Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis), može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka iznimnih ljekovitih sposobnosti.

Upotrebljava se u kulinarstvu, te se kao začin dodaje piletini, te pri marinadi mesa.

Izgled biljke i uzgoj

Grm srebrnozelenih listova i mirisnih ljubičastih cvjetova, postiže visinu od 30 do 60 cm. Korijen je jak, a stabljika s godinama počne drveniti. Svi dijelovi biljke imaju intenzivan aromatičan miris.

Kadulja se može uzgajati iz sjemena ili reznica. Sjeme se sije u proljeće u kontejnere u zatvorenom prostoru gdje su temperature između 15 i 21°C.

Presađivanje na otvoreno može biti tek nakon prolaska opasnosti od mraza. Sadi se na širinu od 45 cm.

Održavanje

Preferira sunčano mjesto u vrtu. Orezivati svako proljeće i nakon cvatnje kako bi se biljka pomladila i ljepše formirao oblik samog grma. Berba listova je po potrebi tijekom cijele godine.

Preko zime, kadulju je potrebno prekriti kako bi ju se zaštitilo od niskih temperatura.

Ljekovita svojstva

Kadulja se koristi kod promuklosti, prehlade i katara. Ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Također se koristi kod upale sluznice grkljana te desni.

Čaj od kadulje smanjuje osjećaj napetosti, smanjuje razinu šećera u krvi i stimulira imunološki sustav.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Autor: M.R.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi