KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

KAKO DO DOMUSPLUS MONTAŽNE KUĆE

Upute korak po korak!

KALKULATOR MATERIJALA ZA GRADNJU KUĆE

KONFIGURATOR ZA TUŠ KADE

TREBAM MAJSTORA/PONUDU ZA…

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

ISKORISTITE OUTLET CIJENE! SNIŽENJE KERAMIKE DO 70%!

F.I.C. Outlet

Hotel u Alpama, Courmayeur

Slika 1: Hotel u Alpama, Courmayeur

Najnoviji hotel u Courmayeuru, malom selu u podnožju Mont Blanca, neprimjetno se uklopio u nadahnjujuće prirodno okruženje.

Kako bi pronašao inspiraciju, arhitekt Domenico Mazza samo je trebao pogledati oko sebe – i pronašao je ideje u snijegom prekrivenim krovovima.

„Bijela planina“

Slika 2: Hotel u Alpama, Courmayeur

“Bijel je. Moćan. Stoji u podnožju Mont Blanca i čeka sve koji su se došli diviti planini ili je osvojiti – Courmayeur ima novi hotel, koji ne ostavlja trag samo u smislu estetike.“

Donosimo intervju s arhitekom Domenicom Mazza!

Kakvu je ulogu imao Mont Blanc u vašem konceptu za potpuno novi TH Hotel?
Hotel se nalazi u samom podnožju Mont Blanca. Bilo je ključno imati na umu ovu impozantnu prirodnu pozadinu. Međutim, konstrukcija nije inspirirana samo snijegom koji se skuplja na vrhovima domova zimi, nego i bojama, oblicima i svjetlinom masiva koji veličanstveno stoji.

Je li bio izazov ili čast dizajnirati objekt ove veličine u vašem rodnom mjestu?
Oboje! Izazov je bio u tome što se radilo o velikom projektu i trebao sam kreirati nešto u tom kontekstu. Bila mi je čast što sam uspio stvoriti suvremeni dio planinske arhitekture u ovom predivnom području i s obzirom na to da sam odrastao u ovom selu to je također dodatan razlog za veliki ponos.

Koji je koncept?
Bio sam zadužen za stvaranje ogromnog objekta u ovom okruženju. Odmah sam isključio koncept temeljen na tradicionalnoj arhitekturi. Htio sam napraviti što mekanije strukturne linije i odmah sam osmislio obrise snijega koji se skuplja na krovovima i zakrivljeni put koji se stvara dok se snijeg topi i klizi prema dolje. Iz tog razloga, predložio sam više tijela umjesto jedne strukture.

Linije su tako podatne i kada god je to bilo izvedivo, uzeo sam u obzir krajolik i odao mu počast. To je bilo omogućeno integriranjem tradicionalnih materijala kao što su drvo i kamen u obliku ciklopa. Također je bilo važno uključiti elemente okolnog lišća i drveća kako bi bijela boja bila unutar što više zelenila.

Slika 3: Hotel u Alpama, Courmayeur

Slika 4: Hotel u Alpama, Courmayeur

Zašto ste odabrali kombinaciju materijala umjesto da koristite isključivo tradicionalne materijale?
Veličina objekta nije prikladna za tradicionalnu arhitekturu. U planinama stare zgrade nemaju sedam ili osam katova. Zato smo odabrali suvremeni materijal poput aluminija kako bismo „zaštitili“ drvo.

Kamen je korišten s dva različita aspekta: kao oklop za objekt, povremeno kao temelj za zgradu i kao kiklopska stijena; što je zgradi osiguralo prirodni kontekst. Ovaj izbor olakšao je stvaranje moderne mješavine koja nije izgledala previše hladno i koja je stavila fokus čvrsto na arhitektonsku kvalitetu.

Zašto koristite aluminij?
Zato što je aluminij vrlo konkurentan u smislu parametara kvalitete i cijene, vrlo je podatan i prije svega otporan na temperature.

Jeste li hotel gradili za zajednicu ili za buduće goste?
Hotel je očito izgrađen za goste, ali morate imati na umu da će biti dijelom panorame sela. Njegov izgled utječe na cjelokupnu atmosferu, pa možda čak i na duh sela.

Slika 5: Hotel u Alpama, Courmayeur

Koji su bili najveći izazovi s ovim objektom?
Najveći izazov je bio ograničiti utjecaj objekta tolike veličine i predstaviti modernu strukturu koja će većini biti novost.

Kako to da si postao arhitekt? Je li to uvijek bio tvoj san? Ako da, zašto?
Rođen sam i odrastao u planinama te me stoga uvijek privlačila arhitektura planina. Najprije u srednjoj školi, a zatim kao kvalificirani geodet imao sam sreće raditi sa stručnjacima koji su izvodili svoje projekte sa strašću – ali osjećao sam se ograničeno. Nakon nekoliko godina, odlučio sam slijediti svoje srce, zaroniti dublje u struku i dodatno se educirati. Dobio sam sveučilišnu diplomu – ne bez žrtvovanja – budući da sam istodobno radio i školovao se. Nastavio sam tim putem sve dok nisam postao arhitekt.

Slika 6: Hotel u Alpama, Courmayeur

Kakva je vaša povezanost s planinama?
Pema planinama osjećam ogromno poštovanje. Planina je moj dom. Odrastao sam u podnožju Mont Blanca koji mi je svaki dan bio pred očima i zbog toga osjećam snažnu povezanost s planinom.

Imate li neku konstrukciju iz snova koju želite napraviti?
Ne postoji neka specifična konstrukcija koja mi pada na pamet: Volim raditi na svoj skromni način, izbjegavajući pretjeranu trivijalnost, te uključivati moderan senzibilitet i svoj osobni stil. Međutim, povremeno sanjam o kreiranju nebodera. To bi bio čudesan i složen izazov koji bi mi omogućio da se potpuno odvojim od “tradicionalne” planinske arhitekture i razvijem novi pogled na arhitekturu.

Kako shvaćate ulogu arhitekta?
Ako arhitekt kreira konstrukciju, okruženje, oblike, krajolike, staze i gradove te utječe na načine društvenog ponašanja i navike ljudi, tada arhitekti igraju veću ulogu nego što bismo zaključili na prvu.

Poznati arhitekt Frank Lloyd Wrigt rekao je da je svaki veliki arhitekt nužno veliki pjesnik i mora biti dobar izvorni tumač svog vremena i svog doba. Dakle, arhitekti moraju biti svjesni činjenice da će njihov rad u osnovi i kontinuirano utjecati na ponašanje, iskustvo i viziju svakoga tko izravno ili neizravno ima dodir s njihovom kreacijom.

Nicola Dettorino – TH Courmayeur

Slika 7: Hotel u Alpama, Courmayeur
Nicola Dettorino

TH je lanac hotela uronjen u tradiciju, s ukupno 28 odmarališta diljem Italije. Nicola Dettorino zna sve o hotelijerskom poslu. I zna za što se TH Resort zalaže. Iz tog je razloga poslan u novi hotel u podnožju Mont Blanca s ciljem da pomogne dobiti povjerenje – kako turista tako i lokalnog stanovništva u Aosta Valley zajednici.

“Ja sam zapravo iz Cagliafornije”, kaže Nicola Dettorino. U svom domu, u prekrasnom mediteranskom otoku Sardiniji već je uspješno upravljao hotelom za TH grupu.

U Courmayeuru njegov posao je da se prilagodi i unese svoju stručnost u novi smještaj. “Ljudi koji potječu s otoka su vrlo slični onima iz planina. Prije svega, oni su pomalo povučeni, ali jednom kad se upoznate postaju vrlo otvoreni, pristupačni, prijateljski nastrojeni.”, kaže Dettorini.

Povezanost s lokalnim stanovništvom je ključni faktor za uspjeh hotela. TH grupa pridaje veliku važnost lokalitetu, autentičnosti i bazira se na regionalnu kuhinju, proizvode poljoprivrednika i jela koja potječu iz doline Aosta.

Treba uzeti vremena kako bi se posao dobro napravio. “Otvaranje hotela trajalo je duže nego što je trebalo.”, rekao je Dettorino i dodao:“Cijelo ljeto se provodio “testni rad”, stigli su prvi gosti i tim se morao naviknuti raditi zajedno. Turisti su se puno promijenili kroz posljednje desetljeće. Više se ne radi samo o najmu sobe. Ljudi žive u hotelu, a hotel se često koristi. Gosti očekuju više“.

Na primjer, narasli su zahtjevi za kuhinju, nešto čega je Dettorino vrlo svjestan:“Sa svim emisijama o kuhanju i videima na Instagramu, danas gotovo svatko može kuhati. TH Courmayeur se bazira na lokalnu kuhinju, proizvode lokalnih farmera i jela koja su autohtona za dolinu Aosta.

“Lokalitet je također igrao ogromnu ulogu. Arhitekt Domenico Mazza potječe iz Courmayeura te je lokalni kamen i drvo čvrsto uklopio u dizajn. Bijela aluminijska fasada koja se proteže preko krova pruža moderan izgled.

Prihvaćanje kroz karakter

Na početku je bilo mnogo kritika, ali sve je to prestalo tijekom vremena. “Sada je prihvaćeno.”, kaže Dettorino. “Možda nekoliko ljudi tu i tamo ne voli ovaj objekt. Ali, on ima karakter”, kaže s osmijehom i naglašava kako je osim izgleda od presudne važnosti i održivost zgrade.“Hotel je ekološki prihvatljiv. To je od temeljne važnosti.”, rekao je direktor hotela. Uspjeh ima nekoliko čimbenika; prihvaćanje je svakako jedno od njih.

Spajanje tradicije i inovacije

Slika 8: Hotel u Alpama, Courmayeur
Obrtnik Mauro Gualandris pokrivao je hotel bijelim aluminijem, u sjeni najvišeg vrha Alpa.

“Mont Blanc je neupitno kralj.”, rekao je Mauro Gualandris, strastveni izvođač radova i direktor Gualandris S.r.l. On i njegov tim “obukli” su hotel TH Courtmayeur, smješten duboko u dolini Aosta, u podnožju Mont Blanca u bijeli aluminij.

Ne radi se o svakidašnjem poslu. Zapravo, posao je bio nevjerojatno izazovan. Kada pogledate Maura Gualandrisa možete vidjeti koliku strast ima za ovaj posao bez obzira na to što je njegov otac izabrao ovaj put karijere za njega. Zahtjev oca postao je za ovog čovjeka iz doline Aosta posao iz snova. Mauro upravlja uredom, a njegov brat je tehnički direktor.

Danas zapošljavaju 20 članova osoblja u tvrtki čije se ime pročulo daleko izvan doline i poznato je po velikim projektima. “Imamo opsežno iskustvo s radom na velikim lokacijama.”, rekao je Mauro Gualandris. “U početku smo bili jednostavno poduzeće, a zatim smo počeli spajati tradiciju s inovacijama i stvorili naše vlastito područje specijalizacije.”, rekao je obrtnik te dodao: “S obzirom na to da kuća kombinira tradicionalne elemente kao što su drvo i kamen s aluminijem na krovu i zidovima, bili smo savršen partner za projekt.”

Kompromis

Kompromis da Aosta dolina bude svjetski poznata po svojim kamenim krovovima podržan je od lokalnih institucija. Sve do kraja financijske potpore, Courmayeur je postao dom širokom rasponu krovova. Za Gualandrisa je promjena opravdana. “Moramo se razvijati kao zajednica. Ovi projekti donose posao u ovo područje i istovremeno stvaraju novu sliku. To je kompromis.”, kaže obrtnik.

Radionica u restoranu

Ovaj masivni projekt bio je u središtu njegove tvrtke oko godinu dana. S timom od 20 ljudi Gualandris je bio na gradilištu. Radili su tijekom zime, na ledenim temperaturama, s malo ili u potpunosti bez svjetla. Ono što je sada restoran tada je bila radionica. Morali su postaviti 6000m2 Prefalza u Prefa bijeloj boji. “Mjesto rada bilo je ogromno.”, prisjeća se obrtnik i dodaje da je morao koordinirati 150 radnika različitih izvođača na jednom mjestu.

Oštre padine i okrugli rubovi

S tehničkog stajališta, bilo je nekoliko izazova koje su morali savladati: Krov ima oštar nagib i zaobljene rubove zbog čega se čini kako “teče u fasadu”. Krovni žljebovi su integrirani u krov. Ali Mauro Gualandris voli izazove. “Uživam u svakom od njih.”, kaže on.

Veliki projekti su najveći izazovi. “Ne obavljamo samo posao, već često, kao što je bio slučaj i s ovim projektom – uključujemo sebe u tehničke rasprave. Suradnja između arhitekta, tvrtke za konstrukciju i izvođača radova bila je vrlo važna.”, kaže Gualandris koji smatra da je to bio ključ uspjeha.

O projektu:

  • Ime projekta: Hotel u Alpama
  • Država: Italija
  • Lokacija: Hotel u Alpama, Courmayeur
  • Vrsta konsrukcije: Nova
  • Arhitekti: Studio arhitekture Domenico Mazza
  • Izvođač radova: Gualandris S.r.l.
  • Vrsta i boja krova: Prefalz; P.10 Prefa bijela, P.10 antracit
  • Vrsta i boja fasade: Prefalz; P.10 Prefa bijela, P.10 antracit

Slika 9: Hotel u Alpama, Courmayeur

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H. Zastupstvo za RH

Tel: 091/ 65 55 506

KONTAKT OSOBA

Prefa predstavnik za Hrvatsku g. Zoran Jakopović

www.prefa.hr

LOKACIJE I DOSTUPNOST

Pogledajte lokacije na karti

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.

Vezani članci

Svi članci iz rubrike

  1. Zanimljivosti
  2. Arhitektura
  3. Krovovi
  4. Fasada