AKCIJE, POPUSTI I POVOLJNE KUPNJE!

Potražite aktualne akcijske ponude i prođite jeftinije

AKCIJSKE CIJENE KAMINA U F.I.C.-u

Novo radno vrijeme od 8.00 do 20.00 sati

Članci +

Izvedba glazure (estriha)

Što je glazura i kako se izvodi?

Glazura je plivajući (plutajući) pod na bazi cementa. Osnovni sastojci su dakle cement, agregat i voda. Voda se dodaje u vrlo malim količinama tako da se dobije gotovo suha mješavina. Za agregat se koristi isključivo pijesak granulacije 0-4 mm uz eventualni dodatak finog pijeska (tzv. «nulera»). Njegov dodatak omogućuje fino zaglađivanje površine. Izvođaču je na taj način nešto jednostavniji posao jer se lakše postiže ujednačeniji izgled i finija završna struktura. (Slika 1.)


Slika 1.

Ako gledamo iz perspektive struke, glazura se obavezno mora armirati. Armirati se može s posebnim armaturnim vlaknima ili klasičnim armaturnim mrežama. Vlakna koja su na bazi polipropilena povećavaju otpor tvorbi svih vrsta pukotina. Prednost u odnosu na klasičnu armaturu je ta što dobivamo ravnomjernu armiranost po čitavom presjeku te isto tako laganiji transport i ugradnju. Čvrstoća glazure armirane vlaknima je i do 25% veća od nearmirane. Važno je napomenuti da ako se glazura radi samo uz dodatak vlakana bilo bi poželjno svejedno postaviti komade tj. isječke mreža u području otvora vrata radi ojačanja (Slika 2.)


Slika 2.

Po želji investitora moguće je uz vlakna postaviti i armaturne mreže npr. Q69, Q92 ili Q131 ali nije nužno. Cementni estrih izvodi se preko prethodno postavljenog termo i hidroizolacijskog sloja. Izolacija se izvodi od tvrdog ili polutvrdog stiropora mase 15-20 kg/m³ u 2 sloja. Preporuča se uvijek staviti izolaciju u dva tanka sloja radije nego jedan deblji. Tako dobivamo bolja toplinska i zvučna svojstava poda.(Slika 3.)


Slika 3.

Po obodu zidova potrebno je stavljati trake od stiropora debljine 10 mm i visine 100 mm s time da se pretpostavlja da glazura u ukupnom presjeku neće biti viša od upravo tih 100 mm. Trake omogućuju smanjeni prijenos zvuka sa poda na zidove a time i na ostatak konstrukcije. (Slika 4.)


Slika 4.

Takav pod kao što mu govori i sam naziv je plivajući u odnosu na ostale konstruktivne dijelove. U slučaju da su strujne ili instalacije grijanja položene po podu potrebno je izrezati prvi sloj stiropora prema trasi odnosno liniji vodova a drugi sloj postaviti preko toga pazeći pritom na preklope. (Slika 5.)


Slika 5.

Kao zaštita se preko svega postavlja građevinski najlon odnosno PVC folija. Nakon tako pripremljenih podsloja krećemo u postavljanje estriha. U optimalnim uvjetima mikroklime prostora prohodnost poda moguća je nakon 24 sata. Nakon što je pod postao prohodan može se odrezati višak traka po obodu koje vire iznad kote gotove glazure. (Slika 6.)


Slika 6.

Zašto stavljamo glazuru – koja je funkcija glazure?

Glazuru stavljamo radi izravnavanja i niveliranja betonske podloge u svrhu dobivanja kvalitetnog i ravnog podsloja za završni pod.

Problemi koji se pojavljuju

Problem koji se često pojavljuje je pojava pukotina na površini. Do njihove pojave dolazi zbog nekoliko uzroka:

 • premali dodatak vode mješavini
 • nepravilna izvedba i sastav mješavine
 • vanjski utjecaji prostora (temperatura, prebrzo isušivanje i dr.)
 • opterećenja

Kvaliteta izvedbe

Kvaliteta izvedbe ovisi o stručnosti izvođača i želji investitora a u tekstu gore dane su preporuke za pravilnu izvedbu.

Dodatni savjeti

Minimalni debljina presjeka samog estriha je 4 cm za prostorije dok se za stubišta može staviti i manje. Glazura ne stubištu nije nužna ali se preporuča prema potrebi izravnavanja podloge ili npr. usklađivanja visina. Osnovna razlika između strojne i ručne ugradnje je u brzini izvedbe. Što se kvalitete tiče može se reći da je podjednaka. (Slika 7.)


Slika 7.

Utrošak materijala

 • Voda se dodaje iskustveno tj. vizualnom ocjenom.
 • Potrošnja cementa se kreće između 300 i 400 kg/m³.
 • Količina agregata ovisi o investitorovoj želji za debljinom estriha (npr.za 100 m² poda debljine 4 cm potrebno je otprilike 4 m³ pijeska)
 • Vlakna se miješaju zajedno sa ostalim sastojcima u miješalici ili stroju sa utroškom 0,75 kg/m³
 • PVC folija – prema kvadraturi uzimajući u obzir i preklope
 • Stiropor – tvrdi ili polutvrdi 15-20 kg/m³ – prema kvadraturi poda
 • Trake od stiropora – prema metraži obodnih zidova
 • Armatura – prema kvadraturi

Napomena: U tekstu su dani općeniti podaci za izvedbu glazure prema preporukama građevinske struke. Moguće su manje razlike u izvođenju koje ovise o izboru i željama investitora ili samog izvođača. Tekst je napisan isključivo u edukativne svrhe i ne služi kao pravilnik ili službeni dokument. Zbog navedenog ovaj tekst koristit će se kako bi se približili neki osnovni tehnički podaci i informacije iz različitih područja građevinarstva širem krugu ljudi.

Igor Mudrić, dipl. ing. građ.