu, ružmarin, kadulju, vlasac, majčinu dušicu. Začinskom bilju potrebno je oko 5 do 6 sati sunca na dan pa vodite računa o tome gdje ćete ih smjestiti. Potrebno ih je redovito gnojiti, a tu ćete koristiti organsko umjetno gnojivo, redovito obrezivanje potaknut će novi rast, a ako primijetiti da neka biljka ne napreduje presadite ju u veću posudu. Bitno je znati da se začinsko bilje zalijeva tek onda kada se supstrat u loncu skroz posušio. Najidelanije mjesto je južna strana prozora, a poslužit će jugozapadna i jugoistočna strana. Također bi bilo dobro kupovnu zemlju pomiješati sa pijeskom u omjeru 3:1 jer začinsko bilje voli siromašnije tlo. Najbolja temperatura bila bi od 18 do 20 celzijevih stupnjeva. Za prozorsku dasku tu u najidelanije kadulja, majčina dušica, bosiljak, estragon, origano, korijandar, luk, kopar, a biljke koje trebaju manje sunca a više sjene su peršin, kiselica, krasuljica i bosiljak.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi