UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

UNIKATNE KUPAONICE S KARAKTEROM

Geberit kupaonske linije

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

ISKORISTITE TRENUTNE POGODNOSTI NA LOŽIŠTA PALAZZETTI

Akcija traje do isteka zaliha!

Jesmo li baš svi građevinari? Voda na balkonu i snijeg na krovu!

Voda na balkonima i lođama:

Ostvarili ste životni san; podigli ste svoju kućicu pod krov. Neopisiva sreća. Žurno ćete ugraditi stolariju da se objekt zatvori, pa se onda može iskoristiti proljetno vrijeme te nabaciti i fasadu. Okrenut ćete ražanj i pozvati rodbinu da podijelite s njima radost. Potrošit ćete i neki snimak fotoaparatom, a netko će i kamerom sve ovjekovječiti. Kasnije je sve lakše, radi se unutra. Može i po kiši i po mraku.

A balkon i lođe?

Slika 1: Jesmo li baš svi građevinari? Voda na balkonu i snijeg na krovu! Što je s njima? Kišne će se kapi još dugo razbijati o njihove isturene površine, zapljuskivati zidove, slijevati se bez okapnica. Još da vam onaj pripiti betonirac nije okrenuo nagib prema unutra. A ovako, dobili ste vodu u dnevnoj sobi, u zidu uz balkonska vrata, cijedi se ispod stropa balkona i lođe. Bar da ste imali dovršenu ideju o balkonskoj ogradi, ona bi već bila tu i sada biste na brzinu dozvali keramičara, jer ako dođe zima sve će smrznuti. A jednom smrznuto sigurno otpada. No, stanite malo!!

Ako vam je voda težila ući u kuću po nagibu balkona i lođe, hoće li tako debeli sloj ljepila ispod pločica, koji bi osigurao pravilan nagib poda prema vani, biti pravo rješenje? Hoće li masa za fuge osigurati dugogodišnju vodonepropusnost da i u zimskim uvjetima tijesno brtvi prodor vode do iste one stare betonske ploče balkona? A ono što propusti, onda opet prema zidu?

Savjetujemo vam da svakako uradite hidroizolaciju kritičnih mjesta spoja poda i zidova lođe i balkona (holker), oko stupova ili sidara ograde, ocjednih mjesta za iskapavanje vode, a možda i cijelog balkona ili lođe. Koristite specijalne mase za hidroizolacijske premaze, mase za izravnavanje, ljepila za radove na vanjskim podovima, mase za elastično popunjavanje fuga, a posebno na spoju s vertikalnim opločjem i ogradom. Tada će vaše pouzdanje u nabavljene keramičke pločice sto minimalno upijaju vodu, biti potpunije, a na unutarnjoj strani zida u dnevnoj sobi neće biti isoljenja maleraja ili još i gore: ovlaženog parketa uza zid kroz koji prodire vlaga.

Kako riješiti probleme koji nastaju od snijega na krovu!

Slika 2: Jesmo li baš svi građevinari? Voda na balkonu i snijeg na krovu! Zima je bila prava, nezaboravna. Sve dok opet ne dođe takva ista kad ćemo se s naporom prisjećati je li tako bilo još unatrag 30-50 godina. A neki će to sve pripisivati globalnom zatopljenju i nadolasku ledenog doba!

Kako god, doći će slijedeća, već krajem godine. Hoćete li je spremno dočekati? Sad je vrijeme da o tome razmislite. Ne govorim o lopati za čišćenje snijega i vreći soli negdje u garaži, iako i o tome treba razmisliti. Je li vam soljenje pločnika u dvorištu i ispred kućnog praga ostavilo trag? Utvrdili ste da vam je sol izgrizla beton pa to više nećete raditi.

Ali što Vam se događalo s krovom? Jeste li imali problema s orošavanjem ispod krovnoga pokrivača? Jesu li Vam okapnice krova bile pune ledenih siga visećih ispod žlijeba? Je li Vam žlijeb bio, poput ledomata, proizvođač leda svake noći? Kako ćete dočekati slijedeću zimu?

Savjetujemo Vam da otklonite uzrok ovim pojavama.

Spriječite da vam skupo plaćena toplina za zagrijavanje životnog prostira nekontrolirano dolazi u dodir s krovnim pokrovom. Radije ju zadržite u svojoj blizini, u dnevnoj sobi. Na vrijeme ugradite branu i dobru toplinsku izolaciju u pod tavana ili ispod krovišta. Tako će se snijeg na krovu slabije otapati, a prva studen pri zalazu sunca neće imati što slediti na ledenom limu žljebova, što još češće čini na samom spoju žlijeba i odvodne cijevi, gdje svaka kap teži pronaći izlaz.

Željko Rukavina

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Adaptacije - sanacije
  2. Gradnja
  3. Završni radovi